Analiza

Clujul a rămas în luna martie în topul județelor cu cele mai multe imobile vândute

Conform datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Clujul se află în topul județelor unde s-au vândut cele mai multe imobile în martie 2020, adică în prima lună afectată, pe jumătate, de starea de urgență.

Podiumul vânzărilor este următorul:

1. București: 10.069 imobile vândute luna trecută (2.450 imobile în plus față de martie 2019)

2. Ilfov: 3.617 (- 463 imobile vândute față de martie 2019)

3. Cluj: 2.975 (- 3 imobile vândute, comparativ cu martie 2019)

Nu vă lăsați, însă, înșelați de aceste date. Puține sunt tranzacțiile imobiliare care se realizează „pe loc”, în aceeași lună în care cumpărătorul vizionează proprietatea și bate palma cu vânzătorul.

Vânzările care, de la cap la coadă, de la momentul vizionării, până la cel al semnării contractului final și achitării prețului, se realizează în numai o lună, reprezintă aproximativ 10% din totalul tranzacțiilor imobiliare, care se întind, majoritatea, pe mai multe luni.

Doar vizionările durează uneori o lună, iar mai apoi negocierile se pot tergiversa pe durata unei săptămâni, urmează programarea la notar, dacă vânzarea se face cu banii cash, sau semnarea unui antecontract, dacă proprietatea se achită cu un credit bancar, după care se mai așteaptă aproximativ o lună, dacă e un credit ipotecar, sau două-trei luni, pentru Prima Casă. Aceste termene sunt valabile dacă actele proprietății sunt în regulă. Dacă ele trebuie puse în regulă, tranzacția poate dura chiar și o jumătate de an, un an.

Așadar, statistica tranzacțiilor pentru luna martie trebuie privită din această perspectivă – ea nu arată decât rezultatele vânzărilor din lunile anterioare, care în martie doar s-au încheiat, puține fiind tranzacțiile începute în martie.

Mai elocvente pentru efectele pandemiei asupra domeniului imobiliar vor fi statisticile vânzărilor încheiate în lunile care vor urma, care vor reflecta activitatea imobiliară de acum, activitate afectată major de restricțiile de circulație și, în general, de incertitudinea care îi face pe cumpărători să amâne orice achiziție.

Clujul imobiliar era pe val în lunile de dinaintea declarării stării de urgență și astfel se explică scăderea de luna trecută, cu doar 3 imobile, comparativ cu martie 2019. Vara anului 2020 va arăta, însă, cu siguranță, diferit față de vara anului trecut, atât în privința vânzărilor, cât și a chiriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version