Din oras

Clujenii acuza autoritatile de haos imobiliar: blocuri de 5 etaje intre case, in cartierul Buna Ziua

Scris de 2,417

Un dezvoltator imobiliar construieste in Cartierul Buna Ziua un ansamblu de sapte blocuri de cate cinci etaje pe un teren inconjurat de case. Localnicii din zona  acuza faptul ca nu au fost consultati inainte de inceperea lucrarilor si de emiterea autorizatiei de construire. Ei sunt suparati pe faptul ca pe un teren unde ar fi trebuit sa apara trei case va creste o “ingramadeala de betoane”. Mai mult, constructorul a inceput lucrarile cu doua saptamani inainte de data prevazuta in autorizatia de construire.

Locuitorii de pe strada Macesului din Cluj-Napoca sunt nemultumiti ca un dezvoltator imobiliar construieste un ansamblu de blocuri, in imediata apropiere a caselor lor. Santierul a inceput sa “infloreasca” in urma cu doua saptamani, desi autorizatia de construire este valabila abia de astazi, 25 noiembrie.

“Am constatat saptamana trecuta ca la doi pasi de casa in care locuiesc, de pe o zi pe alta a inflorit un santier care conform informatiilor de pe panoul afisat va construi un ansamblu de blocuri (un numar de 7 blocuri) de 5 etaje fiecare. Nu stiu daca pentru obtinerea autorizatie era nevoie sa fim consultati si noi vecinii, nu stiu daca este legala autorizatia sau nu, dar stiu insa ca pentru noi locuitorii din zona este o adevarata drama sa privim neputinciosi cum niste bisnitari (pentru ca nu pot sa-i numesc altfel) in goana lor spre o imbogatire rapida, facila si in cele mai multe cazuri nu tocmai legala, ignorand legile si reglementarile in domeniu, in stransa conlucrare cu functionari corupti, ne fac viata un calvar distrugand si putinele zone din acest oras magnific care au rezistat pana acum cancerului imobiliar din ultimii ani”, isi arata nemultumirea Elek Levente, un clujean care locuieste la cativa zeci de metri de santier.

Dezvoltatorul imobiliar este SC Synesis Development SRL,  societate administrata de Beniamin David, care face parte dintr-o familie instarita ce apartine cultului penticostal.

Au inceput santierul cu 2 saptamani mai devreme

Firma a inceput amenajarea santierului si sapaturile la teren cu doua saptamani inainte de a fi valabila autorizatia de construire. Potrivit actelor de autorizare, data de incepere a lucrarilor este 25 noiembrie, insa constructorul a inceput sapaturile cu doua saptamani inainte. Beneficiarul lucrarii, David Beniamin recunoaste acest lucru.

“Intr-adevar, a fost o sapatura facuta, dar a fost vorba de o curatare a trenului. Nu au fost facute sapaturi adanci”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

Blocuri de cinci etaje intre case

Cea mai mare nemultumire a locuitorilor de pe strada Macesului este inaltimea viitoarelor blocuri, care vor avea parter si cinci etaje.

“Este ingrozitor doar gandul ca pe un teren unde in mod normal si civilizat ar fi trebuit sa apara 3 case pentru 3 familii va creste un o ingramadeala de betoane reprezentand 7 blocuri de 5 etaje care vor adaposti aproximativ 200 de familii, in conditiile in care in momentul de fata intreaga strada nu numara 100 de  familii”, continua Elek Levente.

“Pare usor ilegal sa obtii autorizarea unui ansamblu de blocuri de 6 etaje intr-o zona de case unde din informatiile pe care le avem regimul maxim de inaltime este P+2,cum la fel de abuziv pare faptul ca firma care desfasoara activitatea de construire isi permite sa basculeze pamantul excavat direct in paraul din imediata apropiere a zonei in cauza reusind deja sa astupe cu pamant acest curs de apa care strabatea cartierul”, mai spune clujeanul.

Dezvoltatorul imobiliar arata, insa, ca terenul pe care se construieste a fost cumparat cu un PUZ aprobat din 2008.

“Nu stiu si nici nu m-am interesat daca la data respectiva se impunea consultarea populatiei. In baza PUZ-ului aprobat, am obtinut autorizatie de construire P+5”, arata Beniamin David.

Cat priveste acoperirea paraului cu pamant, recunoaste acest fapt.

“In acel parau se aruncau pe o parte si pe alta gunoaie. Intr-adevar, am pus pamant acolo, dar tocmai pentru a amenaja malul respectiv, vrem sa plantam iarba”, spune beneficiarul lucrarii.

Societatea Synesis Development SRL este detinuta de mai multi asociati, rude intre ele. Este vorba de Beniamin David, Petru David, Ioan David – familie ce apartine cultului penticostal -,  Carmen Vonica si Lucian Vonica, Marius Crisan si Ana Campean. Pana in 2010, firma s-a numit David United SRL. Societatea a fost reactivata in mai 2013.  Datorita inactivitatii din ultimii ani, societatea nu a raportat niciun venit sau cifra de afaceri, potrivit Ministerului Finantelor Publice.

Ce spune Primaria

Potrivit Primariei Cluj-Napoca, pentru ansamblul de blocuri de pe strada Macesului au fost emise patru autorizatii de construire. Primele doua, emise in octombrie, vizeaza “extinderea conducte de alimentare cu apa si canalizare apa menajera, 11 bransamente apa si 11 racorduri la canalul menajer”, si “drum de acces pentru ansamblu de locuinte si dotari”. Pentru construirea efectiva a blocurilor, autorizatiile au fost emise in 14 noiembrie.

“Autorizaţiile de construire au fost eliberate in conformitate cu documentatia de urbanism si cu legile in vigoare”, arata Primaria Cluj-Napoca.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Justitie
  JUSTIȚIE DE DRAGUL PENSIEI SPECIALE: Delia Purice, de la Curtea de Apel Cluj, se cere în pensie
 • Acum 6 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre mandatele președintelui Iohannis: ”Au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune, discuții politice și a unor decizii”
 • Acum 6 hours Rautacisme
  Sabin Sarmas – dusmanul Clujului. A muscat mana lui Boc si s-a dat cu securistii de la STS, inclusiv in problema cloud-ului!
 • Acum 9 hours In vizor
  PÂNĂ CÂND OSĂ NE MAI MINTĂ BOC, CA PE ULTIMII OAMENI? Criza gunoaielor pândește din umbră: Supercom n-a primit încă ordinul de începere a contractului pentru că nu îndeplinește obligațiile asumate
 • Acum 10 hours Eveniment
  TÂLHAR LA 27 de ani: A fost arestat preventiv după ce a agresat o femeie de 96 de ani şi i-a furat trei tablouri. A fost recuperat unul dintre tablouri
 • Acum 12 hours Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 13 hours Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
 • Acum 15 hours In vizor
  70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet și 10 zile de la smulgerea din soclu a statuii sale de către ”doreii” angajați de Boc să ”reabiliteze” zona. Tot o ucidere. A memoriei
 • Acum 1 day Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 2 days Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 2 days Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE