Din oras

Clujenii de pe strada Sopor sunt sătui de amânările Primăriei: „Sunteți penibili, nu vă mai plătim nicio taxă sau vreun impozit până nu asfaltați și puneți iluminat public”

Clujenii de pe strada Sopor nu mai acceptă amânările Primăriei pentru proiecte care încă sunt doar pe hârtie. Strada nu se modernizează ba pentru că e parte din proiectul Centurii metropolitane, ba e parte din proiectul metroului, ba e inclus în masterplanul noului cartier Sopor. Și în tot ac est timp clujenii circulă pe o uliță fără trotuare și fără iluminat.

„Este inadmisibil ca în anul 2023 să mergi prin beznă deoarece cândva, într-un viitor foarte îndepărtat, se vor începe lucrările la linia de metrou. Ce se așteaptă? să fie cineva hărțuit în bezna aceea pentru a putea fi montat PROVIZORIU o sursă de lumina? Este vorba de a fi montate 2 surse de lumina, nu 100. Se putea pune tot provizoriu plăci pentru acces pietonal, efectiv cât este pasul unui om, nici măcar nu trebuia făcut un trotuar continuu. Dar este foarte comod să se vorbească de niște planuri viitoare care nici măcar nu se știe dacă vor fi sau nu realizate. Bine că se dau autorizații de construcții la blocuri care să fie cât mai aproape unul de altul, iar apoi se fac proiecte de modernizare a minunatei străzi Șopor”, se revoltă un clujean.

Un alt clujean îi transmite primarului Boc că refuză să mai plătească taxe și impozite atât timp cât este obligat să stea că într-un cătun, cu o stradă neasfaltată, neiluminată și fără trotuar.

„Aceasta este o stradă din Cluj Napoca. Strada Soporului. Aici locuiesc de aproape 2 ani cu aproximativ încă 300 de oameni, cetățeni plătitori de taxe și impozite locale. Știu  aveți mai multe sesizări cu privire la această situație și toate răspunsurile pe care le-ați oferit au fost de fapt amânări. NU EXISTĂ TROTUAR pe o distanță de aproape 700 de metri! Pietonii care trebuie  se deplaseze în zonă escaladează prin noroi și bălți și fac slalom printre mașinile parcate aiurea pe stradă. Nu mai vorbesc de iluminatul public care este total inexistent. Mi se pare inadmisibil  de 2 ani de zile peste 300 de locuitori ai orașului Cluj Napoca, plătitori de taxe  nu poată beneficia de o stradă asfaltată și de un TROTUAR pentru a putea  traverseze zona spre casă în siguranțăSunteți penibili, nu  mai plătim nicio taxă sau vreun impozit până nu ne asfaltați și puneți iluminat public! Rușine  va fie. Centrul lună și bec și la noi  în ultimele cătune! O  ne adunăm și o  facem și greva la primărie,  asta meritațiRușine! Rușine! Rușine!”, avertizează un alt clujean.

În 2022, Tarcea spunea că lucrările pentru modernizarea străzii Sopor sunt foarte costisitoare, dar OSĂ se facă. Doar că încă nu se știe când.

”Lucrări de întreținere facem în fiecare an, din păcate aceste lucrări de întreținere nu țin. Este un trafic intens, destul de intens. Infrastructura străzii nu permite să facem o întreținere așa cum ar trebui și ne consumă foarte, foarte mulți bani. Dar este propusă spre modernizare. Această stradă este cuprinsă într-un proiect mai mare, inclusiv cu centura metropolitană. (…) Pentru o modernizare la o stradă cu o ampriză așa de mare discutăm de câteva milioane de euro, dar trebuie să fie răbdare acolo în zonă pentru că nu o vom putea face până când nu ne sincronizăm și cu regiile. Compania de Apă investește tot un milion de euro în conducta de apă și de canalizare. Inclusiv cei de la gaz fac investiții în zonă. Ne sincronizăm și  modernizăm cum trebuie strada”, declara Tarcea în 2022.

Alte variante vehiculate de Boc și Tarcea e că strada va fi modernizată odată cu implementarea masterplanului Sopor sau va inclusă în proiectul centurii sau a metroului. Oricare dintre acestea variante nu sunt o alegere fericită pentru clujenii de pe Sopor. Acestea sunt proiecte a căror implementare durează, astfel că vor mai avea de așteptat până când vor avea o stradă asfaltată cu trotuare și iluminat.

Sopor nu este singura uliță de acest fel din Cluj Napoca. Chiar ieri scriam despre clujenii de pe strada Fânațelor, o altă stradă din orașul de cinci Răchițele neasfaltată și neiluminată.

Citește și:

Pe o stradă din Cluj se așteaptă de PATRU ani iluminat stradal: „Când iluminați această stradă a GROAZEI ?”