In vizor

Clujeanul din CNA, Valentin Jucan, initiatorul campaniei "Nu va uitati copiii in fata televizorului"

Scris de 225

Clujeanul Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului, este initiatorul unei campanii adresata parintilor, in legatura cu efectul nociv pe care programele unor televiziuni il pot avea asupra copiilor. El se va intalni cu parintii, intre 11 si 13 decembrie, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, iar campania “Nu va uitati copiii in fata televizorului” este un demers personal. Valentin Jucan este cel care a luat initiativa modificarii legislatiei audiovizuale si incearca sa aduca, prin actul normativ, o mai mare responsabilitate din partea televiziunilor pentru protectia minorului si a demnitatii umane.

In luna septembrie, imaginile cu Nicolae Guta care-si batea iubita insarcinata la TV, in emisiunea lui Dan Capatos, faceau inconjurul lumii. Spectacolul grotesc si violent, transmis in direct si care a ajuns in casele a milioane de romani,, nu a fost, insa, sanctionat de Consiliul National al Audiovizualului. Motivul? Membrul CNA Radu Herjeu a constatat ca in prezent Legea audiovizualului nu interzice bataia, la TV, dupa ora 23.00.

In urma acestui incident, clujeanul Valentin Jucan, si el membru al Consiliului National al Audiovizualului, a luat initiativa de modificare a codul de reglementare a continutului audiovizualului. La scurt timp, a fost sustinut si de alti colegi, care i s-au alaturat demersului, astfel ca, de la inceputul anului viitor, acesta spera sa avem o lege a CNA mult mai clara.

“Acum o luna am deschis procedura de modificare a codului de reglementare a continutului audiovizualului, in sensul maririi responsabilitatii pe care televiziunile o au in domeniul protectiei minorilor. Initiativa a venit din partea mea, iar la aceasta procedura s-au alaturat si alti membri care vor veni si ei cu alte propuneri. Initiativa a venit in timpul acelui val de nemultumire justificata a romanilor, ca urmare a nenumaratelor emisiuni de tip tabloid, in care nu doar demnitatea umana la modul general a fost incalcata, dar mai ales modul in care, spre exemplu, femeia este prezentata la TV, sub forma unui obiect care poate fi denigrat, batut pentru ca asa se poarta”, spune Valentin Jucan.

Tot ca o initiativa personala, de data aceasta el doreste sa ii asculte pe parinti. Timp de trei zile, intre 11 si 13 decembrie, el va fi prezent in Piata Unirii, acolo unde ii invita pe toti parintii sa isi spuna parerea cu privire la programele TV si sa gaseasca solutii comune de eliminare a exemplelor negative din audiovizual. Campania “Nu va uitati copiii in fata televizorului” se adreseaza, targetat, parintilor.

“Prin aceasta campanie, urmaresc ca parintii adulti sa imi vorbeasca cu mai multa claritate despre efectele pe care televiziunea le are asupra copiilor”, spune el.

Valentin Jucan arata ca aceasta nu este o campanie prin care va imparti pliante, ci doreste sa ii asculte pe fiecare in parte. Nici cei mici nu vor fi uitati, astfel ca vor fi impartiti 3.000 de ursuleti insotiti de mesajul “Cartea te face mare”.

Cat priveste modificarea legii CNA, Valentin Jucan spera ca, in luna ianuarie a anului viitor, textul sa fie gata, urmand sa fie supus dezbaterii publice.

“Nu imi propun sa elimin emisiuni, ca prin masurile pe care le voi sustine, sa initiez vreun act de cenzura. Imi propun ca decenta si moralitatea sa fie mult mai prezente in emisiunile de televiziune. Prin clarificarile pe care le voi aduce actualului act normativ intentionez ca derapajele celor din televiziuni sa nu mai fie trecute cu vederea nici de CNA, nici de cei care le produc”, spune acesta, dand exemplul incidentului din emisiunea lui Dan Capatos.

Valentin Jucan este membru CNA din februarie 2012. Inainte de a-si incepe activitatea in CNA, Valentin Jucan a fost consilier la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (ianuarie 2011 – februarie 2012). Anterior, el a lucrat la Ministerul Mediului si Padurilor si la Ministerul Culturii si Cultelor.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE