In vizor

Clujeanul din CNA, Valentin Jucan, initiatorul campaniei "Nu va uitati copiii in fata televizorului"

Clujeanul Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului, este initiatorul unei campanii adresata parintilor, in legatura cu efectul nociv pe care programele unor televiziuni il pot avea asupra copiilor. El se va intalni cu parintii, intre 11 si 13 decembrie, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, iar campania “Nu va uitati copiii in fata televizorului” este un demers personal. Valentin Jucan este cel care a luat initiativa modificarii legislatiei audiovizuale si incearca sa aduca, prin actul normativ, o mai mare responsabilitate din partea televiziunilor pentru protectia minorului si a demnitatii umane.

In luna septembrie, imaginile cu Nicolae Guta care-si batea iubita insarcinata la TV, in emisiunea lui Dan Capatos, faceau inconjurul lumii. Spectacolul grotesc si violent, transmis in direct si care a ajuns in casele a milioane de romani,, nu a fost, insa, sanctionat de Consiliul National al Audiovizualului. Motivul? Membrul CNA Radu Herjeu a constatat ca in prezent Legea audiovizualului nu interzice bataia, la TV, dupa ora 23.00.

In urma acestui incident, clujeanul Valentin Jucan, si el membru al Consiliului National al Audiovizualului, a luat initiativa de modificare a codul de reglementare a continutului audiovizualului. La scurt timp, a fost sustinut si de alti colegi, care i s-au alaturat demersului, astfel ca, de la inceputul anului viitor, acesta spera sa avem o lege a CNA mult mai clara.

“Acum o luna am deschis procedura de modificare a codului de reglementare a continutului audiovizualului, in sensul maririi responsabilitatii pe care televiziunile o au in domeniul protectiei minorilor. Initiativa a venit din partea mea, iar la aceasta procedura s-au alaturat si alti membri care vor veni si ei cu alte propuneri. Initiativa a venit in timpul acelui val de nemultumire justificata a romanilor, ca urmare a nenumaratelor emisiuni de tip tabloid, in care nu doar demnitatea umana la modul general a fost incalcata, dar mai ales modul in care, spre exemplu, femeia este prezentata la TV, sub forma unui obiect care poate fi denigrat, batut pentru ca asa se poarta”, spune Valentin Jucan.

Tot ca o initiativa personala, de data aceasta el doreste sa ii asculte pe parinti. Timp de trei zile, intre 11 si 13 decembrie, el va fi prezent in Piata Unirii, acolo unde ii invita pe toti parintii sa isi spuna parerea cu privire la programele TV si sa gaseasca solutii comune de eliminare a exemplelor negative din audiovizual. Campania “Nu va uitati copiii in fata televizorului” se adreseaza, targetat, parintilor.

“Prin aceasta campanie, urmaresc ca parintii adulti sa imi vorbeasca cu mai multa claritate despre efectele pe care televiziunea le are asupra copiilor”, spune el.

Valentin Jucan arata ca aceasta nu este o campanie prin care va imparti pliante, ci doreste sa ii asculte pe fiecare in parte. Nici cei mici nu vor fi uitati, astfel ca vor fi impartiti 3.000 de ursuleti insotiti de mesajul “Cartea te face mare”.

Cat priveste modificarea legii CNA, Valentin Jucan spera ca, in luna ianuarie a anului viitor, textul sa fie gata, urmand sa fie supus dezbaterii publice.

“Nu imi propun sa elimin emisiuni, ca prin masurile pe care le voi sustine, sa initiez vreun act de cenzura. Imi propun ca decenta si moralitatea sa fie mult mai prezente in emisiunile de televiziune. Prin clarificarile pe care le voi aduce actualului act normativ intentionez ca derapajele celor din televiziuni sa nu mai fie trecute cu vederea nici de CNA, nici de cei care le produc”, spune acesta, dand exemplul incidentului din emisiunea lui Dan Capatos.

Valentin Jucan este membru CNA din februarie 2012. Inainte de a-si incepe activitatea in CNA, Valentin Jucan a fost consilier la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (ianuarie 2011 – februarie 2012). Anterior, el a lucrat la Ministerul Mediului si Padurilor si la Ministerul Culturii si Cultelor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *