Din oras

Clujenii, la fel de multumiti de orasul lor ca cei din Amsterdam

Un studiu realizat de Comisia Europeana in 79 de orase din state membre, dar si din Islanda, Turcia, Elvetia si Norvegia, plaseaza clujenii printre cei mai multumiti europeni de conditiile pe care le ofera orasul in care traiesc. Potrivit studiului “Calitatea vietii in orasele europene” 96% din respondentii clujeni spun ca sunt multumiti de orasul lor. Procentul pune Clujul pe primele locuri in top, fiind depasit doar de Aalborg, Hamburg, Groningen, Kobenhavn, Oslo si Zurich. Acelasi nivel de satisfactie a locuitorilor ca in orasul nostru – 96% – intalnim si in orase precum Amsterdam, Graz, Malaga, Munchen, Reykjavik sau Stockholm.

In Romania studiul a fost realizat in Bucuresti – 82% s-au declarat multumiti, Cluj-Napoca – 96% si Piatra Neamt 95%. Nivelul de satisfactie din Cluj-Napoca si Piatra Neamt este printre cele mai ridicate dintre toate centrele urbane studiate. Clujul iese in evidenta si in ceea ce priveste nivelul de acceptare a strainilor – 91%, care sunt bine integrati in comunitate in opinia a 76% dintre respondenti.

Clujenii sunt relativ multumiti si de facilitatile culturale – teatre, muzee, sali de concerte, iar in privinta scolilor, mai mult de jumatate dintre clujeni se declara multumiti. Tot cam jumatate din clujeni se declara multumiti de starea strazilor si 77% de starea spatiilor publice. Clujul se situeaza in primii 10 si in ceea ce priveste eficienta sistemului administrativ.

Orasul de pe Somes este unul dintre cele mai sigure centre urbane dintre cele 79 studiate, doar 10% dintre cei chestionati au spus ca nu se simt in siguranta in Cluj-Napoca. Clujenii au un grad ridicat de incredere si in concetateni – 75% cred ca majoritatea clujenilor sunt oameni de incredere. In comparatie cu anul 2009, nivelul de incredere al clujenilor a crescut cu 18%.

De cealalta parte, in ceea ce priveste serviciile de sanatate, medicii si spitalele, Clujul, care se lauda cu statutul de cel mai mare centru medical din Transilvania este pe lista oraselor cu cel mai mare grad de nemultumire – 49% s-au declarat total nesatisfacuti de conditiile oferite si doar 10% s-au declarat multumiti.

De asemenea mai mult de jumatate din respondenti spun ca nu este usor sa gasesti un loc de munca la Cluj si doar 15% cred ca este foarte usor sa iti gasesti o locuinta la un pret rezonabil. Doar 10% sunt foarte multumiti de calitatea aerului si 9% de nivelul de zgomot din Cluj-Napoca. In ceea ce priveste curatenia doar 13% s-au declarat foarte multumiti, 60% multumiti, 22% nemultumiti si 5% foarte nemultumiti. 22% din clujeni sunt multumiti de spatiile verzi existente din oras. In ceea ce priveste transportul in comun clujenii nu mai sunt chiar atat de multumiti de conditii, doar 23% sunt foarte satisfacuti de conditii, 47% satisfacuti, 14% sunt nemultumiti si 4% foarte nemultumiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *