In vizor

CLUJANA zace în frig, după ce furnizorul de gaz a solicitat plata datoriilor restante în plină iarnă: „Situația e neplăcută, stăm în frig, cu șubele pe noi. Au ales prost momentul…”

Scris de 369

În plină iarnă, Clujana a rămas fără gaz. Furnizorul Eon Gaz a sistat livrarea, din cauza datoriilor istorice, preluate de conducerea fabricii încă din perioada insolvenței, mai 2020, după starea de urgență, impusă de Guvernul PNL-ist. Instalațiile pot crăpa oricând. Angajații stau cu șubele pe ei. 

CITEȘTE ȘIUn destin numit Clujana

„Da, s-a tăiat ieri (marți – n.red.) gazul la Clujana. 

Este vorba de niște datorii. Când am preluat eu, în mai 2020, erau în jur de 70.000 după ieșirea din insolvență. Datoriile existau, le-am mai plătit din ce am avut, întrucât firma avea 4000 de lei în cont după ieșirea din insolvență. Ceea ce s-a consumat lunar, am plătit.

Am mai explicat că nu avem cum să plătim datoria din urmă, era un efort financiar și am preferat să pot plăti angajații, decât să plătim datoriile istorice, să zic așa. 

Și așa ne-am trezit ieri că ne-au tăiat gazul. Acum, nu am avut posibilitatea de a plăti odată o sumă de 70.000-80.000 de lei, cât au dânșii (EoN Gaz) pretenția”, a explicat directorul Clujana, Călin Oancea, pentru Ziar de Cluj.

Au ales un moment prost

„Spațiile pe care le deținem sunt ale Consiliului Județean, de facto, încă din 2018, nu sunt ale noastre. Oricum, a avut loc și un proces de evacuare, în iunie-iulie ne-au dat în judecată pe baza contractului din 2018.

Momentan avem un ordin de evacuare, nepus în practică pentru că nu avem unde să ne mutăm, ei fiind acționari majoritari, nu au venit cu soluții, trebuie să ne căutăm singuri spațiu. 

CITEȘTE ȘIFabrica Clujana nu se mai mută în Tetarom. Ce se întâmplă mai departe cu producătorul de încălțăminte

De facto, trebuiau să facă contract direct, pentru că noi nu avem cum să facem contract cu Eon Gaz, pentru că nu avem proprietate pe el. 

Proprietarul este Consiliul Județean Cluj. De fapt, contractul este pe Clujana, cu Eon Gaz, dar spațiile sunt ale lor. Ar fi două aspecte – și pecuniar, și contractual. 

Nu pot face contract de gaz pe ceva ce nu am. Când stai în chirie undeva, nu poți face contract cu furnizorul de gaz, trebuie să-l facă proprietarul”, a explicat directorul Călin Oancea. 

Activitatea Clujana, periclitată în plină iarnă

„Bineînțeles că activitatea este periclitată. Stăm cu șube pe noi”, a completat acesta. 

Este nevoie de intervenția Consiliului Județean Cluj, proprietarul spațiilor.

„Noi am solicitat să se treacă toate utilitățile, în mod normal, sunt proprietari de spații, și curentul ar trebui, gazul apa… Toate contractele sunt pe Clujana, momentan.

Dar singura chestie unde am rămas cu restanțe a fost Eon Gaz, pentru că erau foarte mari.

Efectiv, nu am avut de unde. Erau chestii mai urgente. Noi trebuie să aprovizionăm cu piele, să facem pantofi, să plătim oamenii, să dăm salariile la zi. 

În mai 2020, la ieșirea din starea de urgență, datoriile erau la 78.000 de lei. 

Atunci am achitat câteva luni, după care, întrucât dânșii aveau pretenția să plătim tot – eu nu am avut de unde, nu e vorba de voință, e vorba de putință.

Noi, pe datoriile din perioada insolvenței, am făcut solicitare către Consiliul Județean, pentru că erau mai multe datorii cu care am preluat firma, nu era vorba numai de gaz. Plăteam gazul, nu puteam plăti oamenii”, a explicat Călin Oancea.

Cum poate fi soluționată situația?

„Rezolvarea ar consta în clemență – să facem o eșalonare cu cei de la Eon Gaz, sau să facă Consiliul Județean contract, direct. Și dacă aș vrea să fac un nou contract cu Eon Gaz, noi nu putem face dovada de spațiu.

Am făcut solicitarea înainte să se întâmple această situație. De când am avut procesul de evacuare cu Consiliul Județean, din mai-iunie, am solicitat trecerea utilităților pe proprietarul de drept. 

Inclusiv instanța a decis că spațiile în care ne desfășurăm activitatea sunt ale Consiliului Județean. 

În perspectivă, instalația va îngheța, halele, tot ce avem aici. 

Nu e vorba de factorul uman. Omul mai pune o haină pe el, o lună…

Puteau să ne mai lase o lună. Asta mă doare pe mine – după cum au așteptat doi ani de zile, mai puteau aștepta 1 lună, până ieșeam din iarnă. 

Iar pe timpul verii, cât consumul nu mai era atât de mare la gaz, încercam să rezolvăm, fie eșalonam, fie treceam contractul pe Consiliul Județean, proprietarul de drept. 

Da, mi se pare că momentul a fost ales foarte prost. Acum când e frigul mai mare. Puteau să ni-l închidă anul trecut în august, când nu era problemă și atunci, până la începerea sezonului de iarnă încercam să rezolvăm problema. 

O soluție urgentă ar fi – sau obținem clemența lor, a celor de la Eon Gaz, până facem contractul de gaz pe Consiliul Județean Cluj, care, oricum, se va face. Nu avem încotro. 

Situația e neplăcută, stăm în frig. Hai să zicem că birourile le mai încălzim, dar halele și restul? Plus, dacă e mins 10-12 grade, îngheață toată instalația. 

Înțeleg, datoriile sunt datorii. Doar că momentul a fost ales prost, consideră directorul Clujana, Călin Oancea.    

Ziar de Cluj va reveni și cu o reacție din partea Consiliului Județean Cluj pe seama acestui subiect. 

UPDATE: Consiliul Județean Cluj nu a răspuns solicitării de clarificare a situației grave în care se găsește celebra fabrică CLUJANA.

 

 

 

 

 

sursa foto: zcj.roULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 3 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 6 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 7 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 7 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 8 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 9 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 9 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 10 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 10 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
 • Acum 22 hours Politica
  Csoma Botond, în gura ”șoșoacei” și a ”romașcanului”. S-a umflat rânza patrihoților în ședința solemnă din Parlament de Ziua Națională
 • Acum 23 hours Politica
  AVANGARDE CU CE CRED ROMÂNII: 41% sunt de părere că România va fi admisă; Corupția din vămi și poliție este motiv de îngrijorare pentru țările membre, spun 56% dintre români; 46% cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria; Cine ar trebui să demisioneze în caz de eșec?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE