Din oras

Clujul are cele mai multe firme infiintate de tineri in 2014

Cei mai multi tineri intreprinzatori care si-au infiintat in acest an firme cu facilitate de la stat, asa-numitele SRL-D-uri, sunt de la Cluj, cu peste 500 mai multe decat la Bucuresti. Traditia transilvana a breslelor, mediul universitar si incurajarea antreprenoriatului ar fi cateva din motivele care ne situeaza in fruntea topului, dar si suprematia Capitalei in privinta joburilor bine platite.

In total, in prima jumatate a anului 2014 au fost infiintate 3.200 de firme cu asemenea facilitati, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, citate de mediafax.ro. Din 2011, cand programul a fost lansat, s-a ajuns la un total de 14.261 de firme. 247 dintre acestea au fost radiate si se afla in curs de infiintare alte 389 de asemenea societati. Mai exact, este vorba despre programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, prin care debutantii in afaceri au parte si de o finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro.

Cele mai multe afaceri lansate in 2014 de catre tineri intreprinzatori au fost inregistrate la Cluj, care figureaza cu 1.920 de SRL-D-uri noi. Urmeaza Bucurestiul, cu 1.555 de firme, Timisul cu 1.013 SRLD-uri pe acest an, Brasov (564) si Bihor (525). La celalalt capat al topului, cele mai putine SRL-D-uri au fost deschise in 2014 in Vaslui, judet care are abia 59 de asemenea societati.

Potrivit lui Cristian Dascalu, unul dintre fondatorii Cluj Hub, structura care gazduieste si promoveaza o “comunitate SRL-D” pe plan local, Clujul s-a situat pe primul loc in topul infiintarii acestui tip de firme si in anii trecuti.

“Pe de o parte, cred ca aceasta performanta tine de mediul universitar de la Cluj. In plus, se manifesta inca o traditie a breslelor din Transilvania, care, desi nu mai exista ca atare, au ramas in mentalul colectiv si toate astea duc la aparitia de tineri profesionisti care isi doresc sa lucreze pe cont propriu”, a explicat Dascalu.

Entuzismul deschiderii de noi afaceri ar tine si de promovarea intensa din ultimii ani la Cluj a antreprenoriatului si a lidership-ului in diverse forme, potrivit acestuia.

Club Hub gazduieste aproximativ 40 de asemenea afaceri, organizate in asa fel incat sa fie o colaborare accesibila.

“Sunt o serie de rezidenti care au cate un mini-business cu unul sau doi angajati care au la dispozitie toata infrastructura dintr-un birou, de la mobilier la imprimanta sau internet si inchiriaza spatiul pe o luna. Vii cu laptop-ul, il pui in priza si lucrezi. Daca are o delegatie si pleaca pentru cateva saptamani, nu mai este obligat sa plateasca degeaba, isi reia plata doar la intoarcere, pentru alta luna. Pe langa asta, mai avem doua tipuri de part-time, in care se poate folosi infrastructura hub-ului pentru un anumit numar de ore pe luna”, a adaugat acesta.

Jumatate din aceste firme sunt din zona IT, iar restul lucreaza in vanzari (exista si un chirias care are ca obiect de activitatea vanzarea de panouri solare din SUA) sau organizare de evenimente.

“Gazduim chiar si consultant in alcatuirea dosarelor pentru SRL-D-uri, atat in partea birocratica de pana la obtinerea proiectului, cat si dupa demararea afacerii. Sunt profesii care necesita o interactiune continua, ajungi sa primesti un fel de consultatii gratuite, dupa care ajungi sa returnezi serviciul, ajutandu-i si pe altii. Cand am inaugurat Cluj Hub ne-am inspirat de afara, fara sa avem un model anume, doar conceptul in sine. Din 2012 pana in 2013 numarul spatiilor de acest fel s-a dublat, de la un milion a ajuns la doua milioane”, a mai explicat Crsitian Dascalu.

Daniel Don, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca are o alta explicatie pentru dominatia Clujului in topul infiintarii acestor firme.

“Bucurestiul are foarte multe companii multinationale, cu un numar foarte mare de joburi bine platite, si politici sustinute de resurse umane. Avand aceste oportunitati, tinerii prefera sa se angajeze intr-un loc cu reale sanse de promovare in defavoarea afacerii pe cont propriu, unde isi asuma o serie de riscuri. Din pacate, exista o prevedere legala care obliga toate firmele mari sa isi deschida sediu social la Bucuresti, pana si Nokia avea unul acolo. Clujul este un oras universitar, iar in aceste conditii dorinta absolventilor de realizare profesionala are mai mai sanse de materializare alegand afacerile proprii, cum sunt SRL-D-urile”, a detaliat Don.

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *