Din oras

Clujenii, obligati sa isi arunce gunoaiele in strada. Firmele de salubritate “colecteaza selectiv” deseurile de la populatie

Munti de gunoaie la punctele de colectare de pe strada Splaiul Independentei si strada Salcamului. Firmele de salubritate trateaza cu indiferenta cetatenii, lasandu-i cu gunoiul in strada. Primaria ridica din umeri si spune ca deseurile voluminoase trebuie platite suplimentar de catre cetateni. In tot acest timp aspectul insalubru al punctelor gospodaresti din cartierul Plopilor lasa o imagine proasta celor care trec prin zona

Regia Autonoma a Domeniului Public aflata in subordinea Primariei Cluj-Napoca a incasat recent un milion de euro de la bugetul local in vederea amenajarii in cartierul Someseni a celor 4.000 de metri patrati ce vor deservi noua groapa de gunoi a municipiului. Pana in luna octombrie cand aceasta va fi operationala si deseurile clujenilor nu vor mai fi transportate la Oradea, firmele de salubritate din oras continua sa isi faca de cap ridicand “selectiv”  sau chiar refuzand ridicarea gunoaielor menajere ale clujenilor. Un astfel de caz a fost semnalat la nici doua minute de mers pe jos pana la Sala Polivalenta, “bijuteria orasului”, pe strada Splaiul Independentei.

Mai multi cetateni, locuitori ai imobilelor cu nr 2-3 de pe strada Splaiul Independentei au semnalat faptul ca in zona, si la intersectia cu strada Salcamului, firmele de salubritate nu au ridicat gunoaiele de cateva zile bune. In jurul punctelor gospodaresti s-au format munti de resturi menajere, unele dintre ele emanand un miros greu de suportat, iar locuitorii nu mai au acces sa isi arunce gunoiul in tomberoanele special amenajate.

“E dezastru la noi aici de cateva zile bune. Nu stim cine arunca asemenea lucruri, dar nu e placut deloc sa iesi la plimbare si sa vezi imprastiat peste tot in jurul blocului asemenea gunoaie. Nu au ridicat gunoaiele din fata tomberoanelor, iar acum noi suntem oblgati sa sarim peste acesti munti de gunoi pentru a putea sa ajungem la tomberoane. Pe trotuar sunt parcate masini, deci nu avem pe unde duce gunoiul”, a afirmat o batranica in timp ce si-a lasat plasa de gunoi peste mormanul de saltele si mobilier dezafectat.

Reprezentantii Primariei ridica din umeri si spun ca, potrivit contractului de salubritate, firmele de salubritate care se ocupa de ridicarea gunoiului de la populatie trebuie sa incaseze fie de la asociatia de locatari, fie direct de la persoanele care arunca deseuri voluminoase, sume suplimentare de bani.

“Resturile cetatenilor materializate in obiecte de mobilier, moloz sau alte obiecte voluminoase aruncate la punctele gospodaresti sunt ridicate de catre firmele de salubritate contra cost. Fie incaseaza de la asociatia de locatari, fie persoanele care arunca asemenea lucruri platesc din buzunarul propriu. In cazul in care nici cetatenii, nici asociatia de locatari nu plateste, gunoaiele respective nu sunt ridicate”, au declarat reprezentantii Primariei.

Asemena situatii sunt intalnite in majoritatea cartierelor din municipiul Cluj-Napoca, iar solutiile par sa lispeasca. Daca firmele de salubritate motivau in urma cu cateva luni ca nu pot ridica deseurile voluminoase pentru ca este prea scump transportul, initial la Alba, iar ulterior la Oradea, in prezent scuza pentru aspectul neplacut din jurul punctelor gospodaresti, cu munti de gunoaie voluminoase, este ca nimeni nu achita suplimentar. Asteptam cu nerabdare deschiderea noii rampe de gunoi din Someseni pentru ca cetatenilor sa le fie duse gunoaiele si pretul pentru acest serviciu sa revina la valoarea initiala. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version