In vizor

Clujul rămâne fără oferte și după a doua licitație pentru tabletele elevilor. Inspectoratul Școlar: „Am resimțit cu toții lipsa echipamentelor…”

Ministrul Educației, Monica Anisie, a recunoscut recent că și cea de-a doua licitație pentru achiziția de tablete pentru elevi a eșuat, context în care regiunea Nord-Vest, inclusiv județul Cluj, rămâne fără oferte. Situația a fost rezolvată punctual de către autoritățile locale, dar tabletele promise de Guvernul PNL-ist Orban sunt departe de a ajunge la elevii care sunt obligați să participe la orele online, în mediul rural, fără tablete ori fără semnal de internet. 

Monica „Pepsiglas” Anisie continuă să confunde alocarea fondurilor pentru acest program cu distribuirea propiu-zisă a tabletelor elevilor:

„Avem o problemă, să spunem așa, din punct de vedere al distribuirii acestor tablete.

Încă din luna mai deja, prin hotărâre de guvern au fost alocați banii pentru achiziționarea acestor a peste 250 de mii de tablete.

A fost evaluarea inițială realizată de către directorii unităților de învățământ și de către inspectoratele școlare, evaluare transmise la Ministerul Educației. Am alocat bugetul necesar, s-a realizat o licitație de către ONAC și în acest moment au fost atribuite 82.000 de tablete unui operator economic și aproximativ 109.000 de tablete unui alt operator economic. Deja, pentru ultimele două loturi a început procedura de licitație, dar aș vrea să spun, pentru că au existat aceste întârzieri, noi am luat și alte măsuri”, a declarat Anisie la Realiatea TV.

Din păcate, județul Cluj figurează pe lista zonelor unde NU au fost depuse oferte de către operatorii de servicii nici după a doua licitație.

Loturile pentru care nu au fost depuse oferte nici acum:

• Lot 3 Regiunea Nord-Est 1 – Bacău, Botoșani și Neamț, valoarea estimată fără TVA este între 11.899.159 și 14.873.948.

Lot 4 Regiunea Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, valoarea estimată fără TVA este între 11.837.646 și 14.796.806 lei.

Din nefericire, nici a doua licitație de tablete nu a reușit, pentru două loturi s-au reluat procedurile. 

CITEȘTE ȘI: Regiunea Nord-Vest, inclusiv Clujul, a rămas fără oferte după reluarea licitației pentru achiziția de tablete pentru elevi

„Am resimțit cu toții lipsa echipamentelor și fiecare am încercat să găsim resurse pentru a rezolva această nevoie, total, parțial și au fost foarte multe eforturile tuturor.

La noi în județ am început prin donații de echipamente, pentru că la acel moment eram conștienți cu toții că resursele bugetare merg spre sistemul sanitar cu prioritate, dar treptat au realizat mulți decidenți, mă gândesc în primul rând la primari, pentru că bugetele erau acolo, că trebuie să facă rectificări bugetare și să aloce și sume de la bugetul local spre achiziția de echipamente. 

Au fost pași mai mici, pași mai mari, în funcție de bugetele fiecărei comunități. 

Acum, la noi în județ lucrurile stau, probabil, ca peste tot în țară: în mun. Cluj-Napoca, care dispune de un buget generos, n-a fost o problemă să se achiziționeze aceste echipamente. Dar în localitățile din mediul rural, unde oricum bugetele nu sunt mari, a fost mai dificil. 

Și aici fiecare a trebuit să fie creativ și să apeleze la companii, la ONG-uri, să creeze diverse parteneriate prin care să se asigure că vor fi în posesia acestor echipamente”, a declarat inspectorul școlar general din Cluj, Marinela Marc în cadrul unei dezbateri organizate de World Vision Romania în parteneriat cu Edupedu.ro cu prilejul Zilei Monidale a Educației. 

Astfel, problema dotării elevilor cu dispozitive electronice pentru participarea la orele desfășurate în regim on-line a fost rezolvată local de autorități din cauza dificultății cu care Guvernul Orban, respectiv Ministerul Educației, a organizat licitația pentru oferta de servicii pentru achiziția de tablete pentru elevi, dispozitive ce nu au ajuns nici acum la elevi. 

De altfel, două localități din județul Cluj au început noul an școlar conform scenariului Roșu, după publicarea situației epidemiologice de către Direcția de Sănătate Publică. Din păcate, aceleași localități, Aghireșu și Cornești, nu au avut nici acces la internet ori nu au beneficiat de dispozitive digitale necesare participării la orele online.

Începutul de an școlar a fost dificil în Aghiresu, unde 54 de elevi nu au avut acces la Internet, iar 47 – la dispozitive (220 au acces la smartphone). Câțiva elevi erau în această situație și în Cornești.

CITEȘTE ȘI: Două localități clujene vor începe anul școlar conform scenariului ROȘU. Situația este agravată de lipsa tabletelor și a accesului la internet

Licitația pentru achiziția a 250.000 de tablete a fost demarată de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) în data de 14 iulie 2020, după ce Guvernul a anunțat că aloca 150 de milioane de lei, fonduri bugetare, pentru aceste dispozitive. Contractul cu o valoare de peste 126 milioane lei (fără TVA) este împărțit în 9 loturi.

În cadrul procedurii s-au stabilit câștigătorii numai în cazul a trei loturi pentru Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud. Este vorba de asocierea dintre Orange România (lider) și firma Advanced Technologies SRL.

ONAC a reluat în seara zilei de luni, 14 septembrie 2020, achiziția a peste 167.000 de tablete cu internet pe 2 ani pentru elevii din medii defavorizate din 27 de județe. 

După eșecul licitației anterioare, în care s-a încheiat un acord-cadru cu Orange pentru doar 3 din cele 9 loturi licitate, și pentru că anul școlar a început deja, ONAC a recurs la o metodă mai rapidă – achiziția prin negociere, iar ofertele trebuiau transmise până vineri, 18 septembrie, ora 12:00.

Singura companie de telecomunicație care a reușit să-și înregistreze oferta în cazul licitației reluate a fost Vodafone România, pentru 4 din loturile licitate, în condițiile în care Telekom Romania a întârziat cu două minute peste termenul legal stabilit.

După cum precizează reprezentanții ONAC, pentru cea de-a doua licitație reluată, Vodafone Romania a fost singura companie de telecomunicații ce a reușit să înregistreze oferte pentru 4 din loturile licitate, în condițiile în care Telekom Romania a depășit termenul limită de depunere a ofertelor cu „2 minute intârziere”.

Astfel, loturile pentru care nu au fost depuse oferte nici până acum sunt următoarele: 

• Lot 3 Regiunea Nord-Est 1 – Bacău, Botoșani și Neamț, valoarea estimată fără TVA este între 11.899.159 și 14.873.948.

• Lot 4 Regiunea Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, valoarea estimată fără TVA este între 11.837.646 și 14.796.806 lei.

În aceste condiții, Clujul rămâne fără ofertă depusă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *