Din oras

Clujenii, mai bogați sau mai naivi decât străinii? În Cluj-Napoca se vând case cu sume care sar de 1,5 milioane euro

Prețurile celor mai scumpe case din Cluj-Napoca sunt mai mari decât vile din zone bune din străinătate, iar agenții imobiliar estimează că valoarea caselor va crește. 

Pentru o casă cu 9 camere, un clujean trebuie să scoată din buzunar 1.600.000 euro, în timp ce un ceh plătește aproape 300.000 euro pentru o casă cu 8 camere în Beroun. Prețul nu este justificat dacă comparăm nivelul de trai din cele două țări. Cum explică agenții imobiliari din Cluj prețurile exorbitante.

Cea mai scumpă casă din Cluj-Napoca, scoasă la vânzare pe internet, este situată în Centru și are următoarele dotări: suprafața totală a terenului este de 1280 mp, din care 600 mp sunt ocupați de casa cu 9 camere, 2 bucătării, 4 băi și 3 terase. Casa are 8 locuri de parcare – ideale pentru un spațiu comercial de exemplu – și dispune de toate utilitățile, inclusiv finisaje de lux. Prețul casei este pe măsura statutului pe care și l-a câștigat Clujul la nivelul pieței imobiliare naționale, orașul de pe Someș fiind situat pe locul doi în țară din punct de vedere al prețului de vânzare a locuințelor. În aceste condiții, este oarecum ,,normal” să plătești nici mai mult, nici mai puțin de 1.600.000 euro pentru cea mai scumpă casă scoasă la vânzare la ora actuală. Însă, în comparație cu proprietăți de lux din afara țării, prețurile caselor din Cluj-Napoca sunt exorbitante și nejustificate. 

Topul celor mai scumpe case din Cluj

Casele cele mai scumpe din Cluj-Napoca sunt localizate în centrul urbei și în cartierele Gheorgheni, Andrei Mureșanu și Grigorescu. În top 3 case, locul 1 îl ocupă o casă cu 9 camere, din centru în valoare de 1.600.000 euro; pe locul 2 se află o casă de 1.500.000 euro, culmea cu mai multe camere decât „regina” caselor scumpe, are 15 camere și șase locuri de parcare și e tot în centrul Clujului; iar locul 3 îl ocupă o casă în valoare de 1.400.000 euro cu 5 dormitoare, din cartierul Andrei Mureșanu. Toate cele trei case sunt superfinisate și au utilități. 

Conform Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare pe 2015, publicat de Primăria Cluj-Napoca, în anul 2015 cea mai scumpă casă vândută a fost în cartierul Andrei Mureșanu. Tranzacția a fost încheiată la puțin peste 1,2 milioane euro.

Cât te costă să deții o casă de lux în Beroun, Republica Cehă

La prețul de numai 7.900.000 coroane cehe (aproximativ 290.000 euro) euro se poate achiziționa o vilă nouă în orașul ceh Beroun. Casa are 8 camere din care 3 sunt dormitoare, 2 băi, o bucătărie, curte interioară, piscină, garaj și grădină pe o suprafață de 360 mp. Clujenii și cehii trăiesc în lumi economice diferite și totuși piața imobiliară din Cluj-Napoca este plină cu oferte de case scumpe. Culmea e că nu lipsește nici cererea. 
Salariul minim al unui clujean este de 322 euro, după majorarea de la 1 februarie, în timp ce un ceh câștigă minim 407 euro pe lună. Clujul este categoric un oraș scump din toate punctele de vedere datorită faptului că aici este inima IT-ului, dar nu toți locuitorii orașului lucrează în IT sau în domeniul financiar-bancar ca să fie firească această supraestimare a valorii unei case. 

Cine cumpără case în Cluj-Napoca

Cluj 100%  a discutat cu doi agenți imobiliari despre casele din Cluj-Napoca și am vrut să vedem care sunt cele mai apreciate case și cine sunt cei care și le permit. Am aflat că vânzarea anului în materie de case în 2016 la Blitz Imobiliare a fost o casă mai veche cu 7 camere în valoare de 600.000 euro, situată într-o zonă centrală foarte bună. Casa a fost transformată într-un sediu de firmă. ,,Zona ultracentrală i-a dat valoarea”, a declarat agentul imobiliar Bogdan Petrovici, de la Blitz Imobiliare. În ultimii doi ani a crescut volumul vânzărilor la case în Cluj, deși în raport cu numărul total de tranzacții imobiliare anuale, apartamentele se vând mai bine decât casele. 
Cine își permite însă o casă în Cluj?  

„Apartamentele le cumpără clienți care au până în 35 de ani, studenți sau tineri care sunt necăsătoriți sau pe cale să se căsătorească, în timp ce casele le iau familiile tinere, cu un copil sau doi, care se mută de la apartament la ceva mai mare”, a spus Bogdan Petrovici.

De aceeași părere este și Tudor Marc de la Welt Imobiliare, care ne-a declarat că cei care își permit case scumpe în Cluj sunt persoanele cu vârste peste 30 de ani.

„În principiu, peste 40 de ani. Vorbim de case la valori. Putem încadra însă la case și duplexurile care sunt niște case înșiruite la o valoare mai mică, la o suprafață mai mică, pe care le găsești în Europa, Bună Ziua, Borhanci sau în Dâmbu Rotund, și care au valoarea apropiată unui apartament de 4 camere din centru. Pe segmentul acesta, găsim deja și tinerii căsătoriți. Între 30 și 40 de ani cei care își permit un credit pentru că sunt bine plătiți – dau între 80.000-150.000 euro pentru o casă duplex sau o casă mai modestă; peste această sumă sunt deja persoanele care au cam 40 de ani, cu un statut social foarte bun, cu carieră”, a punctat Tudor Marc.

De ce sunt estimate casele la prețuri atât de mari

Agenții imobiliari susțin că momentan casele în Cluj-Napoca nu sunt scumpe dar prețurile lor sunt în creștere. Din punctul lor de vedere, există o explicație logică pentru faptul că în Cluj-Napoca o casă  poate ajunge și la 1 milion de euro.

„Clujul este a doua piață imobiliară din România, asta se știe. E valabil și la terenuri, și la apartamente și la case. Puterea de cumpărare este foarte mare în Cluj. Sunt domenii foarte bine plătite aici, și putem aminti serviciile financiar-bancare, unde sunt foarte mulți acționari. Sunt foarte multe firme care au acționari clujeni, deci oameni care sunt în top 300 sau 500 Capital. Vorbesc aici de numărul mare al lor, că nu e ca într-un județ sărac precum Vasluiul care are un singur milionar și restul sunt săraci lipiți pământului. Din punctul acesta de vedere, Clujul are un număr mare de persoane care au acumulat averi și își permit să-și construiască sau să-și cumpere o asemenea casă”, a subliniat agentul imobiliar Tudor Marc. 
El a spus că și cei care lucrează în multinaționale au salarii care le permit achiziționarea sau închirierea unei astfel de case, chiar dacă apelează la credite. „Dar prețul unei proprietăți este dat în primul rând de locație – asta înseamnă prețul terenului – în al doilea rând, de suprafață, toate vin raportate la cât de mare este casa, și în al treilea rând de finisaje. Avem casele astea de 1 milion sau 2 milioane de euro pentru că sunt foarte bine poziționate, suprafața este foarte mare și finisajele sunt în stil occidental. Clujenii sunt mai pretențioși ca și clienți în ce privește finisajele, atât interioare cât și exterioare, după părerea mea”, a afirmat Tudor Marc.

Prețurile vor deveni și mai mari. Pentru fiecare persoană termenul ,,scump” poate însemna altceva. Mai ales pentru cei care lucrează în domeniul imobiliar. Bogdan Petrovici spune că sunt într-adevăr prețuri mari la vânzare dar trebuie să vedem ce se oferă de prețurile respective. 

„Din punctul meu de vedere, la partea de vânzări case încă se menține un prag de preț, nu foarte departe de valoarea reală. Nu aș spune că în Cluj casele sunt scumpe, dar prețurile cresc și o să devină scumpe în scurt timp. Față de alte orașe, în ultimii ani în Cluj s-au întâmplat foarte multe lucruri din punct de vedere al dezvoltării orașului, de aceea foarte multă lume investește în Cluj”, a declarat Petrovici. 

Dacă ar fi să ne luăm după agenții imobiliari, toată frenezia imobiliară care se întâmplă în Cluj – cererea foarte mare care influențează prețul unei case – e foarte justificată. Însă rămâne întrebarea logică, dacă la salariile pe care le au majoritatea clujenilor e justificat să vinzi case la prețuri mai mari decât în alte țări europene. De ce clienții interesați de o casă ar trebui să compare Clujul numai cu alte orașe din țară și nu cu alte… țări spre al căror nivel de trai tindem cu toții?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *