In vizor

Clujul nu imbatraneste

Angajatii din Cluj sustin mai putini pensionari decat sustin angajatii de la nivel national. Clujul are, intr-adevar, 161.821 de pensionari la stat, dar, pe de cealalta parte, are 203.831 angajati. 

Acestea sunt datele furnizate de Directia Judeteana de Statistica Cluj, cifrele fiind culese la sfarsitul lunii martie. Acestea releva faptul ca, cel putin in Cluj, un muncitor sustine financiar 0,8  pensionari; o medie mai buna decat cea nationala. Pe tara, raportul este de un angajat la 1,07 pensionari.

Conform unui clasament econtext.ro, preluat de presa locala, in judetul Cluj numarul pensionarilor a crescut cu 6.000 fata de 2008. 

„Numarul pensionarilor nu are o variatie foarte mare, comparativ cu cel al angajatilor”, spune, insa, Emilia Mariana Negrila, directorul executiv al Directiei Regionale de Statistica Cluj.

Chiar daca numarul pensionarilor a crescut cu 4% din 2008 incoace in judetul Cluj, a crescut si numarul angajatilor. Mai mult, sustine economistul Iosif Pop, in judetul nostru exista o tendinta potrivit careia pensionarii lucreaza si dupa varsta de pensionare. La nivel national nu este valabil acest lucru.

„In mediile universitare, cum este si Clujul, varsta de pensionare este depasita. La nivel national nu este valabil, fiind putine locuri de munca”, arata Iosif Pop.

La nivel national, numarul total al pensionarilor era, la finele lunii martie 2013, de 5,258 milioane persoane, in scadere cu 92.550 persoane fata de perioada corespunzatoare a anului 2012 si cu 28.960 persoane fata de sfarsitul lunii decembrie 2012.

Tendinta universala: in 3035 vor fi mai multi pensionari decat activi

La nivel global, tendinta este de descrestere a populatiei active si de imbatranire.

„In 2035 raportul va fi inversat: vor fi mai multi pensionari decat activi”, completeaza Iosif Pop. Acesta aminteste si de perioada decreteilor, pe care o resimtim, dupa 35 de ani. „Suntem pe tobogan, urmeaza descresterea. E vorba de un dublu fenomen, pe de o parte plecarea romanilor la munca in strainatate si natalitatea scazutaconcomitent cu mortalitatea in crestere”, conchide Iosif Pop.

Comisia Europeana recomanda tarilor membre sa aduca la acelasi nivel varsta de pensionare a femeilor si barbatilor, astfel incat ambele categorii sa iasa din activitate atunci cand implinesc 65 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *