Vocea ta

Clujul e în scenariul roșu de deșeuri și putori în aplicația de sesizări a Primăriei

My Cluj, aplicația Primăriei Cluj-Napoca pentru sesizări, este, la secțiunea „deșeuri”, în scenariul roșu, în toate cartierele orașului. Clujul, municipiul care oferă cea mai bună calitate a vieții numai în declarațiile electorale ale lui Emil Boc, le oferă în realitate locuitorilor mirosuri pestilențiale și o priveliște dezolantă, fetidă, în cartiere.

Sesizările clujenilor privind „depozitările de deșeuri” se împart în două mari categorii: mirosul greu venit de la Pata Rât și depozitările ilegale.

Din prima categorie vă redăm doar câteva. În ultima săptămână, zi de zi, clujenii au revenit cu noi sesizări:

„Pe bulevardul Nicolae Titulescu, azi, 19 oct., PUTE îngrozitor a gunoaie. Este incredibil ca mirosul de la groapa de gunoi a orașului să acopere mai bine de jumătate de oraș. Vă solicit să luați măsuri pentru a remedia urgent problema acestui miros pestilențial, este inadmisibil ca noi să plătim servicii de salubritate și să primim așa ceva la schimb!”, a reclamat un cetățean.

Tot în data de 19 octombrie, un clujean le-a oferit autorităților și un sfat „tehnic”:

„Miroase foarte tare a deșeuri în zona Expo Transilvania, de câteva zile. Din câte am înțeles, Garda de Mediu nu are ce să facă, pentru că nu au aparate omologate pentru miros. Ar putea folosi nasul.”

„Orașul smart miroase groaznic a gunoaie!!!! Ați așteptat să treacă alegerile ca să nu deranjați alegătorii? Rușine!!!”, a postat un clujean în 20 octombrie.

„Pute în Cluj a gunoi de îți mută nasul. Te ustură ochii. Incredibil. Nu pot face poza la miros…”, a postat un clujean în 21 octombrie.

„Locuiesc în cartierul Europa. Pot să simt fără dificultăți mirosul de levigat. Iau în considerare în mod serios varianta de a mă muta din orașul Cluj-Napoca. Nu văd sensul de a ne aduna ca niște muște la curul vacii. Cluj-Napoca nu mai este un mediu potrivit de trăit pentru oameni”, a sesizat un clujean în 22 octombrie.

„Din păcate, de câteva zile mirosul provenit de la groapa de gunoi este tot mai intens. În cartierul Bună Ziua este aproape irespirabil și imposibil de aerisit locuința. Există soluții pentru această situație? Mulțumesc!”, a sesizat un alt clujean, o zi mai târziu.

„Bună ziua, reclamăm faptul că în cartierul Mănăștur, la diferite ore ale zilei, se simte un miros de nedescris, un miros de deșeu ars. Este inadmisibil ca într-un oraș european, care se dorește a fi cu o calitate înaltă a vieții, să întâmpinăm așa ceva. Situația durează deja de ceva timp, însă am crezut că nu este nevoie de atenționări pentru a se remedia. Nu plătim impozite la Primărie și taxe la salubritate ca să nu ne putem plimba copiii pe stradă de putoare sau ca să ne îmbolnăvim, ne este de ajuns pandemia de covid, sau considerați că nu trece duhoarea de măști? Avem certitudinea că administrația aflată sub cârma domnului primar în care avem încredere va soluționa urgent această situație ilegală. Vă mulțumim!”, a sesizat un mănășturean în 24 octombrie.

Din a doua categorie de sesizări, cea privind depozitările ilegale, găsim probleme semnalate de locuitorii din toate zonele orașului:

„Pe strada Spicului, dupa intersecția cu strada Gheorghe Sion sunt depozitate deșeuri din cele mai diverse, de la țiglă, polistiren, plastic, până la haine mucegăite și sticlă spartă. Vă rog să dispuneți curățarea și igienizarea zonei, nu este groapă de gunoi aici. Asigurați prin dispunerea de însemne specifice că zona nu este una unde se aruncă gunoaie. Cei care aruncă aici deșeuri sunt buni de plată.”

Sesizarea a fost postată în 24 octombrie, în prezent fiind „în lucru”. În timp ce sesizările oamenilor rămân „în lucru”, gunoaiele put în continuare.

„Pe str. Oașului nr. 363 de ceva timp se depozitează deșeuri din renovări și nu numai… proprietatea este închisă, dar prin partea stângă a acesteia, exista un drum pe unde, daca se coboara se pot vedea aceste deșeuri…” O sesizare creată în 22 octombrie, „în lucru” în prezent.

„Pe strada Corneliu Medrea (unde au fost grajdurile) stânga de pe Oașului în apropiere de nr. 293 seara de seara se ard deșeuri, doar la lăsarea întunericului se aprinde… Mirosul și fumul sunt insuportabile”, a sesizat un alt cetățean în 22 octombrie, sesizarea sa fiind în prezent tot „în lucru”.

„Gramadă mare de deșeuri vegetale lângă punctul de colectare al gunoiului de pe str. București nr. 64”, este o altă sesizare, datată 25 octombrie.

„Pe strada Câmpeni, pe ruta care duce spre Policlinica CFR Cluj sunt foarte multe gunoaie”, a sesizat un alt clujean în 20 octombrie.

„Curtea Liceului Ghibu. La câțiva metri de masa unde mănânc e invazie de șobolani pe care îi aud seara și dimineața devreme. Muncitorii urinează sub balconul meu. Mai mulți vecini și-au vândut proprietățile din cauza șantierului. Pe Hațeg 9 nu se poate trăi din cauza gălăgiei groaznice de un an de zile”, a postat un cetățean în 20 octombrie.

„Deșeuri pe malul Someșului, Grigorescu”, a semnalat, în 19 octombrie, un clujean, o problemă mai veche a orașului.

„Sunt președintele Asociației Victoria, de pe strada Mehedinți nr. 5. În spatele ghenelor de deșeuri, de lângă imobilul nr. 5, scara 1, este o zonă, care se dorește a fi verde. Din păcate, acolo, dorm mulți oameni ai străzii, răscolesc în ghenele de gunoi și aruncă mizerii pe acel spațiu, astfel că s-a creat un miros insuportabil, insectele sunt foarte multe, șobolani, un adevărat FOCAR DE INFECȚII, pentru trecători și pentru locatarii din imobilele învecinate. Mai mult, fac și foc pentru a se încălzi, din diferite materiale plastice și toxice pentru mediu. Dorim să împrejmuiți acel spațiu, cu un gard metalic, înalt de 2 m, o înălțime mai mică a gardului fiind inutilă, deoarece ar sări gardul cu ușurință. În numele locuitorilor din zonă, vă rugăm să luați măsuri cât mai urgent. Cu stimă, președinte Dumitraș Dan”, a sesizat mănăștureanul în 24 octombrie.

„Gunoiul de pe Godeanu 6,8,10, adică punctul 11, e dezgustător. E luni după-masa și nu e ridicat, asa a fost și în weekend. Plus miroase oribil și cu mască. Sunt multe blocuri arondate, dar totuși, cum vă așteptați să se respecte directiva europeană, când nu ai spațiu suficient să aduni? Și dacă fiind frig miroase, nu vreau să mă gândesc cum e vara. Nu e prima dată când fac plângere legat de acest punct… e dezgustător”, a semnalat un locuitor din Gheorgheni. în 19 octombrie.

Aplicația Primăriei Cluj-Napoca de sesizări este înroșită de plângerile cetățenilor. Așadar, edilul orașului nu are scuza că nu știe care este adevărata calitate a vieții locuitorilor orașului, pe care o proclamează pe toate gardurile și wall-urile de Facebook. În spațiul public e vopsit cu povești cu pești gardul, înăuntrul orașului pute a pește leopardul. Așa e fainoșagul de Cluj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version