Analiza

Clujenii nu se inghesuie sa isi schimbe furnizorul de electricitate

Doar 40 de clujeni au notificat in cursul anului trecut Sucursala de Furnizare a Energiei Electrice Transilvania Nord- Cluj (SFEETNC) asupra trecerii la un alt furnizor de energie electrica. Interesul este scazut mai ales datorita sigurantei pe care o ofera compania prin garantarea unui tarif stabilit de ANRE, in calitate de arbitru al pietei. Primaria Cluj a facut un pas inainte in acest sens prin alegerea unui nou furnizor, RCS&RDS, selectat prin Bursa Romana de Marfuri.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Compartimentului de Comunicare si Relatii Publice de la SFEETNC, in 2015, 40 de clujeni au notificat institutia asupra schimbarii furnizorului de energie electrica. 

Schimbarea e ireversibila

O analiza publicata de gandul.info pe aceasta tema arata ca romanii au posibilitatea de a-si schimba furnizorul de energie electrica de la inceputul anului 2015. Consumatorii casnici isi asuma, prin alegerea altui furnizor faptul ca nu vor mai avea un tarif stabilit de ANRE, in calitate de arbitru al pietei si, in plus, ca nu se vor mai putea intoarce in sistemul reglementat.

“Pana la inceputul anului 2018, toti consumatorii casnici vor trebui sa isi negocieze un contract cu un nou furnizor de curent electric, la un pret de pe piata libera”, se arata aici. 

Interesul pentru posibilitatea de a schimba furnizorul nu este spectaculos, pentru ca exista siguranta pietei reglementate de ANRE, insa nici firmele furnizoare nu se dau in vant inca dupa clientii casnici, mai ales ca nu au un consum lunar mare, dar pot implica niste costul suplimentare, cum ar fi cele legate de citirea contoarelor, trimiterea facturilor, potrivit sursei citate. 

Foto: forum.softpedia.com

Nu e nevoie de un contor nou

Pentru  schimbarea furnizorului de energie electrica, consumatorii casnici trebuie sa urmeze cativa pasi, reglementati de “Procedura privind schimbarea furnizorului de energie electrica de catre clientul final”, aprobate prin Ordinul presedintelui ANRE nr. 105/2014. 

Schimbarea nu presupune, de pilda, inlocuirea contorului sau modificarea instalatiei de racordare si nu implica niciun cost suplimentar de conectare sau contractare. Potrivit site-ului Asociatiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) decizia “poate duce la scaderea pretului energiei electrice pentru beneficiar, datorita faptului ca poate beneficia de un pret mai mic pentru energia electrica activa comparativ cu pretul platit catre actualul furnizor, acest lucru inseamna o valoare mai mica a facturii pentru energia electrica furnizata”.

Odata cu deschiderea catre concurenta a pietelor de energie, in 2015, a fost implementat “cadrul legal care sa permita tuturor consumatorilor de energie electrica, indiferent de natura consumului (casnic sau noncasnic), sa uzeze de dreptul de eligibilitate, adica sa isi alega furnizorul dorit si sa incheie cu
acesta contracte pentru furnizarea energiei electrice pentru locul sau locurile sale de consum”.

“Astfel, in cazul in care opteaza pentru furnizarea negociata a energiei electrice consumatorul casnic de energie electrica poate incheia contracte pentru furnizare negociata cu orice furnizor detinator de licenta de furnizare a energiei electrice care activeaza in piata cu amanuntul, negociind cu acesta atat pretul, cat si clauzele contractului de furnizare”, se mai arata aici. 

Schimbarea furnizorului presupune cateva etape. Mai intai are loc alegerea noului furnizor dorit, “oricare din operatorii economici detinatori de licenta de furnizare de pe teritoriul Romaniei, acest serviciu nefiind limitat la o anumita zona geografica de deservire”. Lista furnizorilor de energie electrica care activeaza pe piata cu amanuntul poate fi consultata aici

In continuare, pentru a incheia noul contract de furnizare a energiei electrice, clientul are obligatia de a transmite furnizorului nou o serie de date, cum ar fi adresa locului de consum, denumirea furnizorului actual, sau valoarea facturilor scadente si neachitate pana la data notificarii.

Clientul si noul furnizor convin apoi asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra pretului energiei electrice. Este obligatorie notificarea furnizorului actual incetarea contractului de furnizare inainte cu cel putin 21 de zile. 

“Notificarea trebuie sa fie clara, sa exprime in mod neechivoc decizia de schimbare a furnizorului actual si sa precizeze in mod expres data incetarii contractului de furnizare existent”, atrag atentia reprezentantii ANRE. 

De asemenea, noul furnizor are obligatia, la solicitarea cetateanului, de a intreprinde demersurile necesare incheierii contractului/contractelor pentru asigurarea serviciului/serviciilor de retea.

“Pentru clientii casnici si clientii noncasnici mici nu este obligatorie citirea contorului de catre operatorul de retea in ziua in care are loc schimbarea furnizorului, fiind permisa preluarea indexului autocitit de clientul final”, se mai arata aici. 

Primaria are garantii asupra stabilitatii pretului timp de un an

Amintim ca Primaria Municipiului Cluj-Napoca isi schimba din martie furnizorul de energie electrica, potrivit unui raspuns furnizat la cererea consilierului Ioan Bildea. Acesta a trimis un document autoritatilor la inceputul lunii in care atragea atentia ca energia electrica poate fi mai ieftina in contextul liberalizarii pietei de specialitate. 

Municipalitatea clujeana are in curs un contract cu Electrica Furnizare Transilvania Nord. 

“In cazul in care veti constata ca exista oferte mai bune decat cele ale Electrica Furnizare, daca acestea corespund din punct de vedere tehnic si calitativ, va rog sa luati in considerare lansarea unei proceduri de achizitie a serviciilor de furnizare a energiei electrice. Solicit acest lucru deoarece, din ce am constatat, la ora actuala exista furnizori pe piata care au preturi mai mici decat Electrica Furnizare Transilvania Nord si deja o serie de administratii locale au achizitionat de pe piata energie la preturi cu pana la 27% mai mici. In contextul in care institutia primariei s-ar asocia cu celelalte institutii aflate in subordine sau coordonare (scoli, regii, companii, spitale etc.), cred ca s-ar putea obtine un pret mult mai bun decat pretul practicat de Electrica Furnizare, iar economia la bugetul local ar fi importanta. in cazul in care ati facut deja o asemenea analiza, va rog sa imi comunicati care este concluzia acesteia”, scria Bildea.

In raspunsul la solicitare, Virgil Porutiu, directorul tehnic al institutiei anunta ca, de la 1 martie, furnizorul de energie electrica al obiectivelor municipalitatii va fi compania RCS&RDS si ca „in perspectiva se analizeaza forma juridica in care va fi posibila asocierea scolilor si serviciilor de interes local in vederea organizarii unei proceduri comune de achizitie publica”.

“Primaria a facut o mica economie, prin procedura de licitatie: estimarea costului anual cu consumul era de 1.751.367,66 lei, iar cea pentru care s-a semnat contractul, de 1.738.328,75 lei, ceea ce inseamna ca peste 13.000 de lei raman in conturile municipalitatii. Asta in conditiile in care consumul estimat pentru cladirile primariei si pentru iluminatul public este de 12.726,05 MW”, arata ziuadecj.realitatea.net.

Noul furnizor a fost selectat la inceputul acestui an prin Bursa Romana de Marfuri. Economia nu este mare, calculele indicand aproximativ un leu mai putin la fiecare megawatt consumat de la RCS&RDS, insa contractul prevede ca tariful va ramane acelasi pe o perioada de un an. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *