Din oras

Clujul in straturi – enciclopedie interactiva cu istoria strazilor si a cladirilor din oras

De cateva zile clujenii care au trecut prin zona Pietei Muzeului au putut vedea placute cu istoria succinta si cu schimbarea denumirii strazii respective de-a lungul anilor. Initiativa este parte a proiectului Made in Cluj, derulat de Asociatia Plus Minus cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN) si al Ordinului Arhitectilor din Romania.

Cum s-au schimbat numele strazilor si al pietelor, care a fost utilitatea lor, cum arata planurile cladirilor comuniste sau harta orasului de acum un secol si jumatate, precum si alte informatii sunt reunite in platforma Madeincluj, intr-o harta pe care istoria se pliaza in “straturi”.

“Madeincluj este o enciclopedie interactiva care cuprinde obiective arhitecturale din Cluj-Napoca. Fiecare punct de interes inclus este reprezentativ pentru perioada in care a fost construit. Proiectul are dublu scop de informare asupra proiectelor existente si semnalare a propunerilor noi”, arata reprezentantii proiectului pe site.

Amplasarea placutelor in zona Pietei Muzeului a fost doar varful aisbergului din tot proiectul. De fapt este vorba de o platforma on-line cu o harta interactiva a orasului in mai multe “straturi”. Utilizatorul este cel care alege daca vrea sa vada informatii despre istoria strazilor, monumentele din oras, cladiri comuniste sau toate acestea suprapuse.

“In prima parte a proiectului am cules informatii despre istoria strazilor din oras. Un alt layer surprinde cladirile construite intre anii ’60-’80, o zona foarte putin documentata, despre care momentan se gasesc putine informatii online. Mai sunt si hartile istorice ale Clujului, plasate astfel incat sa se alinieze cu situatia actuala”, explica Dan Burzo, coordonatorul platformei on-line.

Proiectul presupune si o macheta a orasului, care a fost expusa recent intr-o expozitie dedicata.

“Am inceput sa lucram inca de anul trecut la macheta, si ulterior proiectul acesta s-a lipit de proiectul madeincluj.org. Proiectul e finantat de AFCN cu 50.000 de lei, la categoria Arhitectura si Design, dar si de OAR si din fondurile Asociatiei Plus Minus, cu care am accesat si sprijinul de la AFCN. Visul nostru este sa avem toata macheta gata, acum lucram sa terminam vreo 10 module, sa inchidem tot centrul istoric. Macheta genereaza discutii intre cei care o vad – face posibila o imagine aeriana asupra orasului -, incep sa se lanseze dezbateri despre oras, ceea ce e foarte bine. Speram sa gasim un spatiu permanent unde sa poata fi expusa, vizitabila. Vrem de asemenea sa avem foarte multe informatii pe site”, a spus si Ina Stoian, reprezentanta a proiectului.

Foto: Asociatia Plus Minus

In ceea ce priveste informatiile de pe platforma, pe viitor se vor include “straturi” in  harta care sa se arate si Planurile Urbanistice Zonale, fiind astfel informatii mult mai digerabile pentru publicul larg.

“Pentru faza actuala inca mai avem de lucru in a completa si corecta informatii. Vrem ca la final sa devina o resursa pertinenta si astfel trebuie sa verificam atent informatiile. Vrem sa completam colectia de obiective relevante din Cluj. Pentru noi, si Cladirea Telefoanelor, care a fost facuta in anii ’70, e un monument”, arata Burzo.

Ideea in ansamblu a proiectului este sa facem inteligibil orasul in care traim, istoria lui, incotro se indreapta. Nu vrem sa ne concentram doar pe trecutul orasului, care este acum preponderent pe site, ci vrem sa integram trecutul intr-o naratiune mai larga, care cuprinde prezentul si viitorul orasului”, a subliniat Burzo.
“Vrem sa continuam cu ilustrarea propunerilor, a PUZ-urilor”, a completat Ina Stoian.

De asemenea, reprezentantii proiectului spun ca sunt in cautarea unei variante viabile prin care si publicul sa poata genera continut pe platforma.

“Cautam sa deschidem cat mai mult platforma catre public. Exista un echilibru foarte fin in a accepta contributia publicului (in stil Wikipedia) si a mentine totusi o oarecare rigoare in abordare, un spatiu cu informatii relevante si precise; un echilibru la care sper sa putem ajunge intr-o forma sau alta”, a mai spus coordonatorul platformei.

Echipa proiectului este una interdisciplinara cu arhitecti, sociologi, designeri sau programatori. Acestia au colaborat cu arhitectii Vasile Mitrea si Virgil Pop, dar si cu istoricul Asztalos Lajos pentru adunarea informatiilor de pe platforma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version