In vizor

Clujul cere bani de la Comisia Europeana pentru cladiri noi pentru universitati, Spitalul Regional de Urgenta sau Institutul Oncologic

In lista de proiecte pe care Romania a inaintat-o Comisiei Europene, publicata de Hotnews.ro se numara si cateva care ar putea influenta evolutia Clujului. Cateva autostrazi si cai ferate care strabat judetul, cladiri noi pentru UTCN, UBB, UMF si USAMV, dar si pentru Spitalul Regional de Urgenta fac parte din acestea.

Comisia Europeana a lansat un fond de 21 de miliarde de euro, pentru investitii strategice, despre care estimeaza ca va genera investitii in valoare totala de 315 miliarde de euro la nivel european in perioada 2015-2017. Se instituie, astfel, un nou Fond european pentru investitii strategice (EFSI), in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii (BEI). Fondul are o valoare totala de 21 miliarde de euro, din care 16 miliarde provin de la bugetul UE, iar restul de 5 miliarde de euro de la BEI.

Tara noastra a transmis CE o lista cu peste 200 de proiecte, in valoare totala de 62,5 miliarde de euro. Acestea urmeaza sa fie finantate cu ajutorul noului mecanism de finantare initiat de presedintele CE, Jean Claude Juncker, pentru perioada 2015-2017.

Primul obiectiv de pe aceasta lista care include Clujul are in vedere constructia unui drum care sa lege Republica Moldova, Ucraina si Ungaria de Europa Centrala. Este vorba de Autostrada Montana, de 7,5 miliarde de euro, care ar avea traseul Ungheni – Iasi – Targu Mures – Turda – Gilau – Bors. Este si cel mai consistent proiect inaintat de catre tara noastra. 

Al doilea proiect in care este implicat Clujul vizeaza modernizarea legaturii feroviare intre Europa si Ucraina, respectiv Republica Moldova. Este vorba de modernizarea “Euro Transsylvania Rail” la standarde europene pe traseul traseul Episcopia Bihor – Oradea – Cluj Napoca – Dej – Vatra Dornei – Suceava – Pascani – Iasi – Ungheni.

“Calea ferata este parte din legatura de nord, cea care leaga doua vechi provincii romanesti: Transilvania si Moldova. Ea reprezinta si vechi traseu de conectare a unor mari centre economice din Romania, cum ar fi Oradea, Cluj-Napoca, Suceava si Iasi, cu sanse mari in ceea ce priveste dezvoltarea economica, cu potential uman ridicat specializat in centre universitare”, se arata in document.

Calea ferata este electrificata pe doua treimi din lungimea de 655 km si cale dubla pe aproximativ o treime din lungimea ei. Bugetul proiectului ar fi de 4,3 miliarde de euro.

O alta propunere care ar putea influenta Clujul se incadreasa in zona de resurse si mediu natural si este un Proiect regional pentru dezvoltarea retelei de canalizare in Cluj Salaj in cadrul SC Compania de Apa Somes S.A. Sunt vizate actiuni de extindere si reabilitare a retelelor de apa potabila si canalizare, de realizare a unor instalatii de epurare a apelor uzate, statii de pompare si echipamente. Bugetul ar fi de 2.49 de miliarde de euro.

UTCN cere Comisiei Europene bani pentru trei cladiri noi

Urmeaza un proiect de extindere si modernizare a cladirii Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) de pe strada Constantin Daicoviciu, nr. 15. Este vorba de o aripa de cladire cu doua niveluri de subsol, parter si doua etaje destinata activitatilor educative si pentru spatii administrative. Suprafata construita este de 220 metri patrati si zona construita de 1.485 metri patrati. Bugetul proiectului ar fi de 0,922 de miliarde de euro.
Aceeasi universitate a mai depus un proiect pentru realizarea unei cladiri multifunctionale pe strada Observatorului, nr. 2. Este vorba de o cladire cu un regim de inaltime SB (demisol) + P + 6E, suprafata construita este de 1.100 metri patrati, iar suprafata construita va fi dezvoltata in jurul valorii de 8.800 metri patrati. Demisolul ar adaposti centrala electrica, sali de multiplicare, lucrari de imprimare si probleme de arhiva UTC-N, la parter ar fi biblioteca si sala de lectura si arhiva. Etajul 1 va avea doua amfiteatre cu 200 de locuri fiecare, bai, doua scari, casa liftului, etajul 2 va fi cu 2 sali de conferinta cu 200 de locuri fiecare, bai, doua scari, casa liftului. Etajele 3 si 4 vor gazdui birourile de doctoranzi, laboratoare de cercetare, iar la etajele 5 si 6 sunt proiectate sali de seminar si laboratoare didactice. Bugetul cerut de la Comisia Europeana pentru acest obiectiv ar fi de 2,95 de miliarde de euro.

In plus, UTCN mai figureaza cu un proiect care ar viza infrastructura pentru un spatiu pentru conferinte publice si expozitii situat pe strada Rene Descartes, nr. 28-30. A fost gandita o cladire cu un etaj care va avea la parter o sala de conferinte de 100 de locuri si un spatiu expozitional la etaj. Costul amenajarii imobilului ar fi de 0,55 miliarde de euro.

Trei cladiri pentru UBB

Si Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca figureaza cu cateva proiecte pentru care solicita finantare. Unul are in vedere o cladire noua pentru Facultatea de Geografie. Imobilul ar avea doua etaje si ar oferi conditii corespunzatoare amplasarii unei biblioteci de specialitate: sali de lectura, depozite de carte, o sala pentru harti si periodice. Mai sunt mentionate 8 sali de curs, o sala multimedia, sali de seminarii si birouri pentru mediul academic. Suprafata desfasurata a cladirii ar fi de 3.585,6 metri patrati. Bugetul proiectului este de 2,55 miliarde de euro.
Un alt proiect al UBB vizeaza Facultatea de Studii Europene si precum si cea de Teatru si Televiziune. Se doreste construirea unei noi cladiri, cu doua subsoluri, parter si trei etaje. Cele doua subsoluri vor gazdui depozite si o camera tehnica, precum si un adapost de protectie civila. Parterul ar gazdui o cafenea cu extensii conexe. Fiecare din cele 3 etaje dispune de cate o sala de clasa, bai si holuri. De asemenea, cladirea care va functiona ca o extindere a Facultatii de Teatru trebuie sa aiba echivalentul a doua etaje. Parterul ar gazdui sala de spectacol, a carui inaltime trebuie sa acopere doua etaje. La etajul 1 va fi o cabina tehnica rezervata salii de spectacole, la care se ajunge printr-un podium, iar in coltul opus – o sala de clasa. UBB a cerut pentru acestea 3,55 miliarde de euro.

UMF vrea un nou amfiteatru

Un amfiteatru pe strada Victor Babes, nr. 8 este urmatorul obiectiv de pe lista Romaniei pentru aceasta finantare. La aceasta adresa se afla o cladire a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. Este invocata insuficienta spatiilor didactice, in contextul cresterii numarului de studenti ai institutiei. Este notat un buget de 12 miliarde de euro.

Un alt proiect prevede demolarea unei “baze zoo” si construirea in locul respectiv a unei cladiri pentru sectia de hematologie a Institutului Onclogic “Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca. Bugetul solicitat CE este de 7 miliarde de lei.

Pentru construirea cladirii Spitalului Regional de Urgenta Cluj se cere de la Comisia Europeana suma de 200 de miliarde de euro.

USAMV vrea un nou institut

Institutul de Nutritie si Patologie Animale este propunerea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) pentru acest tip de finantare. Se doreste “cresterea capacitatii de cercetare a USAMC Cluj-Napoca pentru o mai buna Integrarea cu spatiul european de cercetare din domeniul medical si sectorul veterinar si medicina comparat, cresterea competitivitatii in sectorul agricol prin stimularea mediului si a sanatatii animalelor, si de a imbunatati calitatea si siguranta alimentelor”. Lucrarile ar viza modernizarea si extinderea spatiilor de cercetare existente, realizarea altora noi, precum si achizionarea de tehnologie competitiva. Pentru aceasta s-a cerut suma de 13,5 miliarde de euro.

Un alt proiect are in vedere transportul feroviar de calatori si prevede achizitionarea de benzi automate pentru strung pentru depouri din Cluj si Timisoara. Suma trecuta in paragraful rezervat bugetului este de 2,82 miliarde de euro.

CE a primit aproximativ 2.000 de propuneri de proiecte de la cele 28 de state membre UE, din care peste 200 sunt trimise de Guvernul Romaniei. Toate cele 2.000 de proiecte propuse de statele membre totalizeaza un necesar de investitii de circa 500 de miliarde de euro, din care 62,5 miliarde de euro sunt in dreptul proiectelor trimise de Romania.

De asemenea, din cele 62,5 miliarde de euro cat caloreaza in total proiectele propuse de Guvernul de la Bucuresti, circa 44 de miliarde de euro ar reprezenta investitiile in perioada 2015-2017, programata a fi acoperita de noul mecanism de investitii al Comisiei Europene si Bancii Europene de Investitii.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, masurile propuse ar putea adauga 330-410 de miliarde de euro la PIB-ul UE pe parcursul urmatorilor trei ani, si ar putea aduce pana la 1,3 milioane de noi locuri de munca.

Astfel, fondul de investitii ar putea fi instituit pana la jumatatea anului 2015, dupa care, la jumatatea anului 2016, Comisia si sefii de stat si de guvern vor evalua programul si vor discuta masuri suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *