Jos palaria

Clujenii îl pot ajuta pe Cosmin Fizeșan, un băiețel de 14 de ani, să facă un transplant renal pentru a putea trăi o viață normală!

57 de tineri bolnavi de insuficiență renală cronică, dependenți de dializă sau cu transplant renal,  au petrecut 7 zile de vacanță în Grecia, unde au făcut și dializă în condiții mai bune decât în România. Majoritatea tinerilor au văzut pentru prima dată marea pentru că aproape toți sunt bolnavi de foarte multă vreme și, până acum, ideea unei vacanțe peste hotare era doar un vis greu de atins. Visul însă a devenit realitate pentru acești tineri datorită Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru” și a deputatului Emanuel Ungureanu, care se implică personal în tot ceea ce înseamnă îmbunătățirea calității vieții acestor tineri.  

Regretul deputatului este însă acela că nu a reușit să îl ducă în tabăra din Creta de anul acesta și pe Cosmin Fizeșan, un băiat din Cluj de 14 ani, care nu a fost acceptat la centrul de dializă din Creta fiindcă, pentru un copil de vârsta și greutatea sa, pentru realizarea dializei ar fi fost nevoie de o aparatură specială, care nu exista. Emanuel Ungureanu vrea însă să transforme acest „eșec” într-o victorie: printr-o campanie umanitară, la care și clujenii sunt invitați să ia parte, deputatul intenționează să îl ajute pe Cosmin Fizeșan să ajungă într-o clinică din Madrid, unde ar putea face și operația de transplant de care copilul are nevoie pentru a putea duce pe viitor o viață cât mai normală:

„Încerc să transform un eșec într-o victorie. Asta încerc de fapt! M-am străduit foarte mult să duc și copii de greutate mică în Creta, au acceptat mai ușor decât s-a întâmplat acest lucru în țară, să dializeze minori, dar de greutate peste 30 de kilograme. Ce se întâmplă? Noi, în România, avem o criză teribilă de nefrologi pediatri. În lume este o criză de nefrologi pediatri dintr-un alt motiv: sunt destul de puțini copii cu insuficiență renală cronică, care nu sunt transplantați într-un interval de 2-3 ani de la momentul debutului bolii. Adică, copiii, în alte zone ale lumii civilizate, sunt transplantați foarte repede, tocmai pentru că dializa la ei are efecte devastatoare.

Eu am primit inițial avizul pentru un copilaș din Cluj, Cosmin Fizeșan. Nu l-am putut aduce în tabără; deși inițial cei din centrul de dializă din Creta au spus că îl vor accepta, ulterior și-au dat seama că nu au nici nefrolog pediatru și nici un aparat adaptat la dializa lui. Aparatele foarte performante, cum este Fresenius 5008, nu poate dializa copilul mic. Acesta a fost motivul invocat. Fresenius 5008 nu poate dializa copilul mic pentru că dă anumite erori. Asta mi-au spus medicii din Creta. 

Ce s-a întâmplat, de fapt? Acest copil a visat un an de zile la această tabără. Inițial l-am anunțat că poate veni și, ulterior, cei din Creta mi-au spus că nu îl pot primi. Am încercat eu să compensez nefericirea lui cumpărându-i lucrurile pe care și le-a dorit, dar am rămas cu acest gust amar și vreau să accelerez procedura de transfer a lui către o clinică universitară din Madrid, condusă de profesorul Luche. 

Doctorul Luche îl are în grijă pe un alt copilaș, Răzvan Suciu,  pe care, printr-o campanie umanitară, l-am ajutat să ajungă la Madrid. Sunt fotografii cu Răzvan din momentul în care pleacă de pe secția de Nefrologie din Cluj și cum arată el fizic acum, în condițiile în care face dializă în continuare. El este pe lista de așteptare în Spania, pentru transplant. 

Vreau să fac același lucru pentru Cosmin. Să transform această înfrângere, această dezamăgire produsă de faptul că nu l-am putut lua în tabără pentru că cei de acolo nu au putut să îi asigure dializa, vreau să transform acest eșec într-o victorie, să îl ajut să ajungă, printr-o campanie umanitară, în Spania, la această clinică, să asigurăm cheltuielile pentru primele luni, de cazare, de chirie. Alte costuri nu sunt acolo, nu trebuie să plătească spitalizarea, dar sunt cheltuieli adiacente. Vreau să ajungă împreună cu mama lui acolo și să facă transplant. 

Cosmin nu a mers anul acesta în tabără și vreau să nu rateze tabăra de anul viitor, să găsim soluții până atunci să facă transplant, în felul acesta să se bucure și el de vacanțe!”, a explicat Emanuel Ungureanu.

Cei care doresc să îl ajute pe Cosmin Fizeșan să ducă o viață cât mai apropiată de una normală, o pot face donând în contul în lei al Asociației pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru: RO45BTRL01301205F94787XX, cu mențiunea: „pentru Cosmin Fizeșan”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *