Din oras

Clujeanul cu 20.000 de casatorii la activ: “Valentine’s Day nu prea prinde la clujeni”

Traian Runcan e cel mai experimentat ofiter de stare civila din Cluj-Napoca. Din 1997 a oficiat peste 20.000 de casatorii si spune ca Valentine’s Day nu prinde la clujeni. A vazut multe “telenovele” pe viu de cand oficiaza casatorii la Cluj-Napoca: mirese nehotarate, miri dezinteresati si, mai ales, opozitii din partea socrilor. A cununat clovni, mirese indecise, varianta de Cluj a cuplului Prigoana-Bahmuteanu, dar si pe insusi Gore.

In 14 ani de cand oficiaza casatorii la Cluj-Napoca, Traian Runcan a ajuns sa-i “citeasca” pe miri. A oficiat prima sa casatorie in 6 iulie 1997 si, de atunci, a mai incheiat inca 20.000 de casatorii. Desi cunoaste pe de rost ritualul si Codul Familiei, inca mai are emotii cand se prezinta in fata mirilor. A cununat clovni, mirese indecise, varianta de Cluj a cuplului Prigoana-Bahmuteanu, dar si pe insusi Gore.

“Valentine’s Day nu prea prinde la clujeni”

“Nu prea prinde la clujeni Valentine’s Day. Niciodata nu am avut multe casatorii in ziua asta. Mai mult de 14-15 nu au fost. Astazi avem 3. Nu sunt persoane care sa doreasca in mod special ziua asta. Ieri am avut o pereche, pe care i-am vazut eu indragostiti. Chiar i-am intrebat de ce nu ati lasat-o pe 14? Zice maine dimineata noi plecam din tara”, spune ofiterul de Stare Civila, Traian Runcan.

Cu toate acestea, de Valentine’s Day, primeste multe oferte sa oficieze “casatorii de joaca”. Le refuza, insa.

“Mi se ofera bani grei, insa nu pot face chestia asta. Eu nu pot participa unde-i joaca. Ca functionar public trebuie sa respectam niste rigori de comportament si in afara institutiei. Nu te poti duce asa, oricum, pentru ca lumea te percepe altfel”, subliniaza el.

Telenovelele de la Starea Civila: nunti cu DIAS, SMURD, Gore si clovni

In cariera sa, seful Oficiului de Stare Civila din Primaria Cluj-Napoca a oficiat casatorii cu interventia trupelor speciale, SMURD, dar si cu miri costumati in clovni.

“Am incheiat o casatorie intre un cetatean moldovean si o frantuzoaica, ambii lucrau la Oncologie, cu copiii bolnavi de cancer si ambii au venit imbracati in clovni. Bine, inainte au venit la mine si m-au intrebat daca am vreo obiectiune, le-am raspuns ca nu, dar i-am rugat ca, in momentul in care dau mana cu ei sa nu sara apa sau mai stiu eu ce pe mine. Au fost foarte draguti, emotionati, a fost o casatorie inedita”, isi incepe amuzat povestea, Traian Runcan, seful Biroului de Stare Civila din Primaria Cluj-Napoca.

De-a lungul timpului a avut si casatorii cu opozitie din partea parintilor. O intreaga telenovela s-a petrecut cand o clujeanca, intoarsa din Spania, a vrut sa se casatoreasca la Cluj, cu un roman. In sala venise si fostul ei iubit din Spania, dar si SMURD-ul si au blocat seria casatoriilor pentru aproape 45 de minute.

“Cel mai urat moment s-a petrecut in fata mea. In cursul diminetii, mama miresei a venit la mine si mi-a zis ca nu o pot casatori pe fiica ei, pentru ca ea e maritata in Spania. Am spus, doamna, ok, am nevoie de opozitia dumneavoastra in scris. Orice obiectiune vizavi de casatorie se face in scris, pana ce isi dau consimtamantul. Tot am glumit cu colegele, am zis ca uite, bunica nu e in sala, nu mai vine, zic s-o fi razgandit. Vine perechea pe la ora 12, cu suita, intra in sala, niciun scandal. Iau consimtamantul mirelui, si-l da, ajung la mireasa. Tace. In momentul cand am intrebat-o, s-a aruncat maica-sa la picioare: “Te rog, nu te marita”. Bun. Le-am explicat: “Mai copii, daca nu am consimtamantul vostru, trebuie sa inchei un proces-verbal de refuz al incheierii casatoriei, pe motivul lipsei de consimtamant. Acolo a inceput tensiunea. (…) Era pretendentul din Spania in sala. El a inceput, la un moment dat, sa vorbeasca cu mine, cat mama miresei facea valuri. (…) Am reluat procedura. Pana sa-si dea mireasca consimtamantul, mama ei a facut un preinfarct. Am chemat SMURD-ul. Bine, mireasa nu si-a mai dat nici a doua oara consimtamantul si a plecat de la Starea Civila cu spaniolul. A fost o nebunie”, istoriseste Runcan.

Seria intamplarilor hazlii continua, iar la Oficiul de Stare Civila de la Cluj-Napoca au ajuns si trupele DIAS, la o casatorie intre o romanca si un cetatean din America Latina.

“Un membru din suita respectiva era cautat de Politie. Cand am venit la lucru, in curte era un cetatean la costum, elegant, l-am mirosit ca-i politist. In fine. La un moment dat s-a creat o invalmaseala pe sala, am iesit sa vad ce e si era DIAS-ul, care il ridicase pe unul din suita. Cand au navalit in sala au blocat usa de iesire si stiti cum intervine DIAS-ul, calca in picioare pe toata lumea. Sa vedeti cum s-au speriat toate cuplurile: le dadeam apa tot pe rand. Eu am ras toata ziua ca asa pot sa intre si sa ma ridice si pe mine”, spune Runcan.

Unul dintre cele mai dificile momente pentru Traian Runcan l-a reprezentat casatoria lui Gore, Marius David. A avut emotii din cauza reputatiei interlopului clujean: tocmai ce-i taiase mana, cu o sabie, unui prieten.

“A venit la nunta intr-un tricou negru, mulat. Erau numai ei doi, martorii si fotograful. Am inceput sa-i citesc din Codul Familiei, ca ambii soti sunt egali in fata Legii si atunci m-a oprit: “Stai asa, ca ea asculta numa’ de mine, ce-i cu prostia asta?”, ma-ntreaba el. Am inghetat. I-am explicat ca nu eu spun si ca asa apare in Lege. Atunci s-a mai calmat si-a facut pozele si dus a fost. Doamne, ce bine mi-a parut. Nici nu i-am cerut sa plateasca pozele”, isi aminteste Traian Runcan.

„La Cluj nu prinde nici Dragobetele”

Tot el a oficiat 4 casatorii consecutive ale unui cuplu heptagenar, varianta Bahmuteanu-Prigoana de Cluj.

“De 4 ori i-am cununat si la un moment dat, ultima data i-am intrebat ce au de gand, daca mai vor sa divorteze. Mi-au zis ca spera ca nu, pentru ca e cazul sa-si faca testamentele, avand 70 de ani”, spune ofiterul de stare civila de la Cluj-Napoca.

Din pacate, la Cluj nu prinde nici “Dragobetele nostru traditional”, spune Runcan.

“In anul asta pica lunea – nicio sansa. Dupa legislatie, lunea si martea nu imi intra actele, pentru ca ar trebui sa le iau sambata si duminica. In weekend noi doar oficiem casatoriile, insa nu preluam actele. Nu e deschis ghiseul. Daca vor fi cereri, vom putea cere dispense de la primar”, incheie cel mai experimentat ofiter de Stare Civila de la Cluj-Napoca.

In medie, in orasul de la poalele Feleacului, se oficiaza 2.500 de casatorii anual. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version