In vizor

Clujenii de pe strada Aurel Vlaicu, terorizați de vecinii care locuiesc într-o hală a Primăriei

Scris de 165

Comunitățile de romi din diversele cartiere ale orașului au reprezentat mereu o problemă pe care municipalitatea clujeană nu a reușit să o gestioneze. Principalul motiv este desigur, lipsa unor locuințe sociale decente astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să locuiască în locuințe improvizate care se transformă în mini ghetouri.  

Primarul Emil Boc încearcă să găsească soluții pentru comunitățile de romi de 16 ani, însă totul e doar la nivel declarativ. Chiar dacă el nu a fost principalul vinovat pentru mutarea persoanelor de pe strada Coastei în barăcile de la Pata Rât, se face vinovat că de 10 ani nu a găsit nicio soluție pentru ei și nu a ridicat locuințe sociale. 

O astfel de problemă a fost semnalată de către deputatul Emanuel Ungureanu. Este vorba despre comunitatea de romi care locuiește cu chirie pe strada Meșterul Manole. Acolo sunt tot locuințe improvizate, fără gaz și apă curentă. Cum a ajuns Ungureanu acolo? A fost chemat de o serie de clujeni care s-au mutat anul trecut în trei blocuri construite recent și care reclamă că sunt deranjați de vecinii lor de pe strada Meșterul Manole.  

”Sunt trei blocuri care au nemulțumiri comune. Toate aceste spații sunt private sunt mereu încălcate de către un grup de vecini situați în imediata apropiere care intră pe spațiul nostru, distrug, vandalizează. Primăria deține un hanga, o hală pe strada moș Ion Roată nr 2 din ce mi se spune de la Poliție când facem sesizări. În acest hangar locuiesc oameni în chirie și sunt în general oameni de etnie romă, probabil asistați social. Nu știu statutul lor. Ne deranjează faptul că ei în permanență distrug și deranjează acest ansamblu de locuințe. Aceștia pătrund pe proprietate privată, rup, zgârie, desenează, lovesc. Apoi, fac foc cu plastic, cauciuc. Câteodată este un miros de nu poți să deschizi geamul”, susține Președintele Asociației de Proprietari de pe strada Aurel Vlaicu 184. 

Autoritățile sunt încă o dată depășite de situație 

Acești clujeni au făcut zeci de plângeri la Poliție și la Poliția Locală, însă aceștia intervin decât rareori și nu prea au ce să le facă. Poliția Locală susține că fiind vorba de o proprietate privată nu pot să intervină, iar Poliția Națională poate să îi amendeze, doar că acele amenzi nu sunt plătite de nimeni. Astfel de mini ghetouri sunt și în alte cartiere ale Clujului, iar problemele datează de ani de zile.  

Municipalitatea nu a luat niciun fel de măsuri în ultimii zece ani. Acei oameni trebuie ajutați prin construcția de locuințe sociale decente pentru a-i ajuta să se integreze.  

Boc promite astfel de măsuri de zece ani, dar până acum acțiunile concrete au fost extrem de puține. Într-un interviu pentru o publicație străină acordat anul trecut, Boc afirma că se construiesc locuințe sociale în toate cartierele pentru a nu crea ghetori. Unde sunt acele locuințe sociale? Comunitățile de romi tot în spații improvizate locuiesc, fără apă curentă sau gaz. Fie că vorbim despre Pata Rât sau despre strada Meșterul Manole. 

”Și noi, la Cluj, construim case pentru romi în baza politicii de integrare în diverse părți ale orașului. Și integrăm în primul rând prin educație, pentru că este soluția pe termen lung. Degeaba au locuri de muncă, dacă nu au educație. Nu primesc ajutor social dacă nu trimit copiii la școală. Copilul trimis la școală deja are o șansă de a o duce mai bine decât tine. Asigurăm transport gratuit la școală, masă gratuită la școală, program de after school. Nu facem o politică de ghetoizare, ci construim locuințe în diverse părți ale orașului. Este o politică europeană și probabil se practică și în alte orașe europene”, susține Boc. 

Nu este prima dată când Boc susține în fața europenilor că la Cluj există proiecte, sunt soluții pentru comunitățile de romi, în special pentru cei de la Pata Rât. Adevărul este că nu s-a făcut mai nimic pentru aceste comunități. Au cumpărat anul trecut două-trei apartamente și cam atât. Blocurile de locuințe sociale ce trebuiau finalizate de ani de zile încă nu există. Politica de incluziune este doar praf în ochii aruncați europenilor, însă nu prea mai ține, drept dovadă Clujul a pierdut titlul de Capitală Europeană pentru că nu a reușit să rezolve problema comunităților de romi de la Pata Rât.  

Emanuel Ungureanu încearcă și el să îi convingă pe cei care locuiesc pe Aurel Vlaicu că este nevoie de locuințe decente, însă cei mai mulți îi vor doar plecați de lângă ei. Ba chiar sugerează să fie mutați la Pata Rât. În mod șocant Emanuel Ungureanu pare de acord cu această idee, dacă acolo se construiesc locuințe sociale. Asta deși el știe foarte bine că acolo există poluare, că acolo există gunoaie, mizerii și șobolani și nu poți să duci o viață decentă indiferent de cum ar arăta locuințele.  

Totuși Emanuel a atras atenția asupra necesității ca acei oameni să aibă condiții decente de locuire și Prmăria să găsească soluții pentru ei. 

”Trebuie să cerem pentru oamenii aceia condiții. Să vedem câți oameni sunt la acea adresă. Sunt mai mulți oameni decât se știe. Poliția vine și pleacă fără să ia măsuri. Putem să cooabităm cu ei, dacă le aducem utilități.  Indiferent unde vor sta trebuie să le facem locuire decentă. Noi trebuie să găsim o rezolvare. E ușor să zicem îi luăm și gata. Statul român trebuie să aibă grijă de toată lumea. Le fac locuințe sociale. Dacă îi împingem în Pata Rât vin înapoi”, a declarat Emanuel Ungureanu. 

Potrivit recensământului din 2011 în județul Cluj populația de etnie romă este de 3,4%. În Cluj-Napoca, din cei 324.576 de locuitori ai orașului, 1 % (3.273 locuitori) s-au declarat ca fiind etnici romi.

Efectele politicii sociale dezastroase a primarului Boc: ULTIMA ORĂ

 • Acum 55 mins In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 2 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 2 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 3 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 4 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 4 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 5 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 7 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 7 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 8 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 9 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE