In vizor

Clujenii nu mai unde să ducă sacii cu moloz. Liber la rampele clandestine din pădure

Scris de 64

 

Un clujean care a făcut unele lucrări în locuința pe care o deține a vrut să dea dovadă de spirit civic și să predea sacii cu moloz unei firme autorizate, însă a descoperit că nu are cui. Centrele de colectare a deșeurilor amenjate de Primărie nu mai primesc astfel de deșeuri deoarece nu mai sunt primite la rampa de deșeuri. Clujeanul a încercat să contacteze și o firmă privată, fără succes. acesta este un caz fericit, adesea, cei mai mulți clujeni sau firme nici măcar nu își dau interesul să ducă deșeurile la o rampă autorizată ce le aruncă la periferia orașului. Dovadă sunt 700 de rampe clandestine descoperite anul trecut și aproape 1000 de deșeuri.

O persoană fizică, are 8-10 saci cu moloz amestecat, adunat după munca meșterilor care fac amenajări ori renovări în apartamentul propriu. Merge cu ei la centrul de colectare deșeuri (cel de la Colina FN) care menționează pe site că ar colecta așa ceva. Cetățeanul clujean, obișnuit cu informarea online, caută și găsește soluția. Ajuns cu sacii la centrul de colectare, află detaliile operaționale: nu se mai preiau de anul acesta vată, polistiren și rigips. Se ia doar lemnul, gresia, faianța, vase toaletă, chiuvete, toate sortate și în limita a 1 mc/familie/lună (nu știm exact ce faci când n-ai familie formalizată, probabil se calculează per persoană fizică cantitatea). Dacă ai peste 1 mc, te costă 67 ron/mc și și se ridică de acasă. Pentru că nu știa că trebuie sortat, se întoarce acasă să separe metalul și alte materiale de cele refuzate sună la salubrist să vadă dacă nu cumva poate face un contract pentru ridicarea celorlalte matriale- află că nu se poate pentru că la rampă nu li se mai preiau vata minerală, polistiren și rigips. Sună la rampă, află că degeaba merge acolo cu sacii, nu îi pot primi. Sună la INDECO, firmă privată care preia materiale din construcții. I se spune că nu mai au centru în Cluj din noiembrie 2019.
Peste tot, persoana fizică primește răspunsuri prompte, oferite cu bunăvoință și cu listuță de ce se poate și ce nu. Dar problema rămâne: persoana fizică stă cu sacii în mașină, fără o soluție. Mai caută pe net și alte firme care să ridice molozul contra cost, cu grija constantă că există riscul să fie preluat și aruncat apoi în natură și gropi informale.
Apoi se gândește să depună o cerere de soluționare la cei responsabili de gestiunea deșeurilor la Cluj și se întreabă câte mii de asemenea saci se produc zilnic în Cluj Napoca de la câte mii de clujeni și unde ajung…,
este povestea clujeanului postată pe grupul Clujul Sustenabil.

Cel mai probabil la noul centru nu mai pot fi depuse toate deșeurile, ceea ce nu are logică având în vedere că în acest moment sunt depuse TOATE gunoaiele care s-au adunat pe rampele temporare timp de cinci, NESORTATE, așa cum atrag atenția activiștii de mediu. Clujenii se plimbă cu sacii cu moloz, dar la CMID, RADP răscolește tot gunoiul pentru a-l muta, ceea ce provoacă un miros oribil de gunoi în tot orașul. 

La începutul anului, viceprimarul Dan Tarcea recomanda clujenilor să ducă toate deșeurile voluminoase, inclusiv cele din construcții la cele două centre de colectare, între timp însă lucrurile s-au schimbat, fără însă a fi oferită o altă alternativă. Să nu fie surprinse autoritățile dacă la bilanțul de la sfârșitul anului rampele clandestine vor fi la fel de multe, sau chiar mai multe decât în 2019.

”Reamintesc clujenilor că deșeurile voluminoase, a celor provenite din construcții și a celorlalte categorii de deșeuri pot fi preluate gratuit, indiferent de cantitate, la cele două noi centre de colectare puse la dispoziția cetățenilor de către Primaria Cluj-Napoca”, declara Tarcea în luna februarie.

689 de rampe clandestine de deşeuri, însumând în total aproximativ 981 tone de deşeuri abandonate au fost depistate în perioada 1.01.2019 – 31.01.2020 a acestui an pe raza municipiului, ca urmare a acțiunilor Poliției locale.

În toate aceste cazuri, pe lângă amenzile aplicate, s-a dispus de fiecare dată igienizarea zonelor afectate, pe cheltuiala persoanelor responsabile.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 5 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 6 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 11 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 12 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE