In vizor

Clujul a PIERDUT și titlul de Capitală Europeană a Inovării 2020

Comisia Europeană (CE) a anunțat joi că orașul Leuven din Belgia a primit titlul de Capitală Europeană a Inovării 2020, ceea ce presupune un premiu de 1 milion de euro. Clujul, aflat pe lista finaliștilor, a pierdut astfel oportunitatea de a fi desemnat Capitală europeană a inovării. Recent s-au împlinit 4 ani de când municipiul Cluj-Napoca înregistra un eșec lamentabil, după ce pierdea în fața Timișoarei titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

CITEȘTE ȘI: Patru ani de la eșecul pierderii titlului de Capitală Culturală Europeană de către Cluj. Timișoara, orașul câștigător, este aproape să îngroape acest proiect

Acum, pentru a doua oară, Clujul pierde și posibilitatea de a fi devenit Capitala Europeană a Inovării, chiar dacă această șansă continuă să figureze în reclama de campanie electorală a primarului în funcție Emil Boc. 

Orașul belgian Leuven a fost desemnat, joi, drept Capitala Europeană a Inovării 2020.

Anunțul a fost făcut de Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret, în cadrul Zilelor Europene ale Inovării și Cercetării.

Orașul câștigător va primi titlul de “Capitală europeană a inovării 2020”, precum și suma de 1 milion de euro pentru a sprijini activitățile sale de inovare și a-și consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetățeni, sectorul public, mediul academic și întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităților sale. Fiecare dintre cele cinci orașe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro, „premiu” de consolare.

La începutul lunii septembrie, Comisia Europeană anunța lista finală a orașelor rămase în competiție: Espoo (Finlanda), Helsinborg (Suedia), Leuven (Belgia), Valencia (Spania), Viena (Austria) și Cluj-Napoca. Tot atunci, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a afirmat că orașul este parte din hexagonul inovării în Uniunea Europeană.

Din nefericire, Clujul a pierdut și posibilitatea de a deveni Capitală Europeană a Inovării. 

Leuven este al șaselea oraș desemnat Capitală a inovării, după Barcelona (2014), Amsterdam (2016), Paris (2017), Atena (2018) și Nantes (2019). Finanțat prin Orizont 2020, programul pentru cercetare și inovare al UE, premiul recunoaște meritele orașelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice menite să abordeze provocările din viața publică și să îmbunătățească viața oamenilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *