In vizor

Clujenii care locuiesc în blocul de pe Plopilor 68 NU VOR să cedeze drumul de acces spre Parcul Rozelor

Locuitorii blocului situat pe strada Plopilor nr. 68 nu vor să renunțe la drumul de acces pe care îl dețin și pe care municipalitatea vrea să îl exproprieze în cadrul proiectului „Amenajare parc pe culoarul canalului Morii – tronson Parcul Rozelor”. Asociația de proprietari a înregistrat o plângere prealabilă, solicitând excluderea din culoarul de exprorpiere drumul de acces la parcările subterane ale blocului.

În acest moment ei folosesc acest drum pentru a ajunge la parcările subterane și nu sunt de acord ca și alți șoferi să poată folosi acest drum. De asemenea, ei consideră că transformarea lui într-un acces preponderent pietonal va crea disconfort atât pentru șoferi cât și pentru pietoni. 

„Drumul de acces nu doar că este proprietatea privată a persoanelor care dețin apartamente și/sau spații comerciale în blocul situat pe strada Plopilor nr. 68, dar este folosit ca și cale de acces pentru autoturismele deținute de aceștia la parcările subterane, precum și de la parcările subterane spre străzile și drumurile de utilitate publică. Orice intervenție sau schimbare de destinație va afecta nu doar proprietarii de autoturisme din acest bloc ci și pe ceilalți participanți la trafic care ar putea să folosească acest drum.  Practic drumul de acces ar deveni supraaglomerat, cu riscul de a se produce accidente, cu perspectiva de a se crea blocaje, ceea ce evident nu este în interesul proprietarilor acestui drum.  Amenajarea drumului ca traseu pietonal de promenadă, agrement și interacțiune cu albia râului este de natură să afecteze utilitatea actuală a drumului și să creeze nenumărate probleme proprietarilor de apartamente. Drumul de acces va trebui utilizat în continuare de către proprietari cu mijloacele de transport pe care le dețin, cu perspectiva unui trafic intens. Blocul are 220 de apartamente și 7 spații comerciale. Suprapunerea traficului pietonal peste cel rutier ar crea riscuri de accidente atât pentru pietoni cât și pentru conducătorii auto”, sunt argumentele prezentate de proprietarii drumului de acces.

Proprietarii drumului consideră că nu există interes public pentru exproprierea acestui drum de acces. Aceștia sunt de părere că proiectul poate fi realizat fără exproprierea terenului aferent drumului de acces, lucrările putându-se efectua pe malul drept și în continuarea drumului proprietate privată, pe porțiunea neasfaltată din dreptul Parcului Rozelor. De asemenea, proprietarii sunt de acord ca drumul să fie deschis pentru pietoni, la fel cum este și acum.  

Specialiștii din Primăria Cluj-Napoca consideră însă că această plângere prealabilă este inadmisibilă, argumentând că prin exproprierea viitoare a drumului acesta își reprimește principala destinație, aceea de cale predominant pietonală de acces la zonele verzi (Parcul Rozelor, bazele sportive, malurile canalului, malurile Someșului) și la podul pietonal peste Someș spre Grigorescu.  

„Caracterul privat al acestui scurt tronson de drum generează în prezent prezența unor obstacole nefirești (barieră, paznic) în lungul unui traseu pietonal de mare interes. O bună funcționare a ansamblului de spații verzi și a rețelei de spații publice din zonă nu este posibilă fără asigurarea accesabilității. Integrarea acestui drum (ca drum public) în amenajarea de ansamblu a zonei este esențială nu numai pentru accesarea cetățenilor a zonelor de loisir și agrement ci și pentru îmbunătățirea relației între cartierul Mănăștur și viitorul culoar de mobilitate verde de-a lungul Someșului”, potrivit experților din Primăria Cluj-Napoca.

În urmă cu șase ani, locuitorii din acel bloc au fost în centrul unui scandal după ce au fost obligați de instanță să elimine poarta care bloca accesul spre Parcul Rozelor. Acea poartă a stat acolo doi ani, fiind nevoie de o decizie a instanței pentru ca și alți clujeni să poată ajunge în Parcul Rozelor pe acel drum. 

Canalul Morii – tronsonul Parcul Rozelor ar putea fi amenajat în viitor în urma unei investiții de peste 6 milioane de euro/32 milioane de lei. Proiectul prevede prevede realizarea unui parc multifunctional. Spațiul verde din zona Canalului Morii, din imediata apropriere a Parcului Rozelor, urmează să fie transformat într-un zonă-parc cu spații de relaxare şi puncte de belvedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *