In vizor

Clujul, în topul județelor cu cele mai multe concedii medicale. Un medic clujean a eliberat 3225 de concedii medicale

Atunci când ne concentrăm pe județe, se observă situații diverse, inclusiv în clasamentul celor șapte județe cu cele mai multe certificate medicale eliberate în 2023, unde se regăsesc Bucureștiul, Clujul, Prahova, Iașiul, Mureșul, Timișul și Sibiul.

  • 1,8 milioane certificate eliberate de medicii de familie,
  • 1,3 milioane de concedii medicale date în ambulatoriu,
  • peste 240.000 de concedii medicale eliberate în spitale.

Aceste concedii au fost eliberate în totalul lor de 53.026 de medici. Dar foarte dubios este că doar 100 de medici au eliberat un total de 100.000 de concedii medicale. Mai mult decât atât, 14 dintre ei au eliberat fiecare câte 1.400 de concedii medicale. Cele mai multe astfel de certificate eliberate de un singur medic au fost la Cluj, respectiv 3.225 de concedii medicale eliberate, potrivit antena3.ro.

Vorbim totuși despre un medic oncolog, ceea ce cumva explică numărul mare. Problema ar fi la un alt medic din Olt. Acesta este medic de medicină internă care a eliberat nu mai puțin de 3.063  de concedii medicale, multe dintre ele aparținând altor afecțiuni față de specializarea acestui medic. Și vorbim despre afecțiuni ale coloanei, chiar infecții urinare.

În top șapte județe cu cele mai multe concedii medicale eliberate în 2023 se află București, Cluj, Prahova, Iași  Mureș, Timiș sau Sibiu.

Toate aceste puse cap la cap înseamnă la un calcul făcut pe 31 ianuarie 2024 nu mai puţin de  3,2 miliarde de lei, bani plătiți de stat.

La finalul anului trecut, statul a decis să impoziteze concediul medical cu 10%, ulterior, această măsură a fost revocată. Premierul Marcel Ciolacu declara că  că trebuie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate, și că anul trecut  s-au înregistrat 274.000 de concedii medicale acordate pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale acordate „pentru strănutat şi răceală”, a afirmat marți premierul Marcel Ciolacu, el arătându-se nemulţumit de faptul că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale.