Din oras

Clujul imobiliar – prețurile imobilelor au atins un nou record: 2704 euro/mp

Prețurile apartamentelor cresc la nivel național, Clujul rămând cel mai scump oraș al țării cu o diferență foarte mare față de alte orașe ale țării.  

Luna martie a adus creșteri pe linie pe piața rezidențială. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la 1.580 euro/mp util la nivel național.

Începutul primăverii este marcat, de asemenea, de un nou record pe țară înregistrat în Cluj-Napoca, cel mai scump oraș pentru cumpărători – 2.704 euro/mp util, cu aproape 11% peste nivelul din martie 2023.

Bucureștiul recuperează din terenul pierdut în fața Brașovului, pe fondul scumpirilor consistente apărute pe segmentul nou al pieței, și ajunge la o medie de 1.700 euro/mp util. Orașul de la poalele Tâmpei rămâne însă în continuare al doilea cel mai scump din țară, prețul mediu solicitat pentru apartamente crescând cu 3% într-o lună până la 1.870 euro/mp util.

Majorări similare s-au putut observa față de februarie în Iași, în timp ce în Constanța piața aproape că a stagnat.

Valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns, în primul trimestru din 2024, la circa 66.000 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro Finance, rata medie plătită de cei care au apelat la finanțare pentru a-și cumpăra o proprietate fiind de aproape 400 de euro.

Chiria medie solicitată de proprietarii din marile orașe pentru un apartament cu 2 camere este de cele mai multe ori egală sau chiar mai mare de 400 euro/lună. În Cluj-Napoca ai nevoie de un buget de 525 euro/lună pentru a închiria o astfel de locuință, în timp ce în București bugetul necesar unui chiriaș este de 500 euro/lună, conform celor mai noi date centralizate de Imobiliare.ro. Dacă vrei să închiriezi un apartament cu 2 camere în Brașov plătești 479 euro/lună, în timp ce chiria medie în Constanța ajunge la 450 euro/lună.

Evoluția pieței de creditare în primul trimestru al acestui an a fost una favorabilă, marcată de o continuare a interesului puternic pentru achizițiile imobiliare văzut încă de la sfârșitul lui 2023, dar și de oferte competitive de dobândă fixă venite din partea băncilor. Bărbații au solicitat cele mai multe împrumuturi pentru locuințe, potrivit datelor interne centralizate de Imobiliare.ro Finance. Cele mai multe persoane care au făcut o achiziție cu credit ipotecar au avut vârste cuprinse între 31 și 40 de ani.

Exit mobile version