In vizor

Clujenii, pacaliti de firmele ce le promit job-uri in strainatate

Scris de 835

Firmele care promit joburi in strainatate sunt, de fapt, o afacere banoasa pentru administratorii lor. Acestia ii pun pe oameni sa semneze nenumarate acte aditionale la contracte, care ii scutesc de returnarea banilor in cazul in care nu le gasesc o slujba peste hotare. Asta spune ultimul control al ITM la firmele din Cluj care promit oferte de munca tentante in afara granitelor. In plus, una dintre cele mai mari “tepe” din oras, firma Ancai Deac, pare sa aiba toate actele in regula

La sfarsitul lunii trecute, Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj a desfasurat campanie o campanie de verificare a modului in care agentii de ocupare a fortei de munca respecta prevederile legale privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. 

“Avand in vedere sesizarile primite de la persoane fizice si alte institutii ale statului, precum si consecintele nerespectarii de catre agentii de ocupare a fortei de munca a prevederilor legale in domeniu, s-a impus organizarea si desfasurarea unei campanii la nivel national, in scopul informarii si intrarii in legalitate a acestora, precum si pentru diminuarea consecintelor juridice, economice si sociale ce decurg din fenomenul plasarii fortei de munca in strainatate in conditii ilegale”, spune Corina Gavrilut, purtatoarea de cuvant a ITM Cluj.

In judetul Cluj au fost verificate 38 de societati, din care doua  au fost sanctionate cu amenda in cuantum total de 11.000 lei. Au fost dispuse 14 masuri de remediere a deficientelor, urmand ca ITM Cluj sa urmareasca ducerea la indeplinire a acestora la termenele stabilite prin actul de control.

Cele doua amenzi au fost aplicate pentru faptul ca agentii de plasare nu aveau incadrat personal cu experienta in domeniul fortei de munca, nu au prezentat oferte fereme de locuri de munca iar contractele individuale de munca nu erau incheiate si in limba romana.

“Atragem atentia persoanelor care doresc sa isi gaseasca un loc de munca in strainatate sa fie foarte vigilente in ceea ce priveste sumele de bani percepute de catre agentii de plasare , deoarece in multe situatii unii agenti de plasare ascund comisoanele care le practica sub o alta denumire (comision intermediere acte, servicii xerox, traduceri , legalizari ). Tariful de mediere este reglementat si se poate restitui in anumite conditii total sau partial,  dar celelalte sume incasate pentru diferite alte activitati nu se pot restitui”, mai spun reprezentantii ITM Cluj.

Tepara Anca Deac scapa de amenzile ITM

Firma “teparei” Anca Deac, SC QUALIFIZIERTE MITARBEITER VERMITTLUNG SRL, a scapat, insa, de amenzile ITM. Conform unor surse din interior, ce se intampla in aceasta firma i-a depasit de mult pe inspectorii ITM, care au amendat-o deja pe Deac cu 5.000 de lei, si e de competenta Politiei.

Ziar de Cluj a scris in repetate randuri despre societatea din Arad, Coloseumul Muncii SRL, care si-a deschis un punct de lucru la Cluj si care a inselat zeci de persoane, din intreaga tara.  Firma de plasare a fortei de munca percepea comisioane si avansuri de la clientii sai. Pagubitilor li se promitea un job bine platit la fermele din Germania, li se cerea zeci de acte pentru dosarul de recrutare, alaturi de bani platiti in avans, dupa care erau uitati. Autoritatile nu au reusit, pana acum, sa opreasca marea inselatorie, instrumentata de o femeie diabolica, administratorul societatii, Anca Deac. Societatea a intrat ulterior in procedura de dizolvare, iar o alta firma a preluat activitatea acesteia – de SC QUALIFIZIERTE MITARBEITER VERMITTLUNG SRL cu sediul in Cluj-Napocam, condusa de aceeasi femeie, cu aceleasi metehne. Victimele ei sunt aceiasi opameni care, disperati, isi cauta un job in strainatate.

Pe numele firmei tepare au mai fost depuse plangeri catre politia clujeana. In plus, Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor a aplicat  o sanctiune de 5.000 de lei si a dispus sa restituie sumele percepute de la clientii carora nu le-a gasit un loc de munca.

“La nivelul institutiei noastre, in acest moment, figureaza inregistrate doua dosare penale care vizeaza aspectele mentionate in solicitarea dumneavoastra. Se efectueaza verificari sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune, respectiv de evaziune fiscala. Cercetarile se desfasoara sub coordonarea unitatii de parchet competente, iar la finalizarea acestora, dosarele penale urmeaza a fi inaintate instantei cu propunere legala”, au precizat reprezentantii IPJ Cluj la sfarsitul lunii trecute.

Persoanele inselate nu si-au recuperat banii Chiar daca societatea a fost amendata, cei inselati nu si-au recuperat nici acum banii platiti pentru procesarea dosarului.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 9 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 9 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 15 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 15 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 15 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE