Din oras

Clujenii obligati sa-si refatadizeze cladirile din centru se pierd in birocratie

Pana in 2018, nu mai putin de o mie de cladiri din centrul orasului ar trebui sa fie refatadizate. In prima parte a anului 2014, sunt vizate, potrivit municipalitatii, 93 de cladiri din zona zero, iar in cea de-a doua jumatate a anului vor fi somate si alte cladiri din centru, ajungandu-se la 376 de imobile. Acestea sunt promisiunile facute de primarul Emil Boc la inceputul anului. Realitatea arata, insa, cu totul altceva.

Cladirile vechi din centrul orasului stau sa cada. Peretii sunt scorojiti, iar la fatade nu s-a intervenit de zeci de ani. In timp ce reprezentantii municipalitatii spun ca proprietarii au fost notificati pentru a incepe demersurile de refatadizare, multi clujeni nici nu au auzit de acest program.

Gheorghe Dinut este un clujean de 75 de ani care locuieste de o viata pe strada Iuliu Maniu, intr-o casa pe trei niveluri. Este una dintre cladirile care are mare nevoie de refatadizare, insa cei care locuiesc in ea nu stiu ce trebuie sa faca pentru a se inscrie in program.

Pensionarul marturiseste, cu sinceritate, ca nu stie mai nimic despre programul de refatadizare al primariei, si nici ca ar putea fi amendat usturator daca nu se conformeaza.

“Nu stiu, va spun sincer. Nu am primit nicio notificare de la primarie”, spune barbatul.

Anul trecut, proprietarii au pus mana de la mana si au zugravit cladirea, insa fatada trebuie refacuta. In aceasta cladire de pe strada Iuliu Maniu, din sase proprietari numai trei mai locuiesc aici. Restul spatiilor sunt inchiriate unui birou de traduceri, unei societati comerciale si unui notar public.

Vizavi, aceeasi situatie. Cladirea este pe jumatate renovata de un notar public, etajul superior fiind in stare avansata de degradare.

Expertiza tehnica, intre 500 si 1.000 de lei

Primul pas in acest program este ca proprietarii imobilelor aflate intr-o stare avansata de degradare trebuie sa contacteze un expert tehnic atestat, care sa redacteze o nota tehnica de constatare.

Aceasta lista se regaseste pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Ziar de Cluj a contatat cativa dintre cei 33 de experti din judet, insa majoritatea nici macar nu au fost cautati de catre proprietari.

“Am avut doar discutii telefonice cu ceva proprietari, dar pana la urma nu am realizat nicio nota tehnica de constatare”, a declarat Alexandru Damian, unul dintre experti.

Augustin Campean, un alt expert, spune ca a realizat, pana acum, doar trei note de constatare, pentru trei cladiri, situate in Piata Unirii, strada Horea si cladirea Mitropoliei Ortodoxe din Piata Avram Iancu.

 Si pentru aceste acte, costurile sunt destul de mari.

“Variaza de la 500 la 1.000 de lei. Pe baza fisei tehnice se implementeaza actiunea”, spune Augustin Campean.

Dupa obtinerea expertizei, proprietarii trebuie sa transmita la registratura primariei municipiului Cluj-Napoca un acord scris, insa nu mai tarziu de 60 de zile de la primirea notificarii. Apoi, se trece la executarea lucrarilor de interventie, in baza proiectului autorizat si a documentatiei tehnice, in termen de 12 luni de la primirea notificarii, termen ce poate fi majorat cu 6 luni numai cu acordul scris al primarului.

Ultima etapa este repectia lucrarilor. Daca nu se conformeaza, proprietarii vor fi sanctionati cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (conform HCL nr. 358/2013).

Primaria a gandit un program de facilizare a proiectului. Astfel, proprietarii imobilelor degradate au la dispozitie doua variante prin care pot realiza lucrarile de protejare si interventie la cladiri. In primul rand, lucrarile pot fi realizate din resurse financiare proprii, situatie in care acestia au posibilitatea de a beneficia de credit bancar cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, precum si acoperirea costurilor privind contravaloarea documentatiei tehnice si a 20% sub forma de grant pentru executia lucrarilor.

O a doua varianta este acordarea unui sprijin financiar rambursabil de la bugetul local. Banii trebuie restituiti primariei in termen de zece ani.

Foto: Eugen Olariu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *