Anchete

Clujul are cele mai scumpe locuinte din tara. Pentru un apartament vechi, vanzatorii cer cu 3.900 de euro mai mult decat in Bucuresti

O analiza realizata de imobiliare.ro plaseaza Clujul ca fiind cel mai scump oras din tara, in ceea ce priveste pretul solicitat de vanzatori pentru apartamente. Spre comparatie, un apartament vechi cu doua camere, cu o suprafata de 50 de metri patrati, este cu 3.900 de euro mai scump in Cluj decat in Bucuresti, arata analiza. Pe de alta parte, imobiliarii clujeni arata ca in aceasta perioada a crescut cererea, nu si preturile de tranzactionare.

“Inregistrand o crestere anuala a pretului solicitat de 11%, apartamentele din Cluj-Napoca au devenit cele mai scumpe din tara. Spre comparatie, un apartament vechi cu doua camere, cu o suprafata de 50 mp utili, este cu 3.900 euro mai scump in Cluj decat in Bucuresti. In cazul unei garsoniere, diferenta este de aproximativ 2.300 de euro, in schimb, pentru un apartament cu trei camere de 75 metri patrati, clujenii dau cu pana la 6.000 de euro mai mult decat locuitorii Capitalei”, nuanteaza Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro, intr-o analiza transmisa astazi.

In orasul de pe Somes, Indicele Imobiliare.ro a ajuns la 1.103 euro pe metru patrat util la finele lui august, la o diferenta de 2,7% fata de luna trecuta (cand se situa la 1.074 de euro pe metru patrat util) si, respectiv, de 11,1% fata de nivelul din urma cu 12 luni (993 de euro pe metru patrat). Apartamentele vechi s-au scumpit cu 2,7% in ultimele 31 de zile (de la 1.092 la 1.121 de euro pe metru patrat), iar cele noi au cunoscut un avans de 2,8% (de la 1.048 la 1.077 de euro pe metru patrat), sustin cei de la imobiliare.ro.

Ca o comparatie, in Brasov preturile s-au majorat in ultima luna cu 0,8%, de la 868 la 875 de euro pe metru patrat; valoarea actuala este cu 7,4% mai mare decat cea atinsa in intervalul similar din 2014 (815 euro pe metru patrat). Apartamentele vechi s-au apreciat in august cu 1% (de la 862 la 871 de euro pe metru patrat), in timp ce vanzatorii de locuinte noi si-au redus pretentiile cu 0,6% (de la 900 la 895 de euro pe metru patrat).

In acelasi timp, locuintele din Capitala s-au scumpit in august cu 0,8%, de la 1.077 la 1.086 de euro pe metru patrat. In ultimele 31 de zile, apartamentele vechi s-au depreciat usor, cu 0,5%, de la 1.031 la 1.026 de euro pe metru patrat. Unitatile locative nou-construite, pe de alta parte, si-au continuat tendinta ascendenta consemnata in luna precedenta, insa intr-un ritm mult mai redus, de 0,8% (fata de 5,8% in iulie), de la 1.125 la 1.134 de euro pe metru patrat.

Ramona Atena Cuc, cea care conduce cea mai mare agentie imobiliara din Cluj, RE/MAX GRUP DE LUX, este de parere ca aceasta crestere nu se vede, cel putin deocamdata, in preturile de tranzactionare.

“Cei de la imobiliare.ro sunt absolut profesionisti, fac niste analize extrem de bune, doar ca nu au posibilitatea sa faca analize pe preturi de tranzactionare, ci pe preturile de listare, adica ceea ce se cere in piata. Nu au crescut tranzactiie ca si valoare, ci a crescut cererea, preturile de listare ale vanzatorilor”, spune aceasta.

Studentii au crescut cererea

“Ceea ce se simte efectiv in piata este o cerere intr-adevar mai accentuata. Automat si dinamismul pietei creste, automat si perceptia vanzatorilor este ca piata a crescut. Nu se reflecta neaparat in tranzactii, insa pe termen lung acest lucru se poate reflecta.
Motivele sunt o multitudine. In general, toamna se reactiveaza piata. In general, perioada de iulie-august este una de concedii, piata este relaxata. Cu finele lui august, inceput de septembrie, oamenii se reactiveaza, interesele pentru locuinte este mai mare. Vin studentii in Cluj, automat parinti ai unor studenti cauta de cumparat apartamente aici, cauta chirii mai multe”, explica Ramona Atena Cuc.

Cat priveste preturile de tranzactionare, acestea difera foarte mult, in functie de multitudine de factori.

“Apartamentele nu pot fi clasificate doar in doua categorii: vechi si noi. Aceasta greseala s-a facut pana in 2008, de aceea s-a si ajuns la o dezechilibrare a pietei.  Sunt atat de diferite constructiile noi, materialele de constructii, modalitatea de a se construi, pozitiile acelor blocuri noi, incat nu poti sa le pui pe toate in aceeasi categorie”.

Astfel, un apartament situat intr-un bloc nou din Cluj-Napoca se vinde cu 900-950 de euro pe metru patrat in blocuri din zone marginale ale orasului, pana la 1.400-1.500 de euro pe metru patrat, inspre centru.

In cazul apartamentelor situate in blocuri vechi, sunt multe caracteristici care dau in final pretul. Media este de 1.100 metrul patrat.

Cat priveste comparatia Cluj-Bucuresti, Ramona Cuc este de parere ca orasul este foarte sus cotat ca si piata imobiliara.

“Clujul este cel putin la acelasi nivel, comparabil cu Bucurestiul. Este posibil ca cererea sa fie ceva mai mare decat in Capitala”, conchide aceasta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *