Rautacisme

Clujul ar putea bate monedă locală, numită „COADA-VACII”, cu profesorul USAMV Avram Fițiu primar!

Un proiect îndrăzneț al candidatului PMP la Primăria Cluj-Napoca, profesorul Fiţiu Avram, este introducerea unei monede complementare, pe lângă leul românesc, care să poată circula în întreprinderile locale, cu scopul de a încuraja producţia autohtonă şi schimburile locale.

Candidatul PMP doreşte să conducă Clujul înspre o economie circulară, şi intenţionează să atingă acest obiectiv introducând o monedă suplimentară celei naţionale, dar care să fie specifică zonei.

Ideea, spune profesorul de la USAMV, a fost pusă în practică până în prezent de foarte multe regiuni sau oraşe, atât din Europa, cât şi din afara ei, existând până la momentul de faţă mai mult de 6000 de monede complementare, purtând, în general, nume de flori.

În scopul alegerii denumirii oficiale a monedei complementare, se va organiza un concurs de idei în care locuitorii vor putea veni cu propuneri, scrie Gazeta de Cluj.

Ziar de Cluj salută inițiativa profesorului USAMV, ba chiar vine cu propuneri în spiritul și în întâmpinarea acestei idei ingenioase!

Astfel, pentru ca moneda locală să fie specifică zonei, dar să aibă și nume de floare, cum este practica europeană, dorim să participăm cu următoarele propuneri în cadrul concursului de idei care se va organiza după ce domnul profesor Fițiu va ajunge primar (înșiruim propunerile în ordine alfabetică, pentru a nu discrimina):

„Atârnătoare” – nume de plantă care, metaforic, ne duce cu gândul la specificul mediului politic clujeano-universitar – „atârnătorul” este individul care, în general, se agață de funcții publice, obținute politic, din arivism sau din incompetență profesională. Neavând rezultate notabile la catedră, încearcă să parvină prin diverse sinecuri, obținute de la partid sau din partea prietenilor politicieni.

„Coada-mâței” – nume de plantă care ilustrează specificul politicii autohtone, în care se trage mâța de coadă, atât de către politicienii aleșii, cât și de veșnicii nealeși.

„Coada-vacii” – nume de plantă care, într-un mod brutal, deloc metaforic, arată nivelul politicienilor locali, al administrației și, de multe ori, și al universitarilor, care trăiesc pe salarii colosale doar din gloria facultăților de altădată.

„Flocoșică” – nume de plantă care, pur și simplu, sună bine, în acord cu propunerea candidatului.

„Laba-gâștei” – nume de plantă care poate denumi moneda locală și prin folosirea numai a primului termen, care reprezintă mai concret specificul propunerii politicianului PMP.

„Sugătoare” – o plantă din aceeași categorie cu „laba-gâștei”, poate denumi moneda locală în care ar fi plătiți viitorii aleși locali, direct de către cetățenii orașului.

„Tâlhărea” – un nume de plantă care nu mai are nevoie de nicio justificare, poate fi folosită, fără probleme, în tranzacțiile de funcții publice.

Avram Fițiu, candidatul Partidului Mișcarea Populară (PMP), face parte din echipa de conducere a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, având funcția de subsecretar de stat. Acesta este profesor în cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca încă din 2007.

Avram Fițiu a fost numit în funcția de subsecretar de stat după ce colegul său de la USAMV, Adrian Oros, a preluat funcția de ministru al Agricuturii.

Avram Fițiu nu este la prima trecere prin Guvernul României.Acesta a fost șef de cabinet în perioada când Ministrul al Agriculturii era Dacian Cioloș. Cei doi au fost colegi de facultate, ulterior predând la aceeași Universitate.

Clujul ar putea bate o monedă locală, numită, sperăm noi, „COADA-VACII”, cu profesorul USAMV Avram Fițiu primar! Fiindcă acesta este nivelul politicii autohtone.

Foto: Facebook Avram Fițiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *