Orice femeie doreste si iubeste sa accesorizeze tinutele cu diferite lucruri cat se poate de elegante si originale. Insa putine realizeaza ca pot iesi din comun si pot sa foloseasca accesorii diferite fata de majoritatea femeilor, daca stiu unde sa caute. Nu este un lucru cunoscut faptul ca in Romania exista creatori de bijuterii foarte talentati, recunoscuti peste hotare, ale caror lucrari sunt apreciate de unele dintre cele mai faimoase case de moda din lume. Acesta este si cazul lui Alexandru Lupu ale carei creatii spun adevarate povesti cu adevarat magice, prin felul in care sunt realizate.
Bijuteria nu se invata de la sine. Creativitatea nu se poate manifesta in lipsa unor tehnici, iar cunostintele teoretice despre materiale nu sunt suficiente pentru prelucrarea lor. Scoala de Bijuterie Contemporana Lupu organizeaza, in Cluj, cursuri de initiere intr-una dintre cele mai frumoase meserii din lume. A fost deschisa, in 2013, de catre artistul Alexandru Lupu, care este multumit de faptul ca numarul cursantilor creste, incet dar constant. Pana la urma, scoala deschisa de el si de cele doua fiice ale sale e a doua scoala de bijuterie din Romania si prima din Transilvania.
Cu bijuteria cocheteaza de mic copil.
“Am fost indemanatic si n-am stiut sa fac altceva. Parintii mei au fost niste oameni minunati, care mi-au dat voie sa fac asta, sa le transform casa in atelier. Am distrus mobila, dar nu au facut un caz din faptul ca li se arde furnirul. M-au inteles si m-au lasat sa merg pe calea care mi-a placut”, povesteste el razand.
La inceput a facut bijuterii doar pentru el, apoi a crescut si a inceput sa faca pentru fete.
“Am vazut ca sunt niste cadouri grozave si nu prea dai bani pe ele. In plus, erau speciale. Prin facultate mi-am dat seama ca se poate castiga si un ban din asta”.
Scoala se adreseaza tuturor celor care iubesc bijuteria, celor care, daca doresc, pe un colt de masa in bucatarie, pot sa-si faca frumosul obiect. E mult mai interesant sa faca o bijuterie pe care s-o poarte, sa o faca cadou sau chiar s-o vanda, decat sa piarda vremea pe la televizor, spune artistul.
“E o explozie de hand-made-isti. Toata lumea care se pricepe face din paine, din hartie sau pene si zice ca e bijuterie. Asta nu trebuie sa continue asa, pentru ca duce la un amatorism de gen “Daciada” sau “Cantarea Romaniei”. Publicul trebuie educat. Sa privim cu seriozitate cuvantul acesta, sa nu-l facem bombastic si sa nu-l facem altceva decat ceea ce este. Tu, ca artist, ai datoria sa-ti educi publicul in spiritul a ceea ce transmiti”, mai spune Alexandru Lupu.
Cursantii sai sunt de diferite varste si de diferite ocupatii. Unii sunt proaspeti absolventi ai Facultatii de Design sau ai Univeristatii de Arta, iar altii vin doar din placerea de a face asta. Un modul dureaza doua saptamani si are cursuri intense, de la ora 5 pana la 9 seara. In primul modulul se pun bazele bijuteriei contemporane si se invata tehnici de baza, necesare pentru a realiza o piesa.
In cadrul acestuia se realizeaza doua piese: un inel cu o piatra destul de simpla, nu foarte fatetata, ca sa nu presupuna o manevra complicata la prinderea ei, si un pandantiv.
In modulul doi se face o piesa mult mai coplicata, care e posibil sa nu fie finalizata. Piesa respectiva, din punctul de vedere al manoperei, ii trimite pe cursanti intr-un stadiu superior al bijuteriei. Trebuie sa o deseneze, sa o inventeze, sa o conceapa. Surprinzator, aici poate fi folosit orice material – de la lemn la alama. La sfarsitul acestor module cursantii au deja bazele unei meserii.
Alexandru Lupu e unul dintre putinii barbati care si poarta bijuterii. Are inele, bratari si nu e strain nici de lanturi.
“Nu sunt nici femei care poarta bijuterii. In Romania, femeile nu se impodobesc, se impopotoneaza”, spune el.
“Nu au bani sa cumpere bijuterii”, sustine artistul, e o minciuna sfruntata.
“Pot sa plateasca 20 de ani un harb de masina sau o alta masinarie, dar o femeie care iubeste cu adevarat bijuteria respectiva nu poate sa puna la ciorap un an sa o cumpere ? Sa fim seriosi! O s-o aiba pentru fiica ei, pentru nepoata ei, pentru tot neamul, cum se purtau, de fapt, bijuteriile. Sa ajunga bijuterii de familie, sa reprezinte ceva, sa-si faca “blazonul”. De ce nu poate redescoperi lumea aceste valente spirituale? La noi, bijuteriile de autor sunt foarte ieftine. Dincolo sunt de 100 de ori mai scumpe”, mai spune Alexandru Lupu.
El nu se adreseaza comerciantilor, se adreseaza iubitorilor de arta. Oamenilor care ii vor spune ca le place ceva si abia la sfarsit il intreaba de pret. Daca pretul e prea mare pentru cumparator, acesta ii va spune de ce si il va intreba daca poate sa ii faca o reducere sau daca poate plati in rate.
“Noi suntem artisti, nu suntem comercianti. Aici trebuie sa ai bataturi, sa ai degetele rupte, sa gusti metalul, sa-i simti mirosul, ca sa scoti ceva care este meritoriu sa aiba semnatura ta. Acelor oameni ne adresam noi. Si la curs si spre vanzare”, explica el.
In mod special, spune artistul, la scoala de bijuterie din Cluj se folosesc numai scule care se gasesc in oras, ca sa le arate cursantilor ca daca iubesc cu adevarat bijuteria pot sa-si cumpere uneltele de la Oser sau de la Fierul si, acasa, pe un colt de masa din bucatarie, sa-si implineasca visul.
“Sunt foarte multe focuri care mocnesc; unele pot sa mocneasca o viata. Am o cursanta care e in varsta, are copil mare, care a terminat facultatea si masteratul. Are timp si a venit sa faca asta, pentru ca ii place. Mihaela e cea mai prolifica dintre toti cursantii nostri si nu vrea sa faca o meserie din asta, dar in fiecare saptamana vad ca a mai produs ceva. A mocnit flacara in ea pana la varsta asta, si, daca nu exista scoala asta, mocnea in continuare. Am avut si o eleva care acum traieste din asta. E grozav sa vezi ca ei merg mai departe. Se naste un alt om, acelasi dar altfel, imbogatit spiritual. Suntem mandri de chestia asta”.
Ultima sa colectie, “Vama Veche” a avut in compunere lemn gasit in mare. A fost atat de speciala incat, cu o zi inainte de expozitie, a vandut-o pe toata.
„A venit cumparatorul la mine, ca-mi facusem reclama pe Facebook si mi-a spus ca vrea tot, asa ca la targ am pus buline rosii in dreptul fiecarei bijuterii. M-a lasat o zi s-o expun, a doua zi n-am mai avut piese”, povesteste Alexandru Lupu.
Bijuteria de autor se deosebeste total de cea corporatista, industrializata si care se scoate in serie pentru marele public. Bijuteria cu semnatura are o anumita caracteristica:
“O trimitem in lumea lucrarilor de arta, nu mai este o simpla bijuterie. Ea poate sa stea frumos si intr-o vitrina, dar trebuie sa fie purtata in primul rand”.
Asta pentru ca fiecare om care iubeste frumosul sau care doreste sa se identifice prin ceea ce poarta, sa-si sublinieze personalitatea, cauta obiecte care sunt altfel decat cele pe care le cauta majoritatea.