In vizor

Clujul conduce în continuare în topul celor mai scumpe locuințe din țară, la o distanță mare chiar și față de București

Potrivit celui mai recent raport Analize Imobiliare, realizat pentru primul trimestru al anului 2021 (intervalul ianuarie-martie), Cluj-Napoca ocupă în continuare prima poziție în topul celor mai scumpe locuințe din țară „(cu o medie de 1.850 de euro pe metru pătrat util), la o distanță detașată de București (cu 1.480 de euro pe metru pătrat), cele două orașe fiind urmate de Timișoara (1.290 de euro pe metru pătrat), Constanța (1.280 de euro pe metru pătrat), Brașov (1.260 de euro pe metru pătrat), Craiova (1.200 de euro pe metru pătrat), Iași (1.090 de euro pe metru pătrat) și Oradea (tot 1.090 de euro pe metru pătrat)”.

Prețurile solicitate de proprietarii de apartamente au continuat să crească în Cluj și în marile orașe din țară, în ciuda pandemiei, în care tranzacțiile au fost îngreunate de restricțiile de circulație impuse de autorități.

„Cea mai semnificativă diferență anuală poate fi observată în Galați (+7%), pe următoarele locuri aflându-se Craiova (+6,2%), Brașovul (+5,5%), Cluj-Napoca (+5,2%), Iașiul (+4,9%), Oradea (+4,6%), Ploieștiul (+3,9%), Constanța (+3,8%), Brăila (+3,2%), Timișoara (+1,3%) și, respectiv, Bucureștiul (+1,1%). Comparativ cu cinci ani în urmă, cea mai mare diferență de preț poate fi observată în Oradea (+61,1%), Cluj-Napoca trecând pe locul al doilea în acest clasament (+60,6%), în vreme ce Capitala se află la o distanță semnificativă (+39,6%)”, notează specialiștii Analize Imobiliare.

Conform raportului citat, Centrul Clujului ocupă, în continuare, prima poziție în topul prețurilor apartamentelor, „cu o medie de preț de 2.210 euro pe metru pătrat util (un avans de 0,8% față de cele trei luni anterioare), pe următoarele locuri aflându-se, la fel ca trimestrul trecut, zonele Plopilor (+1,3%, până la o valoare de 2.010 euro pe metru pătrat), apoi Gheorgheni – Andrei Mureșanu (unde a avut loc un avans de 1,9%, până la 1.970 de euro pe metru pătrat util). În primul pătrar al anului 2021, arealul Bună Ziua – Europa – Calea Turzii s-a menținut pe locul al patrulea (cu un avans trimestrial de 2,6%, până la 1.910 euro pe metru pătrat), iar zona Zorilor, pe cel de-al cincilea (în condițiile unui plus de 2,9%, până la o valoare medie de 1.900 de euro pe metru pătrat)”.

Din cauza prețurilor mari, cea mai lungă perioadă de vânzare a apartamentelor din țară, respectiv „93 de zile, a fost înregistrată în Cluj-Napoca (în creștere de la aproximativ 68 de zile în urmă cu 12 luni)”. Chiar și după 3 luni, atâta timp cât apartamentele din Cluj-Napoca se vând scump, prețurile continuă să crească. Până când? Până când „cererea” nu va mai fi dispusă să plătească atât cât cere „oferta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *