Din oras

Clujenii care nu suportă zgomotul, să-și facă bagajele: Armin van Buuren se pregătește să bubuie „muzică” până în zorii zilei

Organizatorii Untold anunță că nu vor să respecte legea zgomotului nici în acest an, la cea de-a cincea ediție a festivalului. Aceștia se pregătesc de încă un show, astfel încât vreme de 4 zile localnicii din zona Parcului Central vor fi nevoiți să „asculte” mixajul lui Armin van Buuren, dar și a celorlalți artiști invitați. 

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Armin Van Buuren vine cu o „surpriză” pentru fanii Festivalului Untold, la cea de-a cincea ediţie.

„Artistul a creat un show unic, exclusiv la nivel mondial, pregătit special pentru festivalul Untold, „Armin Untold”, notează aceștia.

Desigur, cele mai tari inovaţii în materie de efecte speciale şi producţie audio-video vor fi suportate de locuitorii din zonă, întrucât aplicarea legii în Republica Autonomă Cluj este selectivă.

Ziar de Cluj a atras atenția cu privire la acest aspect al încălcării flagrante a legii tocmai de către organele care sunt obligate să asigure respectarea acesteia încă de la prima ediție a acestei discoteci ilegale în aer liber, numite Untold. 

Chiar dacă la o ediție anterioară, Prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, a declarat că una dintre cele mai afectate zone din punct de vedere al zgomotului a fost cea a Spitalului de Copii Cluj-Napoca, festivalul continuă să se desfășoare ca un eveniment privat într-un spațiu public, spre nemulțumirea localnicilor.

Anul trecut, reprezentanţii mai multor instituţii au realizat, în premieră, măsurători de zgomot înaintea festivalului Untold de la Cluj-Napoca, pentru reducerea poluării fonice şi prevenirea reclamaţiilor, rezultatele indicând faptul că o parte a valorilor sunt la limita superioară admisă de lege. Dar acest aspect nu a rămas decât o constatare.

„Legea spune că în interiorul clădirilor nu trebuie să fie o intensitate a zgomotului mai mare de 35 de dB. Pe strada de lângă Hotel Sport erau anul trecut 49 de dB, iar acum rezultatele măsurătorilor au indicat o încadrare în limitele legale, plus-minus marja de eroare a aparatelor de măsură. Este zgomot, dar nivelul se încadrează în limita superioară admisă de lege. În ceea ce priveşte Spitalul de Copii, măsurătorile au indicat peste 40 de dB înainte de pornirea sunetului, zgomote proprii acestei instituţii, iar după pornirea sunetului, determinările au înregistrat o creştere uşoară cu câţiva decibeli, 5-10%. Am cerut organizatorilor festivalului reducerea volumului cu 5-10% a sunetelor de la scenele amplasate în zona spitalului”, a afirmat prefectul la ediția de anul trecut.

Din păcate, interesele financiare par să fie mai mari decât prevederile legale în materie de poluare fonică. Iată de ce, organizatorii au anunțat că ediția din acest an se va desfășura conform calendarului obișnuit. Astfel, neplăcerile semnalate de cetățeni rămân nesoluționate. 

 

 

sursa foto: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *