Din oras

CLUJUL DIN VIS: Cand ne vom pune in valoare mostenirea istorica?

Clujul din vis este o campanie prin care incercam sa aratam cum ne-ar placea sa arate Clujul. Sa aratam exemple pozitive din alte tari sau chiar din Romania, pe care autoritatile clujene ar putea sa le urmeze.

In ceea ce priveste atragerea turistilor, Clujul nu a exploatat niciodata la maxim potentialul turistic al cladirilor istorice. Zona pietonala reabilitata de langa Zidul Cetatii este fara viata, inchisoarea medievala, care adaposteste singurul muzeu de speologie din Romania, este inaccesibila, Turnul Pompierilor este inchis de mai bine de 10 ani, iar unele cladiri istorice din centru se darama.

De cel putin cinci ani, municipalitatea anunta introducerea Turnului Pompierilor intr-un circuit turistic, fara niciun rezultat. Din 2011, Primaria clujeana a preluat imobilul in administrare si anunta ca va fi restaurat pe modelul Turnului Croitorilor, obiectivul fiind “o prioritate pentru 2012”.

Cu totii stim ca nu s-a schimbat absolut nimic in cazul monumentului, cu toate ca Turnul Croitorilor ar fi putut fi un exemplu bun de urmat pentru ca, transformat in Centru de Cultura Urbana, a gazduit aproape 100 de evenimente anul trecut. Dupa mai multe incidente, in care tencuiala de pe cladiri a cazut, clujenii au invatat sa fie atenti atunci cand sunt in centrul istoric. Chiar daca multe cladiri au fost refatadizate, inca sunt multe care au nevoie de reparatii.

Mai mult, daca de peretii cladirilor inca mai au grija chiriasii, portile, unice la fiecare imobil, sunt de cele mai multe ori distruse. Mandria de a avea o poarta frumoasa a clujenilor de odinioara a fost acoperita de vopsele in straturi groase si reclame de prost gust.

La Brasov, portile sunt salvate si bastioanele sunt atractii principale

Nu trebuie sa mergem prea departe pentru a gasi proiecte de succes implementate pentru a salva si valorifica mostenirea istorica.

La Brasov Turnul Tesatorilor (de aceeasi breasla apartinea si Turnul Pompierilor de la Cluj) functioneaza ca muzeu inca din 1910. Bastionul Graft a fost renovat in 2004-2005 si gazduieste o sectie a Muzeului Judetean de Istorie Brasov, cu tematica Mestesugarii din Brasov – aparatori ai cetatii.

Bastionul Fierarilor a  fost distrus de mai multe ori si reconstruit, era folosit ca depozit de cereale, iar din 1923 adaposteste Arhivele Nationale – Brasov. Chiar daca Turnul Pompierilor din Cluj nu are o suprafata atat de mare precum aceste exemple, constructia are opt nivele si ultimul este acoperit cu sticla , oferind o panorama deosebita. Cu siguranta se poate gasi o mai buna intrebuintare in folosul comunitatii decat tinerea turnului sub lacat si asistarea tacita la degradarea lui.

In ceea ce priveste portile din centrul istoric, la o simpla plimbare putem descoperi adevarate comori. Din pacate, acestea se distrug in fiecare zi in care nepasarea mai adauga un strat de vopsea sau de afise pe ele.

Nu aceeasi este situatia in Brasov, unde Fundatia Pro Patrimonio (infiintata in 2000 de Printul Serban Cantacuzino) a inceput in 2009 reconditionarea portilor. Directia Judeteana pentru Cultura si Biserica Evanghelica au devenit parteneri ai fundatiei in proiectul “Portile Brasovului”. Costurile au fost suportate in proportie de 95% de Fundatia Pro Patrimonio si partenerii sai, iar restul de 5% de proprietari.

Foto: citynews.ro, istoriebv.roconstructionnews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version