Din oras

CLUJUL DIN VIS: Cand vom avea zone de agrement? Macar ca in Zalau…

Clujul din vis este o campanie prin care incercam sa aratam cum ne-ar placea sa arate Clujul. Sa aratam exemple pozitive din alte tari sau chiar din Romania, pe care autoritatile clujene ar putea sa le urmeze.

In ceea ce priveste zonele de agrement, administratia locala clujeana s-a limitat la promisiuni de paduri-parc si la amenajarea unui loc pentru picnic greu accesibil si nepopular.

Finantarea de la Ministerul Mediului pentru mult trambitatele proiecte de paduri-parc in Hoia si in Faget s-a pierdut, din cauza unui proces intre municipalitate si Consiliul Judetean, prin care disputau dreptul de proprietate asupra aceluiasi spatiu din Hoia. Amenajarile din zona Faget s-au limitat la cateva gratare inaugurate cu mare fast in Valea Garbaului, primavara trecuta.

Avand in vedere ca orasul este chiar la limita in ceea ce priveste spatiul verde pe cap de locuitor, chiar daca in registrul spatiilor verzi s-au inclus si padurile, autoritatile ar putea lua exemplu de la alte orase, care au amenajat parcuri absolut incredibile.

Zone de agrement superbe in Zalau si Timisoara

Nu trebuie sa trecem granita pentru a gasi exemple demne de urmat, administratia clujeana are ce invata de la alte orase din Romania.

Padurea-parc Bradet din Zalau a costat 1,6 milioane de lei, din care 1,4 milioane au reprezentat finantare nerambursabila, accesata in acelasi mod prin care Clujul dorea amenajarea padurilor parc. Diferenta este ca zalauanii au si reusit. Astfel, prin finantare de la bugetul de stat prin Administratia Fondului pentru Mediu au transformat 20 de hectare de padure intr-o zona de agrement cu alei, foisoare, toalete, parcari, cismele si spatii de joaca pentru copii.

Un alt exemplu bun de urmat vine din Timisoara, unde autoritatile au reamenajat Parcul Copiilor cu 2,5 milioane de euro si l-au transformat intr-un taram de poveste pentru micuti. Acestia se pot plimba cu trenuletul sau se pot da cu canoele pe un canal din sectiunea “Satul Indian”, au un carusel, un teren de minigolf si multe altele. Asta in timp ce copilasii clujeni se joaca in spatiile de joaca prost dotate si pline de noroi.

 

Foto: http://danirosan.blogspot.roziare.com, tion.ro, citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version