Din oras

Clujul nu are nici dupa un an de sfortare un regulament modern privind cainii

In urma cu un an, in iulie 2014, Primaria Cluj-Napoca punea in dezbatere publica noul regulament care trebuia sa il  inlocuiasca pe depasita Hotarare din 1996. Initiativa venea dupa ce un grup de cetateni a atacat in instanta HCL 84/1996. Nici noul regulament elaborat de angajatii Primariei nu intrunea caracteristicile de care este nevoie inr-un oras civilizat european, prin urmare s-a trecut la elaborarea unui nou regulament, cu ajutorul societatii civile. De atunci insa, de un an de zile, regulamentul nu a vazut lumina zilei. Reprezentantii institutiei amana termenul de punere in consultare publica de la o luna la alta, motivand mereu ca mai sunt mici retusuri de facut. Ultima data vehiculata in care regulamentul ar putea intra in sedinta de Consiliu Local este luna august.

Un an de zile. Atat i-a trebuit grupului de lucru sa elaboreze regulamentul local care va stabili normele aplicabile in materie de accesul si intretinerea cateilor din Cluj-Napoca.

“E absolut jenant ca de un an de zile asteptam! Nu ma intereseaza ca regulamentul e gata din toamna! Ce vad eu r ca a trecut un an de zile si inca nu avem o HCL noua! Asta arata cat de eficienta e administratia noastra! ( De parca nu stiam….) Daca ii ardea sa dea un tun, sa vezi ce repede modificau Hotararea! Daca le iesea un oaresce profit!…”, a scris o clujeanca pe unul dintre grupurile de iubitori de animale.

De cealalta parte, Oana Buzatu, coordonatorul grupului de lucru de aproximativ 20 de persoane care s-au ocupat de regulament, a spus ca a durat atat de mult tocmai pentru ca un numar mare de oameni a lucrat la el si ca este foarte bine pus la punct.

“Ne-am mai intalnit, am facut ultimele modificari, speram ca am gasit  calea care sa ii multumeasca pe toti. Nu vrem sa il tratam ca pe un proiect oarecare,  avand in vedere importanta lui, vrem sa fie super asumat. Prin urmare, inainte de a fi pus in dezbatere publica, cel mai probabil luna aceasta, grupul de lucru va avea o intalnire cu alesii locali. A durat foarte mult pentru ca la elaborarea lui a particiat un numar mare de persoane din diverse domenii. Scopul era sa facem un regulament cat mai european si mai incluziv. Acest regulament trebuie sa rezolve probleme nerezolvate de ani de zile, si in acelasi timp sa fie in perfecta concordanta cu practica juridica. In plus, pe langa faptul ca este un instrument de reglementare, dorinta noastra este sa fie si unul de educare si informare”, a explicat Buzatu.

Aceasta a mai aratat ca noul proiect va intra cel mai probabil in sedinta CL din august, avand in vedere ca trebuie sa stea in consultare publica cel putin 10 zile.

Intre timp, in cazul regulamentului vechi, atacat in instanta, iubitorii de animale au avut o partiala victorie.

“Tribunalul Cluj s-a pronuntat pentru suspendarea si anularea a 5 articole din controversata HCL 84/96! S-au anulat articolele 2,3,4,5 si 8. Este o victorie partiala impotriva discriminarilor si abuzurilor la care clujenii cu cainii au fost supusi aproape 20 de ani. Procesul va continua pentru anularea in totalitate a acestei hotarari depasite, abuzive si ilogice.

 Pana atunci avem sa aducem multe multe multumiri celor care au facut posibila aceasta victorie: Societatea de avocati Szabo si Asociatii din Cluj si doamna avocat Dumitru Adelina-Corina, precum si tuturor celor care s-au constituit parte in proces sau au sustinut aceste demersuri prin grupul de socializare special creat in acest scop!

 Va reamintim totodata ca in ultimele 4 luni ale anului 2014 s-a constituit un grup de lucru pentru crearea unui nou regulament privind detinerea si accesul cainilor in municipiul Cluj-Napoca. Am participat si noi la cele doua sedinte de lucru in fiecare saptamana si un nou regulament cu drepturi si conditii civilizate este pregatit pentru a fi aprobat de consiliul local”, a scris Asociatia pentru protejarea animalelor NUCA in luna februarie a acestui an.

Prevederile care au fost anulate se refera la obigativitatea tinerii cainilor legati in curti sau gradini pe timpul zilei, detinerea cainilor dar cu acordul Asociatiei de Proprietari, obligativitatea de a avea ladite cu nisip in apartamente si obligativitatea de a purta lesa si botnita indiferent de talie, a avea carnetul de sanatate cand ies la plimbare, alaturi de matura, faras, pungi si manusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *