Colectarea selectivă din Cluj înregistrează încă un proiect-pilot: accesul la platformele de colectare a deșeurilor pe bază de cartelă ce vor pemite monitorizarea gradului de umplere. Chiar dacă sună ca o glumă, întrucât după 1 iulie 2019, o dată cu colectarea deșeurilor pe 4 fracții, firmele de salubritate Rosal Grup și Veres Brantner nu au mai făcut față, iar curățarea punctelor gospodărești de deșeuri s-a blocat aproape în totalitate: clujenii continuă să aștepte cu gunoaiele în curte, iar angajații de la salubritate întârzie să apară.
Bunăoară, vă prezentăm o sesizare înregistrată recent pe aplicația My Cluj, unde reclamațiile privind ridicarea gunoaielor curg în neștire:
„Pe str. Nasaud 8 este un tomberon foarte mic pentru recipiente de sticla, ca urmare este plin de aproximativ 2 saptamani, sunt adunate inca pe atatea sticle pe jos si eu stau cu sticlele pe balcon pentru ca nu am unde sa le arunc. Va multumesc”, notează un clujean de pe strada Năsăud.
Prin urmare, tema intervenției prompte a angajaților de la salubritate a rămas la fel de actuală.
Cu toate acestea, Emil Boc a mai lansat un film de prezentare a primului (cum suntem noi primii la toate, dar degeaba?!) punct gospodăresc pe str Observatorului, unde accesul este permis doar persoanelor arondate, pe bază de cartelă. Proiect-pilot, un test de altfel, pe bani publici. În condițiile în care resursele umane și tehnice ale Rosal Grup și Brantner Veres reprezintă o problemă reală.
Dar cel mai fascinant este că acest punct gospodăresc este dotat cu senzori care vor indica gradul de umplere al platformelor de deșeuri. De parcă asta ar ajuta la ceva?
„Platforme de colectare selectivă cu acces pe baza de cartelă
Azi a fost dată în folosință în municipiul Cluj-Napoca prima platformă subterană pentru colectarea selectivă a deșeurilor cu acces pe bază de cartelă.
Proiectul presupune instalarea unui sistem de acces pe bază de cartelă pentru persoanele arondate punctului gospodăresc, care permite de asemenea monitorizarea și avertizarea cu privire la gradul de umplere al containerelor, pentru intervenții prompte din partea operatorului de salubritate.
Am testat modul de funcționare al acestui sistem la platforma subterană de pe strada Observatorului, nr.11”, nota miercuri Emil Boc pe pagina sa de socializare.
Deci e vorba de încă un test. Primăria testează toleranța clujenilor în materie de incompetență.
„Locuiesc pe strada Acad. David Prodan nr 18, am primit tabelul cu zilele in care se ridica deseurile pe categorii, insa pana astazi nu am primit sacii de diferite culori pentru colectarea selectiva a deseurilor. Weekendul asta am lasat plasticul pe strada in saci negrii (neavand altceva) iar asta nu a fost ridicata de compania de salubritate. Va rog sa ne comunicati data si ora la care se vor impartii sacile pentru colectare selectiva pentru adresa noastra. Multumesc”, notează un alt clujean.
Este totuși absurd ca în timp ce clujenii stau cu sacii de gunoaie în curte, iar punctele gospodărești sunt împânzite de deșeuri neridicate, Primăria Cluj-Napoca își permite să mai facă reclamă electorală pe o temă atât de sensibilă precum ecologia și serviciile de salubritate precare. Iar asta din banii publici.