Din oras

Clujenii iau atitudine impotriva nepasarii administratiei locale: Domnule primar, noi vrem asfalt!

Clujenii satui de promisiunile administratiei locale care nu se mai materializeaza, exasperati de taxele platite la nivel de oras si conditiile de groaza pe care le primesc in schimb s-au adunat pe o pagina de Facebook, numita “O ulita pe zi”, hotarati sa ceara socoteala Primariei si Consiliului Local.

“Aceasta pagina se doreste a fi un mod de reactie la neputinta, nepasarea si dispretul cu care clujenii sunt tratati chiar de catre cei care ar trebui sa-i reprezinte si sa munceasca pentru ei, Primaria si Consiliul Local. Clujul este un oras murdar, plin de noroi, gropi, strazi neasfaltate si un haos imobiliar care reclama solutii si actiuni urgente!!!!”, se arata in descrierea paginii.

De asemenea, pagina care are deja 117 aprecieri ii adreseaza un mesaj edilului Clujului: “Draga domnule Emil Boc, vrem si noi sa traim intr-un oras normal, european! Noi vrem ASFALT”.

De asemenea, clujenii nemultumiti au creat o petitie cu aceleasi doleante, reprosand municipalitatii faptul ca se spala pe maini de responsabilitatea acestor strazi cu faptul ca “sunt strazi private”! Petitia initiata ieri a fost semnata pana acum de peste 300 de persoane.

“Marin Preda, W.A. Mozart, E. Quinet, Mircea Zaciu, G.V. Bibescu, Nicolae Draganu, S. Celibidache , W. Goethe, Odobesti, N. Stienndhart, Nicolae Cajal, , , sunt cateva dintre cele aproape 400 de strazi din municipiul pe care il ”pastoriti” si care sunt uitate de lume, evident de lumea civilizata. Cum dumneavoastra va place sa spuneti ca sunteti primarul unui oras civilizat constatam ca si dumneavoastra l-ati uitat. Concret, domnule primar, va aducem pe aceasta cale la cunostinta dumneavoastra ca strazile despre care vorbim apartin municipiului Cluj-Napoca. Domniei voastre va place sa spuneti ca sunt strazi private si basta. Ba mai mult decat atat, va ascundeti dupa o hotarare de Consiliu Local, de pe vremea cand merituosul dumneavoastra predecesor, Sorin Apostu, era primar, mai precis HCL 62 din 2010. Hotararea cu pricina nu face altceva decat sa spuna clujenilor ca vor folosi mult si bine de aici incolo cizme de cauciuc si vor fi condamnati in continuare sa fie privati de facilitatea elementara a unui oras civilizat care se numeste ASFALT, daca strazile pe care stau nu au minimum 9 m latime. Parafrazandu-l pe marele George Cosbuc – „NOI VREM ASFALT!„ Domnule Primar !!!”, se arata in petitie.

Semnatarii petitiei solicita Primariei urgentarea preluarii in patrimoniul municipiului a acestor strazi, pentru a putea fi modernizate si anularea HCL 62 din 2010, care prevede conditiile in care acestea pot fi trecute in proprietatea Primariei.

„Aceasta hotarare nu poate retroactiva atat timp cat pana la data adoptarii sale Primaria, prin functionarii sai si/sau impreuna cu Consiliul Local au fost de acord cu PUZ-uri, PUD-uri, autorizatii de construire si receptii pe strazi mai inguste de 9 metri fara ca cineva anterior sa fi avertizat cetatenii cu privire la ce va urma. Impedimentul legat de latimea strazilor poate fi solutionat prin practicarea unui sistem de sensuri unice de la si catre strazile principale. Precizam ca in multe situatii, pe aceste strazi ati aprobat construirea unor imobile nefiresc de mari pentru unele zone, de 2,3,4,5,6 sau chiar si 9 etaje cu un numar impresionant de apartamente. Atunci aceste strazi nu erau prea inguste?;

Sa infiintati un serviciu specializat la nivelul Primariei Municipiului Cluj-Napoca, dedicat preluarii strazilor in patrimoniul PrimarieiCluj-Napoca.
Modalitatea de preluare a strazilor poate fi, conform legii, donatia sau exproprierea la un pret mai mult decat simbolic. Sunt convins ca fiecare strada poate fi adjudecata de catre municipalitate la simbolicul pret de numai 1 leu.
Consideram ca Primaria trebuie sa aiba un comportament proactiv privind preluarea strazilor. Actualmente predarea unei strazi in patrimoniul Municipiului este un adevarat calvar pentru cei care sunt proprietari actuali ai acelstora. in plus, nu putine sunt situatiile in care strazile nu sunt in proprietatea cuiva fiind nealocate vreunei persoane . Daca la toate acestea adaugam atitudinea ostila a functionarilor din Primarie si nepasarea complice a Consiliului Local reteta esecului este garantata”, se mai arata in petitie.

De asemenea in petitie se solicita reducerea taxelor si impozitelor locale pentru locuitorii acestor strazi cu caracter de ulita, pentru ca locatarii intretin aceste artere din fonduri proprii.

“Stimate Domnule Primar Emil Boc, si noi suntem fiii Clujului, ai orasului pe care il conduceti. O parte dintre noi suntem nascuti in Cluj-Napoca altii precum dumneavoastra am ales sa traim si sa muncim intr-un oras pe care l-am privit cu admiratie. Este dreptul nostru, al tuturor de a duce o viata decenta in capitala Transilvaniei. Va cerem numai sa va pese de noi, sa va pese de Cluj!”, au incheiat initiatorii petitiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *