Politica

Clujul ar putea avea mai puțini reprezentanți în Parlament. Legea privind reducerea numărului de parlamentari la 300, adoptată tacit de Senat

Județul Cluj ar putea avea, de la viitoarele alegeri legislative, un număr mai mic de parlamentari față de paisprezece, atât câți sunt în prezent.

Senatul a adoptat tacit propunerea Partidului Mișcarea Populară (PMP) de reducere la 300 a numărului de parlamentari.

În momentul de față, județul Cluj are patru senatori și zece deputați. Dacă legea va trece de votul Camerei Deputaților, Clujul va avea cel mult 10 reprezentanți în Parlament.

Dacă această lege va fi adoptată, ea își va produce efectele după alegerile parlamentare de la finele anului 2020.

Acest rezultat PMP-ul îl are de la Referendumul din anul 2009. Proiectul a fost abandonat după fuziunea dintre PDL și PNL. PDL-ul a susținut efortul Președintelui de a reduce numărul de parlamentari. Clasa politică de atunci nici nu a dorit să audă de așa ceva. De bine, de rău noi am reușit în ultimul an și opt luni, de când suntem în Parlament, să introducem acest proiect legislativ și Senatul l-a adoptat tacit ieri. 

Săptămâna viitoare cred că va intra acest proiect și în Camera Deputaților, cel mult în două săptămâni. În legislatura trecută aveam un număr de 564 de parlamentari. Acum avem un număr de 136 de senatori și un număr dublu de deputați. 

Președintele Băsescu a spus-o foarte bine: ”Nu există, în acest moment, nici măcar 300 de oameni care să fie cu adevărat politiceni în România.”

Deci, nu avem nevoie de mai mult de 300 de parlamentari. 

În acest moment avem 10 deputați din Cluj și 4 senatori, probabil că s-ar pierde 2 deputați la Cluj și am rămâne cu 8. Și, probabil, minus un senator. Aceasta depinde mult de algoritmul de redistribuire și dacă va câștiga sau nu județul Cluj, între timp, locuitori. Pentru că județul Cluj, de obicei, mai câștigă în detrimentul altor județe care pierd locuitori. 

Dacă acest proiect va intra săptămâna viitoare și în Camera Deputaților, iar după va fi promulgat de către Președinte în maxim 5 săptămâni, am putea intra la parlamentarele din 2020 cu cel mult 9 deputați de la Cluj și cu siguranță vom pierde un senator, iar în acest caz vor rămâne doar 3”, a declarat liderul PMP Cluj, Vasile-Cristian Lungu.

Conform Anexei care însoțește proiectul de lege, județul Cluj ar urma să fie reprezentat de un număr de 10 parlamentari – 3 senatori și 7 deputați. 

Ce prevede proiectul de lege:

„Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 101.000 locuitori.

Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 203.000 locuitori.

Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor, se determină prin raportarea numărului de locuitori ai fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare prevăzute la alin (2)- (4), la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripţie electorală să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 3.”

 

Proiectul se află la Camera Deputaților, care este cameră decizională. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *