In vizor

Clujenii care au construit ILEGAL în extravilanul municipiului nu pot intra în legalitate: „Pe terenul meu fac ce vreau, nimeni nu poate sa-mi desființeze construcția”

Scris de 567

Șefa biroului Strategii urbane al Primăriei Cluj-Napoca, Andreea Mureșan, atrage atenția asupra unui fenomen tot mai prezent, și anume persoane care aleg să construiască ilegal în extravilanul municipiului, pentru ca mai apoi să facă solicitări repetate la Primărie pentru a intra în legalitate. Arhitecta Andreea Mureșan menționează că toți cei care construiesc ilegal pe principiul ”las că rezolv eu după” nu au cum să intre în legalitate pe cale administrativă. Aceștia pot doar spera ca terenurile unde au decis să construiască vor fi incluse în intravilan odată cu actualizare PUG.

”Cu toate ca acest fapt este cunoscut (și li se aduce la cunoștință), unii clujeni continuă să încalce în mod conștient legea, construind locuințe fară a avea drept de construire, în zone greu accesibile, aflate la 1-2km de limita intravilanului, mergând pe principiul “las’ că rezolv eu după”. Pe cale administrativă, nu au cum sa intre in legalitate. Pe unii nu-i interesează că nu vor putea să-și înscrie cu acte constructiile în cartea funciară, nu vor putea sa-si facă buletin la domiciliul respectiv, nu se vor putea racorda la utilități publice, merg mai departe și construiesc ( “ pe terenul meu fac ce vreau, nimeni nu poate sa-mi desființeze construcția”).Ținând cont că aproximativ jumătate din teritoriul intravilan al Municipiului Cluj-Napoca este situat în zonă de urbanizare , accesibilizarea și urbanizarea zonelor neocupate din intravilan, sunt prioritare față de eventuale extinderi ale intravilanului, principiul gestionării spaţiale a oraşului fiind dezvoltarea de la centru spre periferii. Introducerea de noi terenuri în intravilan poate fi luată în considerare doar odată cu Actualizarea PUG, pe baza unor elemente directoare de structurare spațială și proiecte concrete de viabilizare cu drumuri sau rețele edilitare. ”, potrivit arhitectului Andreea Mureșan.

O astfel de zonă este situată pe Valea Chintăului, acolo unde în ultimii ani au apărut o serie de construcții ilegale, inclusiv o biserică. Practic un mic cartier se dezvoltă în mod ilegal la doar doi pași de municipiu, iar acum toți acei proprietari își doresc și ei să fie cooptați în intravilanul municipiului. 

Andreea Mureșan a specificat că există și o cale legală de a construi în zonele neurbanizate, chiar dacă trebuie să aștepte ani de zile, oferind ca și exemplu cartierul Borhanci. 

”Alții, care la rândul lor moștenesc terenuri în zone neurbanizate sau le cumpară (pentru ca nu îți permit financiar să cumpere teren în zone constituite) , aleg să nu încalce legea, cu toate ca nu le este ușor să locuiască în chirie ani de zile sau împreuna cu alți membri ai familiei, până când vor putea să-și construiască propria locuință. Acești oameni parcurg toate etapele pe care le presupune procedura de urbanizare, cu toate că procesul poate dura ani de zile, mai ales când vorbim de zeci de proprietari ce trebuie să se adune, să ajungă la un consens și să întocmească un plan urbanistic zonal. Nu toți vor putea construi așa cum își doresc, de cele mai multe ori parcelarul trebuie modificat, vor trebui să își diminueze proporțional proprietățile în vederea realizării tramei stradale, a infrastructurii edilitare de interes local sau a unor obiective de interes public. Momentan în cartierul Borhanci sunt mai multe studii în faza de avizare sau aprobare, inițiate de proprietari privați. Sper ca toate să fie duse la bun sfârșit, iar cei care au ales calea legală, să-și îndeplinească visul de a avea o locuință”, explică Andreea Mureșan. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 3 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 5 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 5 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 6 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 7 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 8 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 8 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 10 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 11 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 22 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 23 hours FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE