Analiza

Clujeni, câtă frunză, câtă iarbă. Record de spor natural în județ

În județul Cluj, la sfârșitul anului trecut, erau 701.358 de locuitori, cu aproximativ 1.500 de locuitori mai puțin față de anul 2012. Rezultatele par îngrijorătoare, însă, statisticile, privite în detaliu, arată o scădere a sporului natural negativ.  

Odată cu dezvoltarea județului, dar mai ales a municipiului Cluj-Napoca, și sporul natural al populației, deși rămâne în continuare negativ, pare să se îndepărteze încet, dar sigur de normele îngrijorătoare. În acest sens, populația județului Cluj a crescut în perioada 2012-2016. 

În urmă cu cinci ani, clujenii erau în număr de 693.608, iar numărul lor a crescut de la un an la altul. În 2013 județul avea 697.457 locuitori, în anul următor au ajuns la 699.097 pentru ca ulterior să treacă de pragul de 700.000, însă doar cu câteva sute de locuitori, ajungând astfel la 700.665. Anul trecut, județul nostru a ajuns la 701.358 de locuitori, atingând apogeul din ultimii cinci ani. Din fericire, vestea bună este că numărul de locuitori a fost într-o continuă creștere. 
Cu toate că sporul natural este în continuare negativ în județul Cluj, situația a început să se echilibreze între numărul de nașteri și numărul de decese. Astfel, după numeroase fluctuații în ceea ce privește nou-născuții, dar și persoanele decedate în inima Ardealului, s-a ajuns, în anul 2016, la o scădere substanțială a numărului de decese și o scădere ușoară a numărului de copii care au venit pe lume. 

„Este un lucru foarte bun. Eu mă gândesc că ar fi condițiile de viață, nivelul de trai, faptul că totuși, cel puțin în municipiul Cluj-Napoca sistemul medical este bine dezvoltat și asistența medicală este la un standard mult mai înalt față de alte județe ale țării. La noi în județ salariul mediu este puțin mai mare față de altă județe. Poate și asta contează, având un venit mai mare, atunci familiile își permit să facă, poate, mai mulți copii”, a spus Mariana Negrilă, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică (DJS) Cluj. 

Anul trecut, cu 6837 de nașteri și 7806 de decese, sporul natural a ajuns la -969. Astfel s-a înregistrat cel mai mic spor natural negativ din ultimii șapte ani și al doilea din ultimii 25 de ani. Cel mai mic spor natural negativ din ultimul sfert de veac a fost înregistrat în 1991 și a fost de -864. Județul Cluj nu a mai înregistrat un spor natural pozitiv din anul 1990. 

Chiar dacă la nivelul județului Cluj, lucrurile par să evolueze din punctul de vedere al populației, la nivel național situația este una dezastroasă. Mortalitatea este ridicată, natalitatea este scăzută și astfel România este printre cele 13 state membre UE care au înregistrat un spor natural negativ în anul precedent, când au fost de 66.523 mai multe decese decât nașteri. Astfel a fost înregistrat în anul 2016 cel mai scăzut spor natural din ultimii 25 de ani. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *