Rautacisme

Clujul cel fără depresie va întemeia primele colonii bocciene extrapământene

În Cluj-Napoca curge miere în loc de apă pe Someșul plin de gunoaie, vara înseamnă numai dans, muzică și voie bună, locuri de muncă sunt pe toate gardurile și cu salarii foarte mari, Primăria are proiecte care mai de care mai minunate. Ce mai încolo și încoace, este un oraș model pentru restul României. Este un oraș care nu cunoaște semnificația cuvântului depresie, grație strategiei de dezvoltare pusă la punct de Călin Hințea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Potrivit unui fragment dintr-un interviu publicat în revista Cronicile Curs de Guvernare, această strategie a scos Cluj-Napoca din depresie, după ce în urmă cu 10 ani a început să se dezvolte pe toate palierele. 

În acel interviu, Hințea vorbește despre calitatea vieții care se măsoară în două feluri: „pe de o parte, măsori statistic – câte grădinițe, câte creșe, câte evenimente culturale, câte evenimente sportive, lucruri pe care le poți număra. Asta e o jumătate. Cealaltă jumătate este percepția – ce cred oamenii. Și trebuie să măsori percepția. Noi o facem anual printr-un sondaj pe care-l aplicăm și ne uităm comparativ de la an la an. Te uiți pe indicatori care sunt foarte clari și încerci să structurezi o politică publică din punctul ăsta de vedere. Anul acesta, unde sunt indicatori proști? Spre exemplu, parcările. E o lipsă de satisfacție destul de mare. Primăria poate să încerce să gândească niște soluții, din punctul acesta de vedere. Sunt multe variante”.

Toate bune și frumoase dacă nu iei în calcul ritmul de melc în care Primăria dezvoltă propriile proiecte. Dacă sectorul privat merge pe repede înainte, administrația publică locală se mișcă mai lent decât cel mai lent ardelean. Dacă ideile lui Boc s-ar face atât de repede cum vorbește el, Cluj-Napoca ar întrece Tokyo la dezvoltare. Clujul cel fără depresie are metrou, centură metropolitană, Someș navigabil, sute de mii de locuri de parcare, trafic fluent, care curge lin ca apele cristaline ale Someșului, rampă de deșeuri ecologică, străzi asfaltate, străzi smart, funcționari virtuali, centru de producție cinematografică, sediu modern pentru filarmonică.

Grație strategiei de dezvoltare pe următorii 50 de ani, Cluj-Napoca va efectua primele călătorii pe Marte, unde vor fi întemeiate colonii bocciene. Clujenii vor merge în vacanțe extrasenzoriale și extrapământene cu flota de nave a Companiei de Transport Public, condusă de nemuritorul Liviu Neag. 

Să nu uităm de festivalurile (TIFF, Untold și altele) care au scos orașul din moarte clinică. Acestea se vor extinde pe alte planete, după ce vor fi cucerit deja publicul din coloniile bocciene. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *