Din oras

Platoul de la Sala Sporturilor, o suprafață de beton inutilă, într-o zonă în care locurile de parcare sunt imperios necesare

Decizia Municipalității de a desființa cele mai multe locuri de parcare de la Sala Sporturilor Horia Demian, a stârnit un val de nemulțumiri printre clujenii care vor să meargă la înot, sau în Parcul Iuliu Hațieganu. Aceștia consideră că decizia de a pietonaliza cea mai mare parte a platoului de la Sala Sporturilor a fost una ineficientă, deoarece prea puțin clujeni o folosesc în acest scop.

Pentru a-și manifesta nemulțumirea, clujenii au inițiat și o petiție în care și-au exprimat toate motivele pentru care ei consideră că locurile de parcare sunt mult mai folositoare, decât o bucată de beton pe care nu se va plimba nimeni.

„Având în vedere că zona, pentru a fi pietonală este foarte mică, iar cetățenii oricum nu vin să se miște în cerc sau zig-zag în fața Sălii Sporturilor, ci se plimbă în parc sau pe malul Someșului, iar cetățenii care merg pentru activități sportive au nevoie de locuri de parcare. Nu sunt nici restaurante sau alte obiective în jurul platoului din fața Sălii Sporturilor unde cetățenii să se poată relaxa. O piață volantă o dată la un anumit interval de timp se poate desfășura și pe suprafața unei parcări. Nu e nevoie să ținem o suprafață pietonală care nu se folosește aproape deloc, în timp ce locurile de parcare sunt imperios necesare în această locație”, se menționează în petiție.

Care este realitatea?

Acea mare bucată de beton a fost folosită de două ori, în două week-enduri. În iulie, când a avut loc inaugurarea, și în septembrie. În rest a rămas goală, disponibilă pentru amatorii de plimbări pe betoane. Este evident, că cei care au militat pentru păstrarea parcărilor au avut dreptate. Atunci când platoul era folosit ca și parcare avea o utilitate, acum e doar o întindere betonată pe care nu o folosește nimeni.

Soluția oferită de municipalitate este folosirea parcării de la Sala Polivalentă, însă clujenii susțin că e foarte greu să ajungă cu copiii la cursurile de înot cu atât de mult timp înainte pentru a parcurge distanța de la Sala Polivalentă până la Bazinul de înot al UTCN sau cel al UBB.

„De luni până vineri, în intervalul orar 15 – 21, sunt multe cursuri de înot pentru copii în locațiile mai sus menționate. Majoritatea copiilor cursanți sunt preșcolari și de gimnaziu, ai căror părinți prinși în activități zilnice intense, nu au posibilitatea să își trimită copiii cu autobuzul sau să parcurgă distanțe mari pe jos, deoarece aceste inconveniențe i-ar pune pe copii într-o situație de risc, dacă merg singuri sau i-ar face să întârzie la cursurile de sport sau chiar să le piardă”, se mai explică în petiție.

De ce a desființat Primăria locurile de parcare de pe platoul Sălii Sporturilor?

Aparent, decizia de a se renunța la locurile de parcare nu aduce niciun beneficiu clujenilor. Inițiatorii petiției par să aibă dreptate. Până la urmă, cei care vor să se plimbe au la dispoziție malurile Someșului sau Parcul Iuliu Hațieganu. Doar că Primăria dorește ca acea zonă să fie folosită pentru târguri, iar acolo în acest an va fi amenajat un târg de Crăciun și un patinoar. De asemenea, primarul Boc declara că acea parcare era plină de rable, fiind folosită de cei care își uitau cu lunile mașinile în acea parcare.

Amenajarea Platoului de la Sala Sporturilor era necesară. Este evident că zona arată acum mult mai bine. Doar că soluția gândită de Primărie nu mulțumește pe nimeni. Este practic o bucată de beton care va zace nefolosită în cea mai mare parte a timpului. Dar știm că primarul este fan betoane, iar aici chiar și-a putut manifesta în voie această plăcere. Platoul Sălii Sporturilor, așa cum este acum, nu este nici pentru mașini, nici pentru pietoni.

 

 

Exit mobile version