Din oras

Clujenii-s mai cu mot! In Brasov si Iasi este permis accesul cainilor in autobuz de zeci de ani fara bilet

In timp ce Clujul se chinuie de mai bine de un an sa impuna un regulament local prin care accesul cainilor sa fie permis in mijloacele de transport in comun, in alte orase acest lucru intra in sfera normalitatii si nu este nicidecum un privilegiu. Mai mult, nu este vorba de orase din strainatate, ci de exemple precum Brasov sau Iasi.

La Cluj, insa, dupa luni bune de munca, propunerea de regulament nou privind cainii vine cu o serie de conditii greu de respectat atunci cand vine vorba despre circulatia cu mijloacele de transport in comun. Cainii au acces doar in autobuzele neaglomerate si trebuie sa existe cel putin un metru distanta intre ei si ceilalti calatori. De asemenea cainii trebuie sa aiba bilet valabil.

In schimb in Brasov de ani de zile au acces cainii in mijloacele de transport in comun si pana acum nu s-a inregistrat nici macar o reclamatie din partea celorlalti calatori.

“Nu este nevoie de bilet. Cainii trebuie sa aiba zgarda si lesa si sa fie insotiti. Cainii din rasele considerate periculoase prin lege nu au acces. De foarte multi ani este permis accesul, eu tin minte hotararea din 1992, de atunci sigur e, dar cred ca era si inainte. Eu sunt de 5 ani in Regie si nu am avut nici macar o reclamatie”, a explicat pentru Ziar de Cluj Silviu Stefan, purtatorul de cuvant al Regiei Autonome de Transport Brasov.

Situatia este similara si in Iasi. Si aici cateii au acces in mijloacele de transport in comun, atat timp ca sunt insotiti de stapani.

“Am interzis prezenta cainilor in mijloacele de transport in comun neinsotiti. In rest au acces, trebuie sa aiba botnita si lesa si carnetul de sanatate cu vaccinarile la zi. Sunt putine situatii in care cainii utilizeaza mijloacele de transport in comun, nici nu incurajam asta, dar nici nu interzicem. Nu au nevoie de bilet, asa a fost dintotdeauna si nu am avut reclamatii”, a aratat si Mihai Adrian, purtatorul de cuvant al Regiei Autonome de Transport Public Iasi.
Astazi este ultima zi in care noul regulament se afla in consultare publica si pot fi trimise sugestii la adresa Primariei.
Dupa un apel facut de Asociatia pentru Protectia Animalelor NUCA, parte din echipa care a lucrat la regulament, pe adresa Primariei au sosit cateva zeci de mesaje de sustinere.

“In week-end au venit in jur de 60 de astfel de mesaje: Prin prezenta doresc sa va aduc la cunostinta faptul ca sustin si solicit adoptarea Regulamentului privind detinerea cainilor si accesul persoanelor insotite de caini in mun. Cluj-Napoca, supus consultarii publice prin Referat nr. 333520/488/09.09.2015. Va multumesc!”, au precizat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Maine va avea loc o sedinta extraordinara a Consiliului Local, dar pe ordinea de zi nu a fost trecut noul regulament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *