Din oras

Clujenii au sarbatorit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Extremistii maghiari au fost inlaturati din multime

La manifestarile desfasurate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, spre deosebire de anii precedenti, au participat cu putin peste 500 de persoane de etnie maghiara din Cluj-Napoca. Acestea au pornit in mars prin centrul orasului, starnind nemultumirea participantilor la trafic. Pe intregul traseu acestia au cantat cantece revolutionare din perioada 1848, iar grupurile de extremisti nu au fost lasate de catre organizatori  sa participe la slujba desfasurata in biserica Sfantul Mihail.

 
Participantii la mars s-au adunat cu putin dupa ora 11.00 in fata Institutului Teologic Protestant din Piata Avram Iancu. Printre acestia s-au regasit si viceprimarul Anna Horvath, presedintele Consiliului Judetean Vakar Istvan, senatorul UDMR Laszlo Attila.

In timp ce coloana se indrepta spre biserica Sfantul Mihail, organizatorii evenimentului au solicitat interventia  organelor de ordine pentru excluderea din randurile participantilor a unui grup de persoane care purtau insemne si steaguri extremiste. Fortele de ordine au intervenit subtil, iar grupului respectiv nu i-a fost permis accesul la slujba.

 

La ceremonialul de depunere de jerbe de flori desfasurat la cladirea fostului hotel Biasini de pe strada Avram Iancu, s-au alaturat oficialitatilor maghiare si prefectul Gheorghe Vuscan, alaturi de primarul Emil Boc.

Manifestarile etnicilor maghiari s-au incheiat putin inainte de ora 15.00. In Piata Mihai Viteazul, la Marsul Memorial Avram Iancu, s-au adunat cu putin peste 50 de participanti. In organizarea reprezentantilor de la Noua Dreapta, marsul a inceput cu desfasurarea unui urias steag tricolor in fata statuii lui Mihai Viteazu si cu sustinerea catorva alocutiuni, dupa care participantii s-au deplasat pe traseul Regele Ferdinand, Piata Unirii, Bulevardul Eroilor si Piata Avram Iancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *