Editorial

Clujul poate avea un nou primar în 2020: Emanuel Ungureanu. Autosuficiența și lipsa de realizări ale lui Emil Boc se văd pentru prima oară în sondaje

Scris de 4,121

Vineri s-a întâmplat un fapt inedit care poate schimba istoria unuia dintre cele mai importante orașe din România: Cluj-Napoca. În G4 Media, site-ul pipernicit al lui Dan Tapalagă, fosta slugă trădătoare a lui Băsescu, a fost publicat un sondaj de opinie inedit. De ce inedit? Pentru că vine înainte cu două zile de întâlnirea regională a liberalilor din România și la o zi după închiderea listelor pentru europarlamentare. Datele sondajului sunt un dezastru pentru liberali, dar ei nu mai pot lua nici o contramăsură.

De ce inedit? Pentru că sondajul se referă la opțiunile politice și electorale ale orașului Cluj-Napoca, precum și la îngrijorările politice ale locuitorilor celui mai dinamic oraș din România (trafic, prețuri, viitor), dar este marketat ca și cum ar fi un poll de importanță națională.

De ce inedit? Pentru că strategii perverși din spatele lui Cioloș și ai lui Barna vor să manipuleze opinia publică prin aruncarea pe piața națională a unui sondaj cu teritorialitate locală, insinuând că datele ar putea fi similare cu cele naționale. Nici vorbă de așa ceva. Însă este foarte nouă această abordare.

Așa cum mă știți, am așteptat 48 de ore ca să decantez mai bine gogoșile din acest sondaj și eventualele perspective. Un lucru este clar: nu există comentarii despre veridictatea sondajului și a tehnicii de sondare. Sondajul a fost făcut de IRES, a fost făcut pe metoda “față în față”, care nu dă loc la interpretări și este asumat de USR – unde nu există, deocamdată, ADN politic pentru măsluirea datelor. Remarcați că am lăsat PLUS de-o parte în legătură cu această ultimă afirmație.

Sondajul este important pentru că este prima măsurare sociologică adevărată la doi ani de la scrutinul electoral pentru parlamentare și la aproape trei ani de la realegerea lui Boc. Și parcă, undeva în străfundurile ficatului meu, am mai multă încredere în el când știu că de interpretarea datelor s-a ocupat Barbu Mateescu, care este un băiat șmecher de șmecher și superinteligent.

Acum, să înțelegem perversiunea mesajului pe care-l transmite acest sondaj. El spune, cu ghilimele de rigoare, “dragi români, uitați ce se întâmplă la Cluj, orașul care este cel mai dinamic și cel mai dezvoltat economic din România, mereu o busolă anti-pesedistă”…. Iar la Cluj, sondajul pe Cluj-Napoca, arată că USR+ o să ia la europarlamentare o intenție de vot de 36%. Dar pe România, lucrurile nu vor sta așa.

USR+ va trece de 15%, dar nici în visele erotice ale narcisistului Cioloș nu se va apropia de cifra 30. Electoratul USR este super urban, dar USR a mișcat comunități doar în puține zone din România: București, Cluj, Timișoara, orașe cu tradiție anitipesedistă, în timp ce în alte orașe medii și mici, să nu mai vorbim de rural, sunt varză cu carne.

USR a pierdut vremea în ultimii doi ani. Are note înalte doar la București și Cluj (dar acestea sunt făcute doar pe spectacol), în timp ce prostălaie precum Cristina Iurișniți, sau Cozețica Chichirău, sau chiar Clotilda Armand au făcut de râs formațiunea.

USR stă cu banii de la AEP în cont în loc să îi folosească pentru propagandă, pentru spații de prezență în media. Pentru publicul mare, USR nu există. Șmenul că mass media ar avea ceva cu ei e fals. În realitate, stolul de papagali din USR care țin penisul cu penseta, promovând principii de democrație internă stupidă (falansteriste), pur și simplu detestă presa. Se cred inteligenți și frumoși, când colo sunt cam proști și lipsiți de pragmatism, manipulați de doi narcisiști media fără zestre: Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu.

Să spui că USR nu trebuie să apară la Antena 3 pentru că nu îți place de Gâdea, să spui că USR nu trebuie să apară la RTV, că Ghiță e penal, să spui că USR nu trebuie să participe la dezbaterile NCN pentru că Alexa are contract cu pesediștii, înseamnă să fii fie foarte cretin, fie total nesigur pe ceea ce ai de spus în mediile în care nu ești mângâiat pe creștet și lăsat să bați câmpii fără să fii cu adevărat chestionat în interesul auditorilor. 

Eu, Liviu Alexa, dacă aș avea în gheare, într-o emisiune, TOP 10 personalități din USR, mi-ar fi mai ușor să vă arăt cât de “gol e Împăratul”, cât de perso-nulități sunt unii pe acolo.

Iar semnele acestei cretinități se află în spatele cifrelor strălucitoare din acest sondaj. Prin faptul că oamenii din USR nu există pentru opinia publică, că USR nu are aderență, în procente, la propriul electorat.

Pentru că nu au comunicat profesionist, alegătorii îi percep pe useriști ca pe niște isterici, zgârie-scandal, ca pe niște oameni ce nu au fost în stare să propună proiecte concrete, ca pe niște ticăloși care au vândut esența USR, munca și realizările din ultimii doi ani, lui Cioloș cel frumos și fără zestre, alta decât cea pe care și-o neagă în CV.

Revin la cea mai frumoasă metaforă pe care pot să o scot, pentru a sintetiza filozofia de viață a USR: “USR ține pensiul politic cu penseta”. Ori, atât doamnele cât și, ca să fiu sexually correct, și gay-ii sau transgenderii, știu că falnicul mădular se apucă cu mâna dacă vrei să ai succes.

USR nu a fost în stare, timp de doi ani, să creeze măcar un guvern din umbră. Un simplu și obișnuit exercițiu de opoziție, ca să ne dăm și noi seama cu cine vrea să abordeze o guvernare “dacă e”. USR îl linge-n dos pe Cioloș, un neica nimeni, fără nici măcar o bătălie electorală câștigată la activ, în loc să-și promoveze propriile personalități. Pentru Cioloș întotdeauna cineva a negociat ceva, el niciodată nu a luptat personal să obțină ceva. El este numitul de serviciu.

În continuare, o să mă refer strict la doi oameni care au legătură cu Clujul, aria mea de dezbatere și a sondajului.

Singurii oameni care înseamnă ceva în USR Cluj sunt senatorul Mihai Goțiu și deputatul Emanuel Ungureanu. Restul sunt o haită de hipsteri, lătrăi și mame alăptătoare, care își dau cu presupusul despre politică și despre realitățile orașului (like-uri și share-uri la tot felul de nimicuri strălucitoare). Ei, de fapt, trăiesc în bulele lor frumoase în care unicornii se bășesc “Dior”.

Și asta este trist, că acești doi oameni nu au fost niciodată lăudați sau promovați de USR Cluj. O să fac eu, Odiosul, analiza lor, dincolo de somnolențe și cauze comune.

Jurnalistul și oengistul Mihai Goțiu a început foarte slab mandatul de senator. E adevărat că am contribuit și eu la aceasta cu forța mediatică pe care o am. Aproape că, glumind, Goțiu îmi datorează un sfert din salariul de senator, pentru că dacă nu eram eu, să viralizez imaginea lui, nu l-ar fi cunoscut o întreagă Românie. A mai fost și episodul acela trist cu el dormind în Parlament, lucru care amenința să-i distrugă mandatul pe vecie. Însă Mihai s-a prins că trebuie să întoarcă foaia și că, în politica cu adevărat mare, nu mai merge cu “mă doare-n pulă, să zică ce-or vrea”.

Două lucruri cred că au contribuit la transformarea lui Mihai Goțiu în foarte interesantul om politic de azi: banii constanți și mulți și conștiința responsabilității. De la un ziarist pârlit, care trăia modest, a ajuns la bani de bani, iar pentru persoanele potrivite, banul chiar are rolul de a educa, de a calma frustrările din trecut. Cât privește responsabilitatea, Mihai a avut norocul, pe context politic oportun, să devină vice-președintele Senatului și astfel să facă politică mare, adevărată. Mai mult, a ajuns să înțeleagă cât de greu este să conduci o țară în realitate. Are tot respectul meu pentru transformarea din ultimii doi ani.

Mihai Goțiu a devenit cel mai activ senator al actualei garnituri de parlamentari din Cluj și unul dintre cei mai buni din istoria județului. Ne despart foarte multe, dar, în acest moment o să spun ceva ce pare șocant: eu, Liviu Alexa, l-aș vota mâine pentru un nou mandat de senator.

Sigur, lucrurile sunt mai complicate când trebuie să vorbesc de Emanel Ungureanu, de care mă leagă o cauză comună corectă și adevărată, cu suișuri și coborâșuri, una de care nu mă dezic și, cinste lui, nu se dezice: copiii ce sufera de insuficienta renala cronica. 

Emanuel Ungureanu este cel mai bun deputat din istoria Clujului și cred că îl bate și pe Emil Boc la acest capitol, chiar dacă acesta din urmă a fost, la vremea lui, cel mai bun parlamentar de Opoziție. A avut o echipă de imagine foarte bună, inteligentă și activă.

Emanuel Ungureanu se apropie, tot mai mult, de posibilitatea de a deveni primariabil, de a deveni primarul municipiului Cluj-Napoca în 2020 sau în 2024. Profesorul de istorie pârlit, cu salariu de 1400 de lei, omul care a luat credit ca să-i ducă pe copiii nevoiași, sau aflați pe patul de moarte, ca să vadă Marea, generos prin construcție, omul care este iubit de toate păturile societății clujene oneste, a dovedit că merită mandatul care  i s-a acordat prin vot.

Dar să mai spunem ceva, pe lângă munca sa de netăgăduit, Emanuel Ungureanu a primit foarte mult branding și de la aparițiile sale pe NCN. Televiziunea pe care o conduc este cel mai puternic canal de influență din oraș și asta se vede acum cu Emanuel. Vreau să subliniez că Ungureanu a trecut peste reproșurile pe care useriștii i le-or fi făcut (nu discutăm despre asta, este greu să creadă imbecilii că noi nu discutăm despre ei) și și-a văzut de drumul său de politician – ori asta înseamnă să îți prezinți, peste tot unde ai ocazia, proiectele și ideile.

Să revenim la sondajul în sine. El arată că Emil Boc nu mai are tracțiunea necesară să țină în cârcă sinecurile și partipriurile PDL ale PNL Cluj. Emil Boc este un baron local ordinar, cu nimic mai bun ca Oprișan sau Mazăre. Și el “dă”. El și șleahta sa de pedeliști, adică Alin Tișe – finul, și Daniel Buda – pușculița sa personală, conduc de 16 ani orașul, iar eu, ca și mulți alții, mai tăcuți ca mine, ne dorim să îi vedem plecați. Acest sondaj ne arată că sunt create premisele acestei eliminări. Clujenii sunt pregătiți să le arate cartonașul roșu.

Clujul s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Pensionarii hămesiți de pomeni electorale, care constituiau “Armata lui Boc”, se odihnesc tot mai mulți în cimitire, în timp ce electoratul tânăr este tot mai conștient de faptul că Orașul este foarte frumos poleit dar extrem de amenințător cu buzunarele și viitorul lor: este cel mai scump oraș din România ca nivel de trai, este cel mai poluat; este cel mai aglomerat oraș din Transilvania, la nivel de imobiliar, este cel mai scump oraș din România – bate capitale europene la prețuri, are cele mai proaste și insalubre spitale din regiune (Clujul este pe locul III la pacienții infectați cu nosocomiale); marile necesități de investiții devin aceleași promisiuni electorale ale lui Boc – de care clujenii s-au plictisit.

Nu știu ce au discutat azi liberalii la Conferința Regională, dar daca eu eram Ludovic Orban, azi îi ardeam o smetie mare lui Boc, fiindcă liberalii României sunt pe cale să piardă cea mai imprtantă bijuterie electorală a lor: Clujul.

La 36% intenție de vot pentru USR, cu un Emil Boc tot mai stafidit, un Alin Tișe tot mai isteric și un Daniel Buda tot mai bronzat, e nevoie doar de puțină disciplină din partea USR, de mai mult pragmatism și de un nou șef al filialei, ca acest partid să câștige Primăria în 2020, cu o majoritate solidă.

USR Cluj are aici o singură opțiune: Emanuel Ungureanu, singurul care are profilul aproximativ apropiat de electoratul lui Boc, dar care și-a construit și propria identitate. Emanuel Ungureanu poate deveni primarul Clujului, dar numai dacă va avea alături o filială puterncă a USR Cluj cu un președinte dispus să muncească și să vadă obiectiv aceste lucruri. Iar acest președinte trebuie să fie senatorul Mihai Goțiu. E normal și din punct de vedere politic, căci a fost ales în cea mai înaltă funcție, dar și pentru că Goțiu are capacitatea de a viraliza acțiunile partidului.

M-am săturat de frustrările piticului Elek Levente, de inacțiunea și secrocheriile sale. USR Cluj a crescut doar pe munca senatorului Goțiu și a deputatului Ungureanu. Din păcate, USR Cluj nu există în plan local. Nu-i face opoziție lui Alin Tișe, lui Emil Boc, nu ia atitudine în privința sabotării Aeroportului, a mizeriei și corupției din spitale, a poluării, a cheltuirii fără discernmânt a banului public, a nefinalizării corecte și la timp a niciu unui proiect de investiții șamd.

Mai sunt însă câteva vești bune în acest sondaj, una dintre ele este că nesimțiții de la UDMR Cluj nu vor mai avea în următoarea legislatură locală viceprimar și nici posibilitatea de a mai șantaja politic.

O altă veste bună este că, în sfârșit, Liviu Dragnea, președintele PSD, vede impotența politcă și managerială a deputatului Nasra, care a dus PSD la cote absolut jenante în ditamai “Inima” Transilvaniei.

În fine, ultima veste bună este că, după 30 de ani în care Clujul a fost condus de naționaliști-comuniști sau de uaseceriști-comuniști, el poate încăpea pe mâna unei noi garnituri de consilieri locali. Asta dacă USR și PSD se trezesc și propun specialiști și oameni activi acolo, iară nu momâi politice.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 4 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 4 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 4 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 5 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 6 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 6 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 7 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 8 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 8 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 11 hours Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 11 hours In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
 • Acum 12 hours In vizor
  O asociere dintre STRABAG SRL, desemnată drept ”firmă penală” în mass media română și veșnic abonată la banii statului și GEIGER TRANSILVANIA SRL, firma de casă a fostului primar Iohannis, a primit contractul de peste 420 milioane de lei pentru 15 km. de autostradă între Cheţani şi Câmpia Turzii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE