Din oras

Clujenii găsesc cu greu un taxi în orele de vârf. Taximetriștii zic că nu e profitabil să lucreze când e aglomerat

Taximetriștii solicită de mult timp majorarea tarifelor, acestea fiind păstrate la același nivel în ultimii șase ani. Acum, Boc pare să se fi lăsat convins, iar taximetriștii au șanse mari să obțină o majorare a tarifelor. Aceștia declară că lipsa taximetrelor din oraș la orele de vârf se datorează și tarifelor mici, cursele nemaifiind rentabile.

”În aglomerația urbană sunt ore de vârf în care toate serviciile sunt sub presiune. Pentru serviciul de taximetrie există o presiune și din cauza tarifului nemodificat de șase ani. Tariful trebuie să acopere anumite cheltuieli. Sper ca la următoare ședință de Consiliul local să fie aprobate noile tarife”, declara Ioan Pugna, vicepreședinte Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania.

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că în acest moment se analizează documentația depusă de taximetriști și se va lua o decizie în privința tarifelor.

”Am avut o primă discuție cu reprezentanții taximetriștilor. Nu am ajuns la o concluzie. Trebuiau să refacă anumite calcule. Am redepus această documentație și este în analiză la colegii mei. A fost deja o primă analiză făcută și estimăm că în cel mai scurt timp vom putea să avem și o rezoluție în această problemă. Față de prima documentație pe care au depus-o, aceasta este mai completă și mai complexă, dar încă nu am o situație clară asupra tarifelor”, potrivit lui Tarcea.

Mulți taximetriști refuză să lucreze în orele de vârf deoarece rămân blocați în trafic, iar cursele pe care le fac nu mai sunt profitabile. De altfel, Tarcea recunoaște că la o verificare făcută la o firmă de taxi din 600 de taxiuri doar 180 erau active.

”Am discutat cu reprezentanții taximetriștilor, au spus că tariful este prea mic în special pentru distanțe scurte. Apoi, fac o oră din Mănăștur în Mărăști și încasez 20 de lei, ori cu 20 de lei pe oră nu mai sunt profitabil. Foarte mulți taximetriști preferă ca în orele cele mai aglomerate să nu iasă cu taxiul în stradă. Am avut discuții în această direcție pentru a asigura un număr minim de taximetre în stradă, am încercat să le punem GPS pe mașină să putem să monitorizăm acest lucru. Calculul unui tarif la taximetru se face la opt ore pe zi. Nu putem să spunem că taximetristul trebuie să lucreze 12 sau 16 ore pe zi pentru că nu poate fizic să lucreze atâta timp. Sunt anumite intervale orare când aștepți și 20 de minute și uneori mai repede ajungi pe jos. La ultima verificare pe care am făcut-o, la o firmă de taxi care are dispecerat din 600 de taxiuri, erau active 180. Categoric există în această direcție și o nuanță în care trebuie să mai facem niște pași”, a menționat Tarcea.

Taximetriștii solicită creșterea tarifelor astfel:

Tarif pe timp de zi / noapte

Pornire:

   3,10  lei              4,50 lei

Tarif Distanță lei/km

   3,10  lei                4,50 lei

Staționare lei/oră:

  31,0 lei                45,0 lei

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *