Din oras

Clujana se zbate in datorii de 2 milioane de euro. Dezvaluiri despre situatia financiara reala a fabricii-simbol a Clujului

Fabrica de incaltaminte Clujana e in pragul insolventei, cu activele ipotecate, cu datorii de aproape 2 milioane de euro si cu pierderi de 3,4 milioane de euro. In loc sa se imbunatateasca situatia, in ultimele luni a crescut atat pierderea inregistrata de societate – cu 800.000 de euro, cat si datoriile catre bugetul de stat – cu 200.000 de euro. Acestea sunt dezvaluirile socante ale personalului fabricii Clujana intr-o adresa catre Consiliul Judetean inregistrata in 12 august, in ciuda declaratiilor din presa ale directorului, care spune ca in doi ani Clujana va scapa de datorii.

Cu numai doua saptamani in urma, directorul Clujana, Dorinel Puiu Sumlea, se lauda reporterilor Ziar de Cluj ca situatia financiara a fabricii s-a imbunatatit considerabil din octombrie 2013, de cand este la conducerea Clujana. Acesta spunea chiar ca in cele 8 luni de mandat a reusit sa plateasca un milion de lei din datorii.

„In octombrie, cand am preluat conducerea, m-am socat. In cont erau zero lei si datorii de 1.480.000 de euro si cam 30 de furnizori cu plata restanta mai mult de 6-7 luni, pana la un an. Acum avem in cont 1,2 milioane de lei, cu tot cu dobanda.  Mai avem 800.000 de lei pe care ii rulam. Toti furnizorii sunt platiti cu banii jos”, declara Sumlea in 30 iulie pentru Ziar de Cluj.

Acesta este contrazis de cele prezentate de adjunctul Florin Dradiciu in informarea trimisa catre seful Consiliului Judetean, Mihai Seplecan.

“In mandatul actualului management, situatia economica si financiara a fabricii s-a inrautatit considerabil. Pierderea cumulata a societatii a crescut de la 11,6 milioane de lei (2,6 milioane de euro) la 31 decembrie 2013 la 15 milioane de lei (3,4 milioane de euro) la 31.06.2014. Datoriile catre bugetul statului, in loc sa scada, conform obiectivelor de performanta trasate, au crescut, ajungand in decembrie 2013 la 7,4 milioane de lei (aproximativ 1,7 milioane de euro), iar in iunie 2014 la 7,8 milioane de lei (1,9 milioane de euro), indreptandu-se rapid spre 2 milioane de euro, suma la care se adauga continuu dobanzi si penalitati. Aceasta suma va fi foarte greu de recuperat in viitor. Datoriile sunt mult mai mari decat capitalul social, motiv suficient pentru intrarea in insolventa. Ca o consecinta a acestor fapte, in relatia cu Directia Finantelor Publice s-a ajuns la un acord de ipotecare a activelor fabricii pentru a se evita, pe moment, blocarea conturilor. Aceasta va ingreuna semnificativ accesul la creditele de refinantare, absolut necesare desfasurarii activitatii curente, existand riscul major de intrare in blocaj financiar si incapacitate de plata”, se arata in adresa.

Mai mult decat atat, Dradiciu sustine ca rapoartele transmise Consiliului Judetean au fost cosmetizate, in asa fel incat sa prezinte o situatie mult mai buna a fabricii, dar care nu corespunde cu realitatea.

“Practic niciunul dintre indicatorii de performanta angajati de management prin contract nu a fost indeplinit, desi intr-un raport transmis, fara girul consiliului de administratie, catre Consiliul Judetean se sustine indeplinirea indicatorilor in proportie de 105%. Real ei sunt indepliniti in cota de aproximativ 55%”, se precizeaza in informarea transmisa Consiliului Judetean.

Dradiciu, care este din PNL, dezvaluie si mai multe nereguli ale sefului sau, PSD-istul Sumlea, confirmate si de catre auditul extern realizat la Clujana.

“In raportul auditorului extern SC GS Consulting, apar o serie de obiectiuni privitoare la unele inregistrari contabile eronate, care distorsioneaza semnificativ rezultatul exercitiului in sensul cosmetizarii acestuia. Fapt foarte grav, se consemneaza de asemenea ca rezultatele la 2013 si strategia de management aplicata nu sunt viabile nici macar pe termen mediu, riscandu-se intrarea in incapacitate de plata. In relatia cu Consiliul de Administratie desemnat sa coordoneze si sa participe la conducerea fabricii, managementul a manifestat constant o atitudine de dispret si ignoranta. Niciuna dintre hotararile CA nu a fost dusa la indeplinire, s-au incheiat contracte de vanzare/cumparare si de inchiriere fara aviz, nu s-au prezentat rapoartele periodice legal obligatorii. Curtea de Conturi, ca urmare a gravelor nereguli constatate, a dispus implementarea unor masuri stricte in vederea reducerii pierderilor si reechilibrarii situatiei economice si financiare. Planul de masuri este practic inca nedemarat, situatia inrautatindu-se permanent”, se mai arata in raportul catre CJ, semnat de Florin Dradiciu.

Vicepresedintele cu atributii de presedinte al Consiliului Judetean, Mihai Seplecan, este rezervat in declaratii si spune ca vrea sa faca verificari temeinice in cazul Clujana pentru a nu putea fi acuzat de razboi politic, avand in vedere ca Sumlea este din PSD.

„In aceste zile am demarat multe proiecte la nivelul judetului Cluj, dar totodata am supravegeheat si buna desfasurare a institutiilor si am verificat institutiile unde exista suspiciuni de probleme cum ar fi DGASPC, Univers T, iar in urma sesizarilor primite, in zilele urmatoare voi verifica si problemele semnalate la Clujana. Nu pot face niciun fel de declaratii momentan. Voi face o analiza, voi trimite adresele si reclamatiile primite atat catre AGA cat si catre CA, dar si catre toti consilierii judeteni pentru ca in urmatoarea sedinta sa se discute in plen. Doar in urma unei analize pot lua o decizie si masurile care se impun”, a declarat Seplecan pentru Ziar de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *