Din oras

Clujul pregateste alte doua saptamani de activism si iesiri in strada

Clujul pregateste 16 zile de activism, de data aceasta impotriva violentei asupra femeii. In 25 noiembrie se va iesi in strada pentru a se sublinia ideea ca violenta domestica reprezinta interes public, iar autoritatile si societatea civila nu ar trebui sa inchida ochii in fata acestor probleme.

 “Se doreste atragerea atentiei comunitatii asupra acestei probleme. E foarte importanta adoptarea unei atitudini bazate pe non-toleranta cu privire la violenta domestica. Populatia trebuie informata cu privire la prevenirea, combaterea acesteia si respectarea drepturilor victimelor”, spune Maria Stoleru, reprezentanta Asociatiei Femeilor impotriva Violentei – Artemis.

Aceasta spune ca violenta domestica porneste, de cele mai multe ori, de la nevoia de putere a barbatului, care incearca, in prima faza, sa isi indeparteze partenera de prieteni si rude, tocmai pentru a avea control total asupra ei.

„Violenta domestica exista in toate paturile sociale, dar femeile care au o situatie materiala precara sunt cele mai expuse. De obicei, nevoia de putere si excesul de aclool sunt cele care conduc la aceasta situatie”, explica Maria Stoleru.

Conform Eurobarometrului din 2010, o femeie din patru este victima a violentei domestice la un moment dat in viata, la nivelul Europei. Intre 6% si 10% din populatia feminina a Europei este afectata de violenta domestica in decursul unui an. Mai mult, datele oferite de Agentia Nationala pentru Protectia Familiei arata ca numarul acestor cazuri a crescut de la 8,104 raportate in 2004 la 11,534 cazuri raportate in 2008.

Responsabilitatea reducerii violentei domestice ne apartine tuturor

De aceea, parcursul campaniei vor fi desfasurate actiuni de informare a liceelor clujene cu privire la violenta asupra femeii, o sesiune de tip Biblioteca vie, un atelier de exprimare a emotiilor prin arta, o actiune stradala de distribuire a materialelor informative privind institutiile la care victimele pot primi ajutor si se vor oferi mesaje de suport pentru victimele violentei domestice.

“Atunci cand violenta domestica este considerata o problema care apartine exclusiv cuplului, se asteapta o solutionare la acelasi nivel. In acest mod, este inlaturata responsabilitatea societatii, iar existenta fenomenului este negata la nivelul comunitatii. Atentia este centrata asupra victimei, care ajunge de cele mai multe ori sa fie invinuita din cauza faptului ca a ramas in relatie. Presiunea exercitata asupra victimelor este una foarte mare, dar responsabilitatea reducerii violentei domestice ne apartine tuturor – de la nivel individual la cel comunitar”, mai spune Maria Stoleru.

In 25 noiembrie se va organiza un mars care va porni din Piata Avram Iancu spre Piata Unirii, unde va fi tinut un moment de reculegere in memoria victimelor care au fost ucise ca urmare a unor acte de violenta domestica. Tot atunci, la Turnul Croitorilor, se vor povesti ganduri si trairi ale femeilor care au supravietuit violentei domestice. Campania va continua pana in data de 10 decembrie, cu informarea liceelor din Cluj-Napoca privind violenta domestica.

In campania ce se va desfasura timp de 16 zile sunt implicate Asociatia Victorie Impotriva Violentei Abuzului si a Discriminarii- VIVAD, Directia de Asistenta Sociala si Medicala Cluj-Napoca, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Cluj,  Inspectoratul de Politie Judetean Cluj, Societatea Civila de Avocati „Revnic si asociatii”, Societatea Civila de Avocati „Szatmari-Filip, Pop, Soporan”, Fundatia Estuar, Asociatia Femeilor Impotriva Violentei – ARTEMIS, Universitatea Babes-Bolyai si Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala si Revista Avantaj.

sursa foto: activewatch.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *