Din oras

Clujul, la TIFF cu Tatal nostru

Pietatea si profunzimea Rugaciunii Domnesti, in contrast cu doua personaje cu o moralitate indoielnica este tema abordata irezistibil de un tanar cineast clujean intr-o productie care va concura intr-o competitie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) din acest an.

Scurtmetrajul de fictiune a fost realizat anul trecut, in cadrul Taberei de Dramaturgie a Cotidianului, un program al Facultatii de Teatru si Televiziune din cadrul Universitati “Babes-Bolyai” (UBB), unde Sergiu Lupse, regizorul productiei, este student in anul 3. Productia a fost selectata in competitia Zilelor Filmului Romanesc la TIFF 2014.

“Regizorul Adrian Sitaru era coordonatorul unui workshop de film si aveam o saptamana sa facem o productie. S-au tot propus diverse idei. Le aveam la dispozitie, ca sa spun asa, si pe actritele de la workshop-ul de teatru. Colegii Claudia Negrea si Adrian Carlugea s-au ocupat de dezvoltarea scenariului, intr-o zi am facut repetitii si in alta am filmat totul”, a povestit Sergiu, pentru Ziar de Cluj.

Distributia este compusa din Raluca Eremei si Lucia Marneanu, precum si Adrian Sitaru. Ioana Lascar si Daniel Iftene sunt realizatorii productiei.

Despre tema filmului, regizorul spune ca “a pornit de la rugaciunea asta importanta care are o adancime in primitivitate, in contrast cu cele doua personaje din prim-plan”.

Scurtmetrajul a fost selectionat apoi in prima competitie romaneasca la Festivalul International de Film Next, dupa care a participat la Festivalul de Film Studentesc (FFEST) de la Cluj, unde a primit mentiune. Acum, productia “Tatal nostru” va participa la Competitia Zilelor Filmului Romanesc la TIFF.

“Nu stiu care e motivul pentru care e apreciat si nominalizat la festivaluri. Am observat ca spectatorii sunt foarte incantati la proiectii. Imi place ca e apreciat”, a apreciat tanarul.

Sergiu Lupse este clujean, a absolvit si Universitatea de Arte si Design (UAD), la sectiunea Foto, video, procesare a imaginii, dupa care a urmat un master in design la Bucuresti la Universitatea Nationala de Arte.

“Asta am vrut sa fac de la inceput, am fost mereu fascinat de imagine si de film”, a marturisit el.

Regizorul este acum pe cale sa absolveasca Facultatea de Teatru si Televiziune din cadrul UBB, la sectia Cinematografie si Media.

“Daca nu ai in spate o firma de productie sau un studio care sa iti asigure un trai, e greu sa traiesti din asta. Sa faci film la Cluj e un pionierat, desi sunt multe posibilitati si oameni deschisi. Singurul care a ajutat acest domeniu a fost Tudor Giurgiu, ii datoram foarte mult, si noi, si facultatea, si Clujul. Chiar a deschis un Hub in aceasta zona”, a apreciat Lupse.  

In ceea ce priveste proiectele de viitor, sunt in plan doua scenarii de film si un lungmetraj despre care a dezvaluit doar ca “e o idee mai veche, ceva thriller”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version