Din oras

CLUJUL DIN VIS: Cand vom avea muzee frumoase sau macar… deschise?

Clujul din vis este o campanie prin care incercam sa aratam cum ne-ar placea sa arate Clujul. Sa aratam exemple pozitive din alte tari sau chiar din Romania, pe care autoritatile clujene ar putea sa le urmeze.

Clujul poate fi numit cu usurinta capitala muzeelor inchise. Trist este ca am avea ce arata turistilor, muzeele clujene au sute de mii de piese valoroase si interesante, dar acestea zac in depozite sau sunt inaccesibile publicului.

Asa este si cazul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, care a fost inchis din 2009 pentru renovare si nu s-a mai deschis publicului de atunci. Schimbarile de conduceri, procesele, fie pentru cladire, fie pentru postul de director si finantarile “in rate” au facut ca muzeul sa fie inchis pe termen nedeterminat.

“Cel mai optimist termen de redeschidere este 2014. Asteptam bugetul, nu avem inca buget. Oricat primim e binevenit, trebuie consolidate planseul, mai este mult de lucru”, a spus Carmen Ciongradi, directorul Muzeului, accentuand ca vizitatorii sunt bineveniti la expozitiile temporare organizate la Bastionul Croitorilor sau la Biblioteca Judeteana.

Doar la aceste ocazii rare, cateva dintre cele peste 450.000 de exponate din patrimoniul muzeului au sansa sa iasa la lumina.

Situatia nu este cu nimic mai buna nici la Muzeul de Speologie, unicul de acest gen din tara. Mostenirea savantului Emil Racovita este sub lacat din luna mai 2010. Motivul este un litigiu prin care se disputa pasajul care asigura accesul in cladire. Municipalitatea clujeana nu doreste mutarea exponatelor in alta parte, pentru ca publicul sa le poata vedea, ei considera ca fosta inchisoare medievala a Clujului este locul cel mai potrivit.

Mii de vizitatori si cu muzeul in renovare

Nu trebuie sa mergem peste hotare pentru a gasi exemple demne de urmat, orase in care muzeele atrag sute de mii de vizitatori anual. Celebrul Brukenthal din Sibiu a fost vizitat de peste 378.000 de persoane in 2012. Este tot un muzeu finantat de Ministerul Culturii, la fel ca Muzeul de Istorie din Cluj. Printre cele mai populare sectiuni se afla Muzeul de Istorie din Casa Altemberger, unde au pasit si 1.000 de vizitatori pe zi.

Un alt exemplu bun de urmat ar putea fi Muzeul National de Istorie din Bucuresti, care, desi aflat in mijlocul unor reparatii capitale, cu o mare parte a expozitiilor inchise sau in reorganizare, a reusit sa dubleze numarul vizitatorilor cu plata in 2012 fata de anul precedent si a adunat 4,5 milioane de lei.

Asta pentru ca, in ciuda dificultatilor intampinate la lucrari, asa cum s-a intamplat si la Cluj, muzeul din Bucuresti a reusit sa tina deschise trei sectii ale expozitiei permanente, asigurandu-se ca nu este uitat de vizitatori. Mai mult, muzeul de pe Calea Victoriei a ajuns pe locul 9 in top 10 cele mai vizitate muzee din Romania din 2012, cu un total de 46.000 de vizitatori.

 

Foto: http://www.mnir.ro, http://www.brukenthalmuseum.ro, www.clipedecluj.ro, www.zf.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *