Din oras

Clujul, prin ochii turistilor: “Poarta” dinspre Est

Scris de 281

Clujul va fi Capitala Europeana a Tineretului anul viitor. Autoritatile vad in acest titlu o buna oportunitate de a promova orasul si de a castiga notorietate in Europa. In plus, se asteapta la un val semnificativ de turisti la evenimentele realizate cu si pentru tineret pe parcursul anului 2015.

Pentru ca prima impresie este intotdeauna foarte importanta,  Ziar de Cluj va arata ce vor vedea turistii atunci cand intra in Capitala Europeana a Tineretului. Ce anume aratam Europei, ce imagine are orasul prin prisma “portilor de intrare” in municipiu? Lasam impresia unui oras ingrijit, curat, sau dimpotriva, dezorganizat si haotic?

Astazi vorbim despre intrarea dinspre centura de Est, prin care turistii ajung pe strada Traian Vuia din cartierul Someseni.

Clujul de la tara

Aceasta “poarta” a Clujului European este marcata de un monument cu stema si denumirea orasului, precum si de o tabla care atesta faptul ca este un oras martir. Dupa ce trec de trei stalpi vopsiti in rosu, galben si albastru si de tot felul de depozite si firme in cladiri nu prea impresionante, vizitatorii ajung pe soseaua murdara in dreptul Aeroportului International Cluj-Napoca.

Aici este o alta poarta de intrare a Clujului, prin care trec mii de persoane in fiecare luna. Terminalul modern lasa o impresie buna strainilor, multi se asteapta insa sa fie inselati de taximetristi, asa cum au fost avertizati pe diferite forumuri.

Chiar daca nimeresc o firma de taxi serioasa, vor fi inevitabil dezamagiti de starea soselei: murdara, plina de gropi si de carpeli. Cartierul arata a zona rurala, cu case si cate o biserica, o singura scoala si cateva magazine mixte. In rest, oameni infrigurati in statii de autobuz asteapta un vehicul care scoate extraordinar de mult fum.

Turistii trec de Podul de la IRA si ajung in cartierul Marasti, unde soseaua e mai buna si e imprejmuita cu blocuri comuniste de 10 etaje. Si traficul se aglomereaza, spatii verzi sunt putine, pe jos e la fel de murder ca la periferie. Cum inainteaza mai mult spre centru dispar blocurile comuniste si se vad constructiile mai vechi, cele cu care isi face Clujul publicitate pe diferite site-uri de promovare turistica.

Daca strainii vor fi fermecati de oras si vor uita drumul de la Aeroport pana in Centru, drumul de la intoarcere le va improspata amintirile.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 23 hours PubliNews
  Mercedes-Benz întreabă #whaTIFF și creează scenariul sustenabil al anului 2039
 • Acum 2 days Justitie
  Fosta iubită a rapper-ului Mob Trap rupe tăcerea. Cum a ajuns tânăra să ceară ajutorul polițiștilor după ce cântărețul a amenințat-o cu moartea
 • Acum 2 days Vocea ta
  Nu au auzit de GDPR! O întreprindere publică cu acționar majoritar Consiliul Local Huedin a publicat pe site datele personale ale tuturor acționarilor
 • Acum 2 days In vizor
  Calitatea vieții, tot mai scumpă la Cluj! „Inflația” prețurilor apartamentelor a depășit creșterile salariului mediu real
 • Acum 2 days Sport
  Chipciu rămâne la Cluj: a semnat cu rivala Universitatea!
 • Acum 2 days De cartier
  În sfârșit, un șantier pe care se muncește! La podul Porțelanului, așteptat de ani de zile, lucrările avansează zi de zi
 • Acum 2 days Cooltura
  Teatrul Național Cluj a reușit să îl upgradeze pe Caragiale cu o nouă „Scrisoare pierdută” actuală, muzicală, smart
 • Acum 2 days Justitie
  RECIDIVISTUL Mobi Trap fusese chemat la politie pentru ordinul de protectie pe care l-a cerut fosta lui iubita! Huliganul a fost condamnat si pentru talharie in Bucuresti!
 • Acum 2 days Eveniment
  A murit Leluț Vasilescu, membru al trupei Compact
 • Acum 2 days Politica
  Un fel de: ”Guvernul a anunțat că nu sunt motive de creștere a prețurilor, de aceea ele vor crește fără motiv” – Premierul Ciucă, despre creșterea prețurilor: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”
 • Acum 2 days General
  Vasile Goja, judecător în cadrul Secției Penale a instanței de apel clujene, a solicitat eliberarea din funcţia de magistrat prin pensionare
 • Acum 3 days Eveniment
  Moment istoric: Consiliul European acordă statutul de candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova
 • Acum 3 days In vizor
  POLIȚIESTAN: Cu deficit uriaș de medici și profesori, Guvernul angajează mii de… polițiști
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE