Din oras

Clujul de-grevat de SLIP: greva generală din învățământ se amână

Scris de 390

După ce Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean anunțase ieri, prin vocea doamnei Lucia Cojocaru, că în jur de 3.000 de profesori din județ ar putea intra în grevă de luni, protestul lor amenințând să afecteze desfășurarea Bacalaureatului, azi avem parte de o întorsătură de situație.

Conform discuției purtate azi cu d-na Vioara Temian, vice-președinta SLIP Cluj, deși procentul profesorilor clujeni care doresc să intre în grevă depășește 54%, protestul este pus în pericol de celelalte județe afiliate Federației. Pe țară, procentul celor care doresc să intre în grevă este sub 50%, astfel că anunțata grevă stă sub semnul incertitudinii azi.

Nemulțumiți de poziționarea profesorilor în partea inferioară a grilei de salarizare și, mai ales, de neacordarea majorării de 20% anunțată în programul de guvernare, sindicaliștii din învățământ amenințau să pună în pericol desfășurarea uneia din cele mai populare probe printre elevi: cea de competențe digitale din cadrul Bacalaureatului, care se desfășoară, potrivit programului anunțat de către Ministerul Educației, începând de azi, dar și în zilele de 12 și 13 iunie.

Începând de miercuri, în perioada 14-16 iunie ar trebui să aibă loc următoarea probă de Bacalaureat, respectiv evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Iată ce spune despre acest subiect comunicatul SLIP de astăzi:

“Membrii de sindicat ai organizațiilor sindicale afiliate la Federația noastră  au fost consultați prin referendum (la nivel național, n.n.) pentru a-și exprima opțiunea cu privire la declanșarea grevei generale, începând cu data de 12 iunie 2017. În urma centralizării datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese că un procent de aproximativ 45% din totalul membrilor de sindicat F.S.L.I. au spus ”DA” pentru grevă generală, începând cu data de 12 iunie 2017.

În această situație nu sunt întrunite condițiile legale de a declanșa greva generală la nivelul sindicatelor afiliate la FSLI. Trebuie să spunem răspicat următorul lucru: faptul că nu sunt întrunite condițiile de declanșare a grevei generale nu înseamnă că salariații din învățământ sunt mulțumiți! Nemulțumirea lor este profundă! Încă o dată se demonstrează că, în ciuda faptului că sunt umiliți, dascălii pun pe primul plan interesul elevilor și nu doresc ca și aceștia să fie afectați. Este clar că guvernanților nu le pasă de personalul din învățământ, însă aceștia trebuie să ia în calcul faptul că protestele pot fi reluate.”

Mai pe înțeles, dincolo de lupta (lor) mare, profesorii sunt preocupați și de lupta celor mici: elevii îndrumați pe tot parcursul anului nu pot fi abandonați acum, la finalul ciclului de învățământ.

Și desigur, este vorba și de retribuția aferentă zilelor de examen, chiar dacă se plătește cu 2-3 luni, uneori și cu 6 luni întârziere!ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 4 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 21 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 22 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 23 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 1 day Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 1 day Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 1 day Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 1 day Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 2 days In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 2 days In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE